Kosą po patelni Przepisy Drób Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

6 min. czytania
0
0
Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z serkiem rozpuszczonym w środku - pychota. Naleśniki ogólnie chyba mogę jeść ze wszystkim jak pierogi, więc nie jestem miarodajnym recenzentem smaku tego dania. Mają lekko meksykański charakter, a jeśli chcecie to podkreślić dodajcie trochę ostrej papryki i np czerwoną fasolę. Gotowałem dla trzech pokoleń na raz więc musiałem się dopasować i zrobiłem tym razem nieco łagodniejszą wersję, jednak Wy możecie poszaleć. Smaczne sycące i kolorowe danie - polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników

Nadzienie:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 szczypty kminu rzymskiego
  • tarty ser żółty (ilość wg uznania)
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie, napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała.
  • Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a drugą zostawiając bladą.
  • Po usmażeniu naleśników podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawy i smażymy do zarumienienia.
  • Dodajemy paprykę pokrojone w kostkę i kukurydzę. Chwilę smażymy do odparowania wody. Dodajemy pokrojone drobno pomidory, mieszamy i znów chwilę przesmażamy.
  • Nie czekamy aż odparuje cały płyn tylko zagęszczamy sos łyżeczka mąki zmieszaną z wodą i płynem z patelni.
  • Nakładamy na środek naleśnika, na zarumienioną stronę solidną porcję nadzienia,posypujemy serem i zawijamy brzegi do środka w kopertę.
  • Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z kurczakiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 26
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
    33
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite