Potrzebne składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka pieczarek
- 100 g tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- przyprawa do drobiu
- szczypta papryki słodkiej
- sól (pieprz)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania
- Łączymy ze sobą: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, pieprz, oliwę oraz sól i mieszamy dokładnie
- Piersi z kurczaka dzielimy na pół i wkładamy do marynaty na minimum 1 godzinę.
- Wyjmujemy z marynaty i podsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Na tej samej patelni po zdjęciu kurczaka podsmażamy drobno pokrojone pieczarki.
- Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdej części układamy podsmażonego kurczaka. Nakładamy podsmażone pieczarki na mięso i posypujemy serem.
- Ciasto nacinamy z dwóch brzegów do 1/3 szerokości co 2 cm, tworząc paski i otaczamy nimi kurczaka tak by lekko zachodziły na siebie. Robimy z kurczaka mumię 🙂
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś kurczaka w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.