Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

0

Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudding jest mało słodki, tak więc jabłka podsmażone z miodem i cytryną nadają wyrazistości temu deserowi. Granola dodaje chrupkości i świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami, Zdrowy, lekki i pyszny deserek, szczególnie polecam tym, którzy próbują ograniczyć cukier, a jednak zjeść coś dobrego i słodkiego.

Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 25 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 duże jabłko
  • 1 małe opakowanie granoli 50 g.
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów lub owoców do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W garnku mieszamy mleko kokosowe z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy nasiona chia i całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje wyłączamy gaz, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu, miodu i soku z cytryny.
  3. Wykładamy do pucharków lub szklanek mleko z chia, na wierzch nakładamy jabłka i posypujemy całość granolą. Dekorujemy kilkoma orzechami lub owocami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kokosowy-pudding-z-chia/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…