w , , ,

Tatar wołowy klasyczny

Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befsztyk tatarski. Uwielbiałem to danie od dziecka, najlepsze jest z polędwicy wołowej. Gościło, pamiętam zawsze na stołach na przyjęciach czy weselach. Teraz już w kuchni raczej tylko domowej popularne w takiej formie ze względu na jajko surowe, którego lokale się boją. Polecam sparzyć dokładnie skorupkę jajka przed rozbiciem i zmniejszymy ryzyko. Smak dzieciństwa do, którego dalej często wracam. Zrobiony samemu z siekanego mięsa jest o wiele lepszy niż jakikolwiek kupiony, no i wiecie co posiekaliście do środka.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Tatar wołowy

Potrzebne składniki

  • 400 g mięsa wołowego (polędwica, udziec albo rostbef)
  • 4 żółtka jaj
  • 2 cebule
  • grzyby marynowane
  • 2 ogórki konserwowe duże
  • kilka kropel przyprawy typu maggi
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Mięso najlepiej posiekać bardzo drobno (schłodzone) lub zmielić.
  • Wodę mieszamy z maggi, solą i pieprzem do smaku i dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso powinno wchłonąć cały płyn.
  • Formujemy okrągły kopczyk robimy na górze wgłębienie i wkładamy do niego żółtko jajka.
  • Cebulę, grzybki i ogórka kroimy w drobną kostkę i układamy na około mięsa.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tatar wołowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze