Kosą po patelni Przepisy Drób Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

6 minuty czytania

Mięciutka i aromatyczna pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem. Jest niezwykle wiosenna i delikatna. Idealnie komponuje się na talerzu z młodymi ziemniaczkami i np. karmelizowanymi marchewkami. Trochę roboty z tym jest, jednak warto się pomęczyć bo efekt wynagrodzi nasz trud. Możemy dodać do marynaty jeszcze nasze ulubione zioła co wzbogaci smak.

Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany, rozmaryn, pieprz, papryka, sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Farsz:
  • 1 ser typu feta
  • 250 g szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
  2. Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Szpinak podsmażamy dorzucamy czosnek i gałkę, pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
  4. Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z pokrojoną fetą w rulon. Związujemy i układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 180 stopniach 1,20 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.

 

A przepis na karmelizowaną marchewkę do kompletu znajdziecie tutaj – Karmelizowana marchewka