Potrzebne składniki
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- 100 ml mleka
- 4 łyżki nasion chia
- 1 duże jabłko
- 1 małe opakowanie granoli 50 g.
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- kilka orzechów lub owoców do dekoracji
Sposób wykonania
- W garnku mieszamy mleko kokosowe z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy nasiona chia i całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje wyłączamy gaz, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu, miodu i soku z cytryny.
- Wykładamy do pucharków lub szklanek mleko z chia, na wierzch nakładamy jabłka i posypujemy całość granolą. Dekorujemy kilkoma orzechami lub owocami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kokosowy pudding z chia wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
O mniam, uwielbiam! 🙂