Karmelizowana marchewka

Kosą po patelni
Szybki i prosty przepis na dodatek do obiadu. Karmelizowana marchewka pasuje szczególnie do mięs np. polędwicy czy kotletów. Jest delikatna, miękka, ma chrupiącą skórkę i mimo, że słodka to idealnie się komponuje nawet z ostrzejszymi potrawami. Dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu dodając kolorytu potrawom.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Karmelizowana marchewka

Potrzebne składniki

  • 1 pęczek marchewek lub opakowanie mini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • sól

Sposób wykonania

  • Marchewki oczyszczamy i lekko skrobiemy jeśli tego wymagają. Najlepsze do tego są niewielkie cienkie marchewki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy i wrzucamy marchew.
  • Smażymy mieszając co jakiś czas przez 2 minuty.
  • Odstawiamy z ognia wlewamy 2 łyżki wody, solimy do smaku i mieszamy.
  • Wstawiamy znów na gaz i redukujemy płyn do lekkiego skarmelizowania marchwi. Co jakiś czas mieszamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karmelizowana marchewka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze