w ,

Kokosowy pudding z chia

Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudding jest mało słodki, tak więc jabłka podsmażone z miodem i cytryną nadają wyrazistości temu deserowi. Granola dodaje chrupkości i świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami, Zdrowy, lekki i pyszny deserek, szczególnie polecam tym, którzy próbują ograniczyć cukier, a jednak zjeść coś dobrego i słodkiego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Kokosowy pudding z chia

Potrzebne składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 duże jabłko
  • 1 małe opakowanie granoli 50 g.
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów lub owoców do dekoracji

Sposób wykonania

  • W garnku mieszamy mleko kokosowe z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy nasiona chia i całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje wyłączamy gaz, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu, miodu i soku z cytryny.
  • Wykładamy do pucharków lub szklanek mleko z chia, na wierzch nakładamy jabłka i posypujemy całość granolą. Dekorujemy kilkoma orzechami lub owocami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kokosowy pudding z chia wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zielona Utopia

O mniam, uwielbiam! 🙂