Potrzebne składniki
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 2 kulki mozzarelli
- 1 papryka
- 4 pomidory
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- oliwa (do smażenia)
Sposób wykonania
- Kurczaka umyłem i osuszyłem. Każdą z piersi przekroiłem na pół wzdłuż.
- Piersi usmażyłem na rozgrzanej patelni z oliwą, do uzyskania lekko złotej barwy z obu stron.
- Zdjąłem piersi z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyłem pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
- Dodałem pokrojoną w kostkę paprykę. Chwile podsmażyłem. Następnie powędrowały na patelnię pieczarki które smażyłem do odparowania większości wody.
- Dodałem pokrojone w półplasterki pomidory, zioła i doprawiłem sola i pieprzem.
- Chwilę jeszcze smażyłem ale tak by pomidory się nie rozpadły.
- Na blaszce wyłożonej folią ułożyłem kurczaka. Przykryłem każdy kawałek porcją warzyw z pieczarkami i położyłem na każdym kawałku po 2 plasterki mozzarelli.
- Tak przygotowana blaszkę wstawiłem na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- W zasadzie jak ser się rozpuści jest gotowe do podania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak zapiekany z mozzarellą, papryką i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zapiekanki są super! Podoba mi się ten przepis.