Kosą po patelni Przepisy Grzyby Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

8 minuty czytania
1
0
1,046

Naleśniki uwielbiam chyba w każdej formie a jako krokiety z kapustą i grzybami są wyjątkowo pyszne. Miękkie i soczyste w środku, chrupiąca lekko panierka na zewnątrz i aromat grzybów - coś wspaniałego. Proste i szybkie danie w zasadzie mimo, że trzeba wykonać kilka czynności. Idealnie się sprawdza na prosty obiad w środku tygodnia lub jak w moim przypadku, zabieganą i pełną zadań sobotę. Spokojnego weekendu i smacznego. A Wy z czym lubicie najbardziej naleśniki?

Krokiety z kapustą i grzybami

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Naleśniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
    Farsz
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 200 g grzybów świeżych lub namoczonych suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
    Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

  1. Mąkę miksujemy z mlekiem jajkami i wodą, solą i pieprzem. Ciasto musi być płynne i pokrywać wierzch łyżki.
  2. Odstawiamy by odpoczęło i ponownie miksujemy jak za gęste dolewamy wody.
  3. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni na blado z obu stron.
  4. Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  5. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i smażymy do odparowania wody.
  6. Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy grzyby z cebulą i mieszając odparowujemy resztę wody.
  7. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  8. Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i zawijamy jak gołąbki lub w kopertę.
  9. Obtaczamy w jajku i bułce jak kotlety i obsmażamy z obu stron do uzyskania złotej barwy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…