Kosą po patelni Przepisy Mięso Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

0

Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befsztyk tatarski. Uwielbiałem to danie od dziecka, najlepsze jest z polędwicy wołowej. Gościło, pamiętam zawsze na stołach na przyjęciach czy weselach. Teraz już w kuchni raczej tylko domowej popularne w takiej formie ze względu na jajko surowe, którego lokale się boją. Polecam sparzyć dokładnie skorupkę jajka przed rozbiciem i zmniejszymy ryzyko. Smak dzieciństwa do, którego dalej często wracam. Zrobiony samemu z siekanego mięsa jest o wiele lepszy niż jakikolwiek kupiony, no i wiecie co posiekaliście do środka.

Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego (polędwica, udziec albo rostbef)
  • 4 żółtka jaj
  • 2 cebule
  • grzyby marynowane
  • 2 ogórki konserwowe duże
  • kilka kropel przyprawy typu maggi
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso najlepiej posiekać bardzo drobno (schłodzone) lub zmielić.
  2. Wodę mieszamy z maggi, solą i pieprzem do smaku i dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso powinno wchłonąć cały płyn.
  3. Formujemy okrągły kopczyk robimy na górze wgłębienie i wkładamy do niego żółtko jajka.
  4. Cebulę, grzybki i ogórka kroimy w drobną kostkę i układamy na około mięsa.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/tatar-wolowy-klasyczny/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Musaka – grecka zapiekanka

    Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Gre…
  • Pulpety gotowane w kapuście

    Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kap…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Nalewka śliwkowa Baba Jaga

Dobra nie pytajcie czemu to nalewka śliwkowa Baba Jaga akurat bo sam nie wiem. Nazwa się u…