Kosą po patelni Przepisy Drób Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

4 min. czytania
0
0
Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z serkiem rozpuszczonym w środku - pychota. Naleśniki ogólnie chyba mogę jeść ze wszystkim jak pierogi, więc nie jestem miarodajnym recenzentem smaku tego dania. Mają lekko meksykański charakter, a jeśli chcecie to podkreślić dodajcie trochę ostrej papryki i np czerwoną fasolę. Gotowałem dla trzech pokoleń na raz więc musiałem się dopasować i zrobiłem tym razem nieco łagodniejszą wersję, jednak Wy możecie poszaleć. Smaczne sycące i kolorowe danie - polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników

Nadzienie:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 szczypty kminu rzymskiego
  • tarty ser żółty (ilość wg uznania)
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie, napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała.
  • Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a drugą zostawiając bladą.
  • Po usmażeniu naleśników podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawy i smażymy do zarumienienia.
  • Dodajemy paprykę pokrojone w kostkę i kukurydzę. Chwilę smażymy do odparowania wody. Dodajemy pokrojone drobno pomidory, mieszamy i znów chwilę przesmażamy.
  • Nie czekamy aż odparuje cały płyn tylko zagęszczamy sos łyżeczka mąki zmieszaną z wodą i płynem z patelni.
  • Nakładamy na środek naleśnika, na zarumienioną stronę solidną porcję nadzienia,posypujemy serem i zawijamy brzegi do środka w kopertę.
  • Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 26
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    29
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…