Potrzebne składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka masła
- czosnek granulowany (rozmaryn, pieprz, papryka, sól)
- 0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
- 1 ser typu feta
- 250 g szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Sposób wykonania
- Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
- Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Szpinak podsmażamy dorzucamy czosnek i gałkę, pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
- Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z pokrojoną fetą w rulon. Związujemy i układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 180 stopniach 1,20 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
A przepis na karmelizowaną marchewkę do kompletu znajdziecie tutaj – Karmelizowana marchewka