Kosą po patelni Przepisy Drób Pierś kurczaka w cieście francuskim

Pierś kurczaka w cieście francuskim

7 minuty czytania

Pomysł na pierś kurczaka w cieście francuskim przesłała mi moja siostra Ania. Zrobiła to danie, zrobiła zdjęcie jednak spróbować nie dała, tak więc muszę polegać je opisując na jej słowach. Pierś jest soczysta, dodatki fajnie podkreślają smak a chrupiące ciasto zamiast panierki daje dodatkowy efekt. Bardzo smaczne ze świeżymi pomidorami lub surówką z kapusty. Dzięki sister za przepis i inspirację.

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka pieczarek
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawa do drobiu
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Łączymy ze sobą: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, pieprz, oliwę oraz sól i mieszamy dokładnie
  2. Piersi z kurczaka dzielimy na pół i wkładamy do marynaty na minimum 1 godzinę.
  3. Wyjmujemy z marynaty i podsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie.
  4. Na tej samej patelni po zdjęciu kurczaka podsmażamy drobno pokrojone pieczarki.
  5. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdej części układamy podsmażonego kurczaka. Nakładamy podsmażone pieczarki na mięso i posypujemy serem.
  6. Ciasto nacinamy z dwóch brzegów do 1/3 szerokości co 2 cm, tworząc paski i otaczamy nimi kurczaka tak by lekko zachodziły na siebie. Robimy z kurczaka mumię 🙂
  7. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia.