Kosą po patelni Przepisy Drób Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

0

Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z serkiem rozpuszczonym w środku - pychota. Naleśniki ogólnie chyba mogę jeść ze wszystkim jak pierogi, więc nie jestem miarodajnym recenzentem smaku tego dania. Mają lekko meksykański charakter, a jeśli chcecie to podkreślić dodajcie trochę ostrej papryki i np czerwoną fasolę. Gotowałem dla trzech pokoleń na raz więc musiałem się dopasować i zrobiłem tym razem nieco łagodniejszą wersję, jednak Wy możecie poszaleć. Smaczne sycące i kolorowe danie - polecam.

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników
    Nadzienie:
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 szczypty kminu rzymskiego
  • tarty ser żółty, ilość wg uznania
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie, napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała.
  2. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a drugą zostawiając bladą.
  4. Po usmażeniu naleśników podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawy i smażymy do zarumienienia.
  5. Dodajemy paprykę pokrojone w kostkę i kukurydzę. Chwilę smażymy do odparowania wody. Dodajemy pokrojone drobno pomidory, mieszamy i znów chwilę przesmażamy.
  6. Nie czekamy aż odparuje cały płyn tylko zagęszczamy sos łyżeczka mąki zmieszaną z wodą i płynem z patelni.
  7. Nakładamy na środek naleśnika, na zarumienioną stronę solidną porcję nadzienia,posypujemy serem i zawijamy brzegi do środka w kopertę.
  8. Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.