Kosą po patelni Przepisy Drób Pierś kurczaka w cieście francuskim

Pierś kurczaka w cieście francuskim

3 min. czytania
0
1
Pomysł na pierś kurczaka w cieście francuskim przesłała mi moja siostra Ania. Zrobiła to danie, zrobiła zdjęcie jednak spróbować nie dała, tak więc muszę polegać je opisując na jej słowach. Pierś jest soczysta, dodatki fajnie podkreślają smak a chrupiące ciasto zamiast panierki daje dodatkowy efekt. Bardzo smaczne ze świeżymi pomidorami lub surówką z kapusty. Dzięki sister za przepis i inspirację.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Przepis na:

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka pieczarek
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawa do drobiu
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  • Łączymy ze sobą: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, pieprz, oliwę oraz sól i mieszamy dokładnie
  • Piersi z kurczaka dzielimy na pół i wkładamy do marynaty na minimum 1 godzinę.
  • Wyjmujemy z marynaty i podsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie.
  • Na tej samej patelni po zdjęciu kurczaka podsmażamy drobno pokrojone pieczarki.
  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdej części układamy podsmażonego kurczaka. Nakładamy podsmażone pieczarki na mięso i posypujemy serem.
  • Ciasto nacinamy z dwóch brzegów do 1/3 szerokości co 2 cm, tworząc paski i otaczamy nimi kurczaka tak by lekko zachodziły na siebie. Robimy z kurczaka mumię 🙂
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 48
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    50
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Karkówka pod pierzynką

Chcecie szybkie i efektowne danie mięsne, nawet dla dużej ilości gości? Karkówka pod pierz…