w , ,

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurczak curry w sosie śmietanowym to proste i szybkie rozwiązanie na obiad. Pełny smaków i aromatów w delikatnym sosie, idealnie smakuje z ryżem lub makaronem. Cebula, imbir i czosnek nadają mu wyraźnej barwy i nuty ostrości, równoważonej przez śmietanę. Parę minut i obiad na stole, a my mamy czas na porządki świąteczne lub ubieranie choinki.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Kurczak curry w sosie śmietanowym

Potrzebne składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 2-3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • pieprz

Sposób wykonania

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Marynujemy z sosem sojowym z przeciśniętym czosnkiem, startym imbirem, curry i 1 łyżką oliwy przez godzinę w lodówce.
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle z 1 łyżką oliwy najlepiej w woku.
  • Dodajemy mięso i smażymy przez 5-6 minut co jakiś czas mieszając.
  • Śmietanę rozrabiamy z cukrem i szczypta soli, hartujemy dodając trochę tłuszczu z patelni zmniejszamy ogień i wlewamy mieszając.
  • Gdy sos rozprowadzi się z przyprawami i tłuszczem dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
  • Podajemy posypane szczypiorkiem np. z ryżem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak curry w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze