Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

2 min. czytania
1
0
Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudding jest mało słodki, tak więc jabłka podsmażone z miodem i cytryną nadają wyrazistości temu deserowi. Granola dodaje chrupkości i świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami, Zdrowy, lekki i pyszny deserek, szczególnie polecam tym, którzy próbują ograniczyć cukier, a jednak zjeść coś dobrego i słodkiego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Przepis na:

Kokosowy pudding z chia

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 duże jabłko
  • 1 małe opakowanie granoli 50 g.
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów lub owoców do dekoracji

Sposób wykonania:

  • W garnku mieszamy mleko kokosowe z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy nasiona chia i całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje wyłączamy gaz, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu, miodu i soku z cytryny.
  • Wykładamy do pucharków lub szklanek mleko z chia, na wierzch nakładamy jabłka i posypujemy całość granolą. Dekorujemy kilkoma orzechami lub owocami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 komentarz

  1. Avatar

    Zielona Utopia

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    O mniam, uwielbiam! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…