Potrzebne składniki
- 500 g sera zmielonego lub na sernik
- 800 g mąki
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 250 ml śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki octu
- 1 cukier wanilinowy
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Mąkę, ser, żółtka, cukry, ocet, sodę, śmietanę – czyli w zasadzie wszystko prawie (prócz oleju i cukru pudru) wrzuciłem do dużej miski. Wyrobiłem ręką ciasto, podsypując jeśli zajdzie konieczność mąką, tak by nie lepiło się do rąk.
- Ciasto wyłożyłem na stolnicę i rozwałkowałem na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wykroiłem krążki. Następnie kieliszkiem wyciąłem w nich kółka w środku i wyciągnąłem ciasto, tworząc oponki. Ciasto pozostałe ze środków i brzegów po wykrawaniu, wyrobiłem i znów wykroiłem kolejne oponki.
- Oponki smażyłem na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do uzyskania złotej barwy, następnie obracałem i znów smażyłem do uzyskania złotego koloru. Temperaturę grzania nie ustawiajcie na max, ale tak na 3/4 skali.
- Oponki wyjmowałem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, do odsączenia, a następnie przekładałem na drugi talerz, do wystudzenia.
- Jak lekko przestygły posypałem cukrem pudrem i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Oponki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Rewelacyjne,nasze ulubione 🙂
Uwielbiam! Idę sobie zrobić takie 🙂