Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka

0

Szybki i prosty sposób na dodatek do obiadu. Karmelizowana marchewka pasuje szczególnie do mięs np. polędwicy czy kotletów. Jest delikatna, miękka, ma chrupiącą skórkę i mimo, że słodka to idealnie się komponuje nawet z ostrzejszymi potrawami. Dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu dodając kolorytu potrawom.

Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 pęczek marchewek lub opakowanie mini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Marchewki oczyszczamy i lekko skrobiemy jeśli tego wymagają. Najlepsze do tego są niewielkie cienkie marchewki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy i wrzucamy marchew.
  3. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 2 minuty.
  4. Odstawiamy z ognia wlewamy 2 łyżki wody, solimy do smaku i mieszamy.
  5. Wstawiamy znów na gaz i redukujemy płyn do lekkiego skarmelizowania marchwi. Co jakiś czas mieszamy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/karmelizowana-marchewka/
  • Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

    Delikatne, miękkie i rumiane kotlety z kaszy jaglanej i jajek. Szczypiorek nadaje barwy, a…
  • Jabłka pieczone z miodem i orzechami

    Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wan…
  • Nalewka z pigwowca

    Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…