Nalewka śliwkowa Baba Jaga

Kosą po patelni
Dobra nie pytajcie czemu to nalewka śliwkowa Baba Jaga akurat bo sam nie wiem. Nazwa się utarła i została. Pewnie gdzieś, kiedyś w jakiejś książce z nalewkami, akurat ktoś tak fantazyjnie nazwał i jest. Nalewka jak zawsze, do czekania więc dla cierpliwych osobników. Chociaż na tę akurat czekać za długo nie trzeba. Pachnie śliwkami, cynamonem, goździkami i pomarańczą i jest obłędna!!! Warto ją zrobić i poczekać zdecydowanie. Wiem wkurzę Was mówiąc, że moja już gotowa.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Nalewka śliwkowa - Baba Jaga

Potrzebne składniki

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 500 ml czystej wódki 45%
  • 250 ml niegazowanej wody mineralnej
  • 1/2 laski wanilii
  • 5 goździków
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 300 g cukru
  • kawałek kory cynamonu ok. 3 cm.
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób wykonania

  • Śliwki myjemy suszymy i drylujemy. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Pestki tłuczemy młotkiem wyjmujemy środki i dokładamy wydłubane migdałki do śliwek.
  • Śliwki i środki pestek wkładamy do słoika dodając przyprawy korzenne oraz skórkę cytrynową.
  • Spirytus mieszamy z wódką i zalewamy owoce. Dokładnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc na parapet w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy słojem.
  • Po miesiącu zlewamy płyn, dokładnie wyciskając owoce.
  • Zagotować wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy do rozpuszczenia cukru.
  • Lekko przestudzony syrop wlewamy do nalewki. Mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na 24 godziny również co jakiś czas potrząsamy.
  • Nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy i rozlewamy do butelek.
  • Zakrywamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka śliwkowa - Baba Jaga wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze