Potrzebne składniki
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 2-3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- pieprz
Sposób wykonania
- Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Marynujemy z sosem sojowym z przeciśniętym czosnkiem, startym imbirem, curry i 1 łyżką oliwy przez godzinę w lodówce.
- Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle z 1 łyżką oliwy najlepiej w woku.
- Dodajemy mięso i smażymy przez 5-6 minut co jakiś czas mieszając.
- Śmietanę rozrabiamy z cukrem i szczypta soli, hartujemy dodając trochę tłuszczu z patelni zmniejszamy ogień i wlewamy mieszając.
- Gdy sos rozprowadzi się z przyprawami i tłuszczem dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
- Podajemy posypane szczypiorkiem np. z ryżem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak curry w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!