Potrzebne składniki
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 500 ml spirytusu 95%
- 500 ml czystej wódki 45%
- 250 ml niegazowanej wody mineralnej
- 1/2 laski wanilii
- 5 goździków
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 300 g cukru
- kawałek kory cynamonu ok. 3 cm.
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób wykonania
- Śliwki myjemy suszymy i drylujemy. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Pestki tłuczemy młotkiem wyjmujemy środki i dokładamy wydłubane migdałki do śliwek.
- Śliwki i środki pestek wkładamy do słoika dodając przyprawy korzenne oraz skórkę cytrynową.
- Spirytus mieszamy z wódką i zalewamy owoce. Dokładnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc na parapet w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy słojem.
- Po miesiącu zlewamy płyn, dokładnie wyciskając owoce.
- Zagotować wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy do rozpuszczenia cukru.
- Lekko przestudzony syrop wlewamy do nalewki. Mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na 24 godziny również co jakiś czas potrząsamy.
- Nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy i rozlewamy do butelek.
- Zakrywamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka śliwkowa - Baba Jaga wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.