Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka

1 min. czytania
1
0
Szybki i prosty sposób na dodatek do obiadu. Karmelizowana marchewka pasuje szczególnie do mięs np. polędwicy czy kotletów. Jest delikatna, miękka, ma chrupiącą skórkę i mimo, że słodka to idealnie się komponuje nawet z ostrzejszymi potrawami. Dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu dodając kolorytu potrawom.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Przepis na:

Karmelizowana marchewka

Składniki:

  • 1 pęczek marchewek lub opakowanie mini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • sól

Sposób wykonania:

  • Marchewki oczyszczamy i lekko skrobiemy jeśli tego wymagają. Najlepsze do tego są niewielkie cienkie marchewki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy i wrzucamy marchew.
  • Smażymy mieszając co jakiś czas przez 2 minuty.
  • Odstawiamy z ognia wlewamy 2 łyżki wody, solimy do smaku i mieszamy.
  • Wstawiamy znów na gaz i redukujemy płyn do lekkiego skarmelizowania marchwi. Co jakiś czas mieszamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…