Krokiety z kapustą i grzybami

Kosą po patelni
Naleśniki uwielbiam chyba w każdej formie a jako krokiety z kapustą i grzybami są wyjątkowo pyszne. Miękkie i soczyste w środku, chrupiąca lekko panierka na zewnątrz i aromat grzybów – coś wspaniałego. Proste i szybkie danie w zasadzie mimo, że trzeba wykonać kilka czynności. Idealnie się sprawdza na prosty obiad w środku tygodnia lub jak w moim przypadku, zabieganą i pełną zadań sobotę. Spokojnego weekendu i smacznego. A Wy z czym lubicie najbardziej naleśniki?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Krokiety z kapustą i grzybami

Potrzebne składniki

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Farsz

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 200 g grzybów świeżych lub namoczonych suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól (pieprz, majeranek)

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania

  • Mąkę miksujemy z mlekiem jajkami i wodą, solą i pieprzem. Ciasto musi być płynne i pokrywać wierzch łyżki.
  • Odstawiamy by odpoczęło i ponownie miksujemy jak za gęste dolewamy wody.
  • Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni na blado z obu stron.
  • Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i smażymy do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy grzyby z cebulą i mieszając odparowujemy resztę wody.
  • Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  • Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i zawijamy jak gołąbki lub w kopertę.
  • Obtaczamy w jajku i bułce jak kotlety i obsmażamy z obu stron do uzyskania złotej barwy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Koniecznie spróbujcie też przepisu Efki na krokiety ze szpinakiem i fetą – pycha.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Cukry Proste

U mnie naleśniki zawsze na słodko, takich krokietów wielki całe nie jadłam.