Ciut mniej kalorii niż pączek, ale równie rozpustne danie. Oponki serowe są może mniej słodkie, ale ciasto jest delikatne z wierzchu mają lekko kruchą skórkę no i są zwyczajnie przepyszne. Z porcji jaką podałem wychodzi koło 30 oponek. Nie je się ich zbyt długo, są dużo mniejsze wagowo niż pączki, może też przez to licząc na sztuki mniej ich zjemy. Ale kto by sztuki liczył. Znikają szybciutko niestety. Same w sobie nie są za słodkie, wiec można je spokojnie lukrować lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie by mniej nasiąkały tłuszczem, dodajcie kieliszek spirytusu do zimnego oleju. Miłego tłustego czwartku i nie objedzcie się za bardzo pączkami.
Jak wykonać przepis na – Oponki serowe
Potrzebne składniki
- 500 g sera zmielonego lub na sernik
- 800 g mąki
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 250 ml śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki octu
- 1 cukier wanilinowy
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Mąkę, ser, żółtka, cukry, ocet, sodę, śmietanę – czyli w zasadzie wszystko prawie (prócz oleju i cukru pudru) wrzuciłem do dużej miski. Wyrobiłem ręką ciasto, podsypując jeśli zajdzie konieczność mąką, tak by nie lepiło się do rąk.
- Ciasto wyłożyłem na stolnicę i rozwałkowałem na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wykroiłem krążki. Następnie kieliszkiem wyciąłem w nich kółka w środku i wyciągnąłem ciasto, tworząc oponki. Ciasto pozostałe ze środków i brzegów po wykrawaniu, wyrobiłem i znów wykroiłem kolejne oponki.
- Oponki smażyłem na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do uzyskania złotej barwy, następnie obracałem i znów smażyłem do uzyskania złotego koloru. Temperaturę grzania nie ustawiajcie na max, ale tak na 3/4 skali.
- Oponki wyjmowałem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, do odsączenia, a następnie przekładałem na drugi talerz, do wystudzenia.
- Jak lekko przestygły posypałem cukrem pudrem i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Oponki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Rewelacyjne,nasze ulubione 🙂
Uwielbiam! Idę sobie zrobić takie 🙂