Kosą po patelni Przepisy Drób Pierś kurczaka w cieście francuskim

Pierś kurczaka w cieście francuskim

5 min. czytania
0
1
Pomysł na pierś kurczaka w cieście francuskim przesłała mi moja siostra Ania. Zrobiła to danie, zrobiła zdjęcie jednak spróbować nie dała, tak więc muszę polegać je opisując na jej słowach. Pierś jest soczysta, dodatki fajnie podkreślają smak a chrupiące ciasto zamiast panierki daje dodatkowy efekt. Bardzo smaczne ze świeżymi pomidorami lub surówką z kapusty. Dzięki sister za przepis i inspirację.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Pierś kurczaka w cieście francuskim
Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka pieczarek
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawa do drobiu
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
  • Łączymy ze sobą: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, pieprz, oliwę oraz sól i mieszamy dokładnie
  • Piersi z kurczaka dzielimy na pół i wkładamy do marynaty na minimum 1 godzinę.
  • Wyjmujemy z marynaty i podsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie.
  • Na tej samej patelni po zdjęciu kurczaka podsmażamy drobno pokrojone pieczarki.
  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdej części układamy podsmażonego kurczaka. Nakładamy podsmażone pieczarki na mięso i posypujemy serem.
  • Ciasto nacinamy z dwóch brzegów do 1/3 szerokości co 2 cm, tworząc paski i otaczamy nimi kurczaka tak by lekko zachodziły na siebie. Robimy z kurczaka mumię 🙂
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś kurczaka w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 48
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    51
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite