Kosą po patelni Przepisy Obiad Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

4 min. czytania
1
0
Pyszny, tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach wieprzowych z boczkiem kiełbasą i ziemniakami. W środku pełno soczystej kapusty i warzyw. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa której kwaśność, możemy dowolnie regulować wg. naszych upodobań. Dodatkowy wkład mięsny zapewnia, że najemy się nią porządnie. W zasadzie to zupa i drugie danie w jednym, a z dodatkiem pieczywa jest idealna. Kapuśniak ze zdjęcia, wcinałem ostatnio u Mamy Kasi... mmm był pyszny. Przepis w zasadzie ten sam co mój, więc podaję własny. Dziękuję za możliwość spróbowania tej pysznej zupy.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 150 g boczku
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • masło do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Żeberka dzielimy na części w pojedyncze paski. Wrzucamy do garnka z 2 litrami wody i gotujemy na średnim ogniu. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny z wierzchu i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach.
  • Marchew, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa i gotujemy 10 minut.
  • Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę gotujemy do miękkości w osobnym garnku.
  • Z kapusty odlewamy kwas, najlepiej do osobnego naczynia i zostawiamy na koniec gotowania. Kapustę siekamy dość grubo i dodajemy do zupy. Dodajemy sparzonego, obranego ze skóry i przetartego pomidora (można zastąpić 1 łyżeczką lub dwiema koncentratu).
  • Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i przesmażamy. Dodajemy wszystko również do garnka.
  • Odcedzone ziemniaki dodajemy do zupy, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest za mało kwaśny dodajemy sok z kapusty również wg. własnych upodobań.
  • Kości wyjmujemy z zupy oddzielając mięso.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    już od dawna planuję zrobić kapuśniak, bo ostatnio jadłam jakoś z 20 lat temu, ale niestety na planowaniu się kończy… 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…