Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befsztyk tatarski. Uwielbiałem to danie od dziecka, najlepsze jest z polędwicy wołowej. Gościło, pamiętam zawsze na stołach na przyjęciach czy weselach. Teraz już w kuchni raczej tylko domowej popularne w takiej formie ze względu na jajko surowe, którego lokale się boją. Polecam sparzyć dokładnie skorupkę jajka przed rozbiciem i zmniejszymy ryzyko. Smak dzieciństwa do, którego dalej często wracam. Zrobiony samemu z siekanego mięsa jest o wiele lepszy niż jakikolwiek kupiony, no i wiecie co posiekaliście do środka.
Jak wykonać przepis na - Tatar wołowyPotrzebne składniki
- 400 g mięsa wołowego (polędwica, udziec albo rostbef)
- 4 żółtka jaj
- 2 cebule
- grzyby marynowane
- 2 ogórki konserwowe duże
- kilka kropel przyprawy typu maggi
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso najlepiej posiekać bardzo drobno (schłodzone) lub zmielić.
- Wodę mieszamy z maggi, solą i pieprzem do smaku i dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso powinno wchłonąć cały płyn.
- Formujemy okrągły kopczyk robimy na górze wgłębienie i wkładamy do niego żółtko jajka.
- Cebulę, grzybki i ogórka kroimy w drobną kostkę i układamy na około mięsa.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tatar wołowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: