Potrzebne składniki
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone 500 g
- 500 ml śmietany 36%
- 1 opkaowanie cukru wanilinowego
Owoce:
- dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania
- Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
- Dodać mąkę i ocet i wymiaszać z pianą.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieśc brzegi np szpatułką.
- Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy teperaturę do 100 stopni i suszymy bęzę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy biała i chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwszy sposób.
- Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając piekarnik. Można przygotować beże poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
- Przed samym podaniem przygotowujemy krem miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy dodając powoli serek do uzyskania puszystej masy. Krem można urozmaicić dodając do niego np sok owocowy.
- Owoce mieszamy z midoem i sokiem z cytryny.
- Na ostudzona bezę nakładamy warstwami krem i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort bezowy Pavlova wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zdjęcie: Karol Kosiński sen.