Tort bezowy Pavlova

0

Delikatny, puszysty i bombowo słodki deser na każdą okazję. Można stosować go z różnymi owocami i kremami w niezliczonej ilości wariacji. Znika na tyle szybko, że nie trzeba przechowywać go za długo jednak z powodzeniem można to robić w lodówce.

Tort bezowy Pavlova

Tort bezowy Pavlova

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 3 godzin/y, 30 minut/y

Czas całkowity 4 godzin/y

Składniki

    Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
    Krem:
  • 1 opakowanie serka mascarpone 500 g
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 opkaowanie cukru wanilinowego
    Owoce:
  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi, jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
  2. Dodać mąkę i ocet i wymiaszać z pianą.
  3. Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieśc brzegi np szpatułką.
  4. Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy teperaturę do 100 stopni i suszymy bęzę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy biała i chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwszy sposób.
  5. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając piekarnik. Można przygotować beże poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  6. Przed samym podaniem przygotowujemy krem miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy dodając powoli serek do uzyskania puszystej masy. Krem można urozmaicić dodając do niego np sok owocowy.
  7. Owoce mieszamy z midoem i sokiem z cytryny.
  8. Na ostudzona bezę nakładamy warstwami krem i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.

Notatki

Trochę pracy z tym jest ale naprawdę warto bo jest zwyczajnie przepyszne. Owoce i wytrawny krem doskonale równoważą słodką bezę. Napiszcie czy Wam smakuje bo mnie baaaardzo!

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/tort-bezowy-pavlova/
   Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Sernik na zimno z wiśniami

    Wiśnie wszędzie więc i na serniczku. Doskonałe ciasto na upały. Sernik na zimno z wiśniami…
  • Babeczki kakaowo-orzechowe

    Piękne i niezwykle smaczne babeczki kakaowo-orzechowe. Szybki i prosty deser, ale sprawia …
  • Ciasto malinowa chmurka

    Malinowa chmurka to ciasto jak najbardziej na lato, delikatne puszyste na kruchym spodzie …
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…