Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka

1 min. czytania
1
0
Szybki i prosty sposób na dodatek do obiadu. Karmelizowana marchewka pasuje szczególnie do mięs np. polędwicy czy kotletów. Jest delikatna, miękka, ma chrupiącą skórkę i mimo, że słodka to idealnie się komponuje nawet z ostrzejszymi potrawami. Dodatkowo świetnie się prezentuje na talerzu dodając kolorytu potrawom.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 pęczek marchewek lub opakowanie mini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • sól

Sposób wykonania:

  • Marchewki oczyszczamy i lekko skrobiemy jeśli tego wymagają. Najlepsze do tego są niewielkie cienkie marchewki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy i wrzucamy marchew.
  • Smażymy mieszając co jakiś czas przez 2 minuty.
  • Odstawiamy z ognia wlewamy 2 łyżki wody, solimy do smaku i mieszamy.
  • Wstawiamy znów na gaz i redukujemy płyn do lekkiego skarmelizowania marchwi. Co jakiś czas mieszamy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…