Kosą po patelni Przepisy Drób Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

2 min. czytania
0
0
Mięciutka i aromatyczna pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem. Jest niezwykle wiosenna i delikatna. Idealnie komponuje się na talerzu z młodymi ziemniaczkami i np. karmelizowanymi marchewkami. Trochę roboty z tym jest, jednak warto się pomęczyć bo efekt wynagrodzi nasz trud. Możemy dodać do marynaty jeszcze nasze ulubione zioła co wzbogaci smak.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Pieczeń z indyka z fetą i szpinakiem

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany (rozmaryn, pieprz, papryka, sól)
  • 0,5 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1 ser typu feta
  • 250 g szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
  • Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Szpinak podsmażamy dorzucamy czosnek i gałkę, pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
  • Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z pokrojoną fetą w rulon. Związujemy i układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 180 stopniach 1,20 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.

 

A przepis na karmelizowaną marchewkę do kompletu znajdziecie tutaj – Karmelizowana marchewka

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…