Tort bezowy Pavlova

6 min. czytania
0
0
Delikatny, puszysty i bombowo słodki deser na każdą okazję. Można stosować go z różnymi owocami i kremami w niezliczonej ilości wariacji. Znika na tyle szybko, że nie trzeba przechowywać go za długo jednak z powodzeniem można to robić w lodówce.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 4 godz.
Jak wykonać przepis na - Tort bezowy Pavlova
Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone 500 g
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 opkaowanie cukru wanilinowego

Owoce:

  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
  • Dodać mąkę i ocet i wymiaszać z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieśc brzegi np szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy teperaturę do 100 stopni i suszymy bęzę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy biała i chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwszy sposób.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając piekarnik. Można przygotować beże poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy krem miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy dodając powoli serek do uzyskania puszystej masy. Krem można urozmaicić dodając do niego np sok owocowy.
  • Owoce mieszamy z midoem i sokiem z cytryny.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami krem i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.
Uwagi dodatkowe
Trochę pracy z tym jest ale naprawdę warto bo jest zwyczajnie przepyszne. Owoce i wytrawny krem doskonale równoważą słodką bezę. Napiszcie czy Wam smakuje bo mnie baaaardzo!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort bezowy Pavlova wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

   Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).