Kosą po patelni Przepisy Obiad Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

9 minuty czytania
0
0
644

Pyszny, tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach wieprzowych z boczkiem kiełbasą i ziemniakami. W środku pełno soczystej kapusty i warzyw. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa której kwaśność, możemy dowolnie regulować wg. naszych upodobań. Dodatkowy wkład mięsny zapewnia, że najemy się nią porządnie. W zasadzie to zupa i drugie danie w jednym, a z dodatkiem pieczywa jest idealna. Kapuśniak ze zdjęcia, wcinałem ostatnio u Mamy Kasi... mmm był pyszny. Przepis w zasadzie ten sam co mój, więc podaję własny. Dziękuję za możliwość spróbowania tej pysznej zupy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 150 g boczku
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dzielimy na części w pojedyncze paski. Wrzucamy do garnka z 2 litrami wody i gotujemy na średnim ogniu. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny z wierzchu i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa i gotujemy 10 minut.
  3. Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę gotujemy do miękkości w osobnym garnku.
  4. Z kapusty odlewamy kwas, najlepiej do osobnego naczynia i zostawiamy na koniec gotowania. Kapustę siekamy dość grubo i dodajemy do zupy. Dodajemy sparzonego, obranego ze skóry i przetartego pomidora (można zastąpić 1 łyżeczką lub dwiema koncentratu).
  5. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i przesmażamy. Dodajemy wszystko również do garnka.
  6. Odcedzone ziemniaki dodajemy do zupy, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest za mało kwaśny dodajemy sok z kapusty również wg. własnych upodobań.
  7. Kości wyjmujemy z zupy oddzielając mięso.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…