Oponki serowe – ciut mniej kalorii niż pączek

6 min. czytania
2
0
Ciut mniej kalorii niż pączek, ale równie rozpustne danie. Oponki serowe są może mniej słodkie, ale ciasto jest delikatne z wierzchu mają lekko kruchą skórkę no i są zwyczajnie przepyszne. Z porcji jaką podałem wychodzi koło 30 oponek. Nie je się ich zbyt długo, są dużo mniejsze wagowo niż pączki, może też przez to licząc na sztuki mniej ich zjemy. Ale kto by sztuki liczył. Znikają szybciutko niestety. Same w sobie nie są za słodkie, wiec można je spokojnie lukrować lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie by mniej nasiąkały tłuszczem, dodajcie kieliszek spirytusu do zimnego oleju. Miłego tłustego czwartku i nie objedzcie się za bardzo pączkami.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Oponki serowe
Składniki:
  • 500 g sera zmielonego lub na sernik
  • 800 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1 cukier wanilinowy
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
  • Mąkę, ser, żółtka, cukry, ocet, sodę, śmietanę – czyli w zasadzie wszystko prawie (prócz oleju i cukru pudru) wrzuciłem do dużej miski. Wyrobiłem ręką ciasto, podsypując jeśli zajdzie konieczność mąką, tak by nie lepiło się do rąk.
  • Ciasto wyłożyłem na stolnicę i rozwałkowałem na placek o grubości około 1 cm.
  • Szklanką wykroiłem krążki. Następnie kieliszkiem wyciąłem w nich kółka w środku i wyciągnąłem ciasto, tworząc oponki. Ciasto pozostałe ze środków i brzegów po wykrawaniu, wyrobiłem i znów wykroiłem kolejne oponki.
  • Oponki smażyłem na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do uzyskania złotej barwy, następnie obracałem i znów smażyłem do uzyskania złotego koloru. Temperaturę grzania nie ustawiajcie na max, ale tak na 3/4 skali.
  • Oponki wyjmowałem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, do odsączenia, a następnie przekładałem na drugi talerz, do wystudzenia.
  • Jak lekko przestygły posypałem cukrem pudrem i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Oponki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Słodko SłodkaKasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Rewelacyjne,nasze ulubione 🙂

Kasia
Gość

Uwielbiam! Idę sobie zrobić takie 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).