Kurczak zapiekany z mozzarellą, papryką i pieczarkami

5 min. czytania
1
2
Proste danie i pomysł na soczystego kurczaka z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i mozzarelli. Mało składników, a kurczak tak zapiekany jest miękki i pyszny. Idealne danie na stół dla gości jak i na zwykły obiad do odgrzania. Wszystko wcześniej podsmażone, więc można zapakować na blaszkę i wstawić do lodówki a później odgrzać w piekarniku. Świetnie pasuje do ziemniaków. Nie trzeba już dodawać surówki.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kurczak zapiekany z mozzarellą, papryką i pieczarkami
Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 papryka
  • 4 pomidory
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Kurczaka umyłem i osuszyłem. Każdą z piersi przekroiłem na pół wzdłuż.
  • Piersi usmażyłem na rozgrzanej patelni z oliwą, do uzyskania lekko złotej barwy z obu stron.
  • Zdjąłem piersi z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyłem pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
  • Dodałem pokrojoną w kostkę paprykę. Chwile podsmażyłem. Następnie powędrowały na patelnię pieczarki które smażyłem do odparowania większości wody.
  • Dodałem pokrojone w półplasterki pomidory, zioła i doprawiłem sola i pieprzem.
  • Chwilę jeszcze smażyłem ale tak by pomidory się nie rozpadły.
  • Na blaszce wyłożonej folią ułożyłem kurczaka. Przykryłem każdy kawałek porcją warzyw z pieczarkami i położyłem na każdym kawałku po 2 plasterki mozzarelli.
  • Tak przygotowana blaszkę wstawiłem na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • W zasadzie jak ser się rozpuści jest gotowe do podania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak zapiekany z mozzarellą, papryką i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    30
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość

Zapiekanki są super! Podoba mi się ten przepis.

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).