w ,

Tort bezowy Pavlova



Delikatny, puszysty i bombowo słodki deser na każdą okazję. Można stosować go z różnymi owocami i kremami w niezliczonej ilości wariacji. Znika na tyle szybko, że nie trzeba przechowywać go za długo jednak z powodzeniem można to robić w lodówce.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 4 godz.
Jak wykonać przepis na - Tort bezowy Pavlova

Potrzebne składniki

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone 500 g
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 opkaowanie cukru wanilinowego

Owoce:

  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
  • Dodać mąkę i ocet i wymiaszać z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieśc brzegi np szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy teperaturę do 100 stopni i suszymy bęzę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy biała i chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwszy sposób.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając piekarnik. Można przygotować beże poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy krem miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy dodając powoli serek do uzyskania puszystej masy. Krem można urozmaicić dodając do niego np sok owocowy.
  • Owoce mieszamy z midoem i sokiem z cytryny.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami krem i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.
Trochę pracy z tym jest ale naprawdę warto bo jest zwyczajnie przepyszne. Owoce i wytrawny krem doskonale równoważą słodką bezę. Napiszcie czy Wam smakuje bo mnie baaaardzo!
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort bezowy Pavlova wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.


   Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze