Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Oponki serowe – ciut mniej kalorii niż pączek

Kosą po patelni 20 lutego 2020
Ciut mniej kalorii niż pączek, ale równie rozpustne danie. Oponki serowe są może mniej słodkie, ale ciasto jest delikatne z wierzchu mają lekko kruchą skórkę no i są zwyczajnie przepyszne. Z porcji jaką podałem wychodzi koło 30 oponek. Nie je się ich zbyt długo, są dużo mniejsze wagowo niż pączki, może też przez to licząc na sztuki mniej ich zjemy. Ale kto by sztuki liczył. Znikają szybciutko niestety. Same w sobie nie są za słodkie, wiec można je spokojnie lukrować lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie by mniej nasiąkały tłuszczem, dodajcie kieliszek spirytusu do zimnego oleju. Miłego tłustego czwartku i nie objedzcie się za bardzo pączkami.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Oponki serowe

Potrzebne składniki

  • 500 g sera zmielonego lub na sernik
  • 800 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1 cukier wanilinowy
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Mąkę, ser, żółtka, cukry, ocet, sodę, śmietanę – czyli w zasadzie wszystko prawie (prócz oleju i cukru pudru) wrzuciłem do dużej miski. Wyrobiłem ręką ciasto, podsypując jeśli zajdzie konieczność mąką, tak by nie lepiło się do rąk.
  • Ciasto wyłożyłem na stolnicę i rozwałkowałem na placek o grubości około 1 cm.
  • Szklanką wykroiłem krążki. Następnie kieliszkiem wyciąłem w nich kółka w środku i wyciągnąłem ciasto, tworząc oponki. Ciasto pozostałe ze środków i brzegów po wykrawaniu, wyrobiłem i znów wykroiłem kolejne oponki.
  • Oponki smażyłem na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do uzyskania złotej barwy, następnie obracałem i znów smażyłem do uzyskania złotego koloru. Temperaturę grzania nie ustawiajcie na max, ale tak na 3/4 skali.
  • Oponki wyjmowałem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, do odsączenia, a następnie przekładałem na drugi talerz, do wystudzenia.
  • Jak lekko przestygły posypałem cukrem pudrem i gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Oponki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cukier, deser, jajka, mąka, oponki, ser, serowe, słodkie, tłusty czwartek
Kosą po patelni 20 lutego 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Mąki bezglutenowe – w czym tkwi ich popularność?
Następny wpis Jak powstają kawy smakowe
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 lutego 2020 14:34

Rewelacyjne,nasze ulubione 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
20 lutego 2020 13:47

Uwielbiam! Idę sobie zrobić takie 🙂

1
Odpowiedz

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Kurczak po chińsku

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?