Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka

4 minuty czytania

Szybki i prosty sposób na dodatek do obiadu. Karmelizowana marchewka pasuje szczególnie do mięs np. polędwicy czy kotletów. Jest delikatna, miękka, ma chrupiącą skórkę i mimo, że słodka to idealnie się komponuje nawet z ostrzejszymi potrawami. Dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu dodając kolorytu potrawom.

Karmelizowana marchewka

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 pęczek marchewek lub opakowanie mini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Marchewki oczyszczamy i lekko skrobiemy jeśli tego wymagają. Najlepsze do tego są niewielkie cienkie marchewki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy i wrzucamy marchew.
  3. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 2 minuty.
  4. Odstawiamy z ognia wlewamy 2 łyżki wody, solimy do smaku i mieszamy.
  5. Wstawiamy znów na gaz i redukujemy płyn do lekkiego skarmelizowania marchwi. Co jakiś czas mieszamy.
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …