Potrzebne składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka masła
- czosnek granulowany (rozmaryn, pieprz, papryka, sól)
- 0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
- 1 ser typu feta
- 250 g szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Sposób wykonania
- Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
- Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Szpinak podsmażamy dorzucamy czosnek i gałkę, pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
- Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z pokrojoną fetą w rulon. Związujemy i układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 180 stopniach 1,20 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A przepis na karmelizowaną marchewkę do kompletu znajdziecie tutaj – Karmelizowana marchewka