w , ,

Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem



Mięciutka i aromatyczna pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem. Jest niezwykle wiosenna i delikatna. Idealnie komponuje się na talerzu z młodymi ziemniaczkami i np. karmelizowanymi marchewkami. Trochę roboty z tym jest, jednak warto się pomęczyć bo efekt wynagrodzi nasz trud. Możemy dodać do marynaty jeszcze nasze ulubione zioła co wzbogaci smak.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

Potrzebne składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany (rozmaryn, pieprz, papryka, sól)
  • 0,5 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1 ser typu feta
  • 250 g szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Sposób wykonania

  • Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
  • Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Szpinak podsmażamy dorzucamy czosnek i gałkę, pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
  • Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z pokrojoną fetą w rulon. Związujemy i układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 180 stopniach 1,20 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

A przepis na karmelizowaną marchewkę do kompletu znajdziecie tutaj – Karmelizowana marchewka

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze