Kosą po patelni Przepisy Mięso Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

2 min. czytania
0
0
Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befsztyk tatarski. Uwielbiałem to danie od dziecka, najlepsze jest z polędwicy wołowej. Gościło, pamiętam zawsze na stołach na przyjęciach czy weselach. Teraz już w kuchni raczej tylko domowej popularne w takiej formie ze względu na jajko surowe, którego lokale się boją. Polecam sparzyć dokładnie skorupkę jajka przed rozbiciem i zmniejszymy ryzyko. Smak dzieciństwa do, którego dalej często wracam. Zrobiony samemu z siekanego mięsa jest o wiele lepszy niż jakikolwiek kupiony, no i wiecie co posiekaliście do środka.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Tatar wołowy

Składniki:

  • 400 g mięsa wołowego (polędwica, udziec albo rostbef)
  • 4 żółtka jaj
  • 2 cebule
  • grzyby marynowane
  • 2 ogórki konserwowe duże
  • kilka kropel przyprawy typu maggi
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso najlepiej posiekać bardzo drobno (schłodzone) lub zmielić.
  • Wodę mieszamy z maggi, solą i pieprzem do smaku i dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso powinno wchłonąć cały płyn.
  • Formujemy okrągły kopczyk robimy na górze wgłębienie i wkładamy do niego żółtko jajka.
  • Cebulę, grzybki i ogórka kroimy w drobną kostkę i układamy na około mięsa.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…