w , , , , ,

Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem



Mmm… to jest pyszne. Delikatna panierka z pszennego chleba z łososiem, do tego w środku rozpływające się jajko, super propozycja na śniadanie lub obiad. Można spokojnie podawać jako zimną przekąskę, nawet na stół w święta Wielkiej Nocy, lub może to być element dania obiadowego na ciepło. Podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty smakuje rewelacyjnie. Nie ukrywam, że trochę z tym roboty jest, ale efekt końcowy jest super i warto się trochę pomęczyć. Bardzo syte danie i łosoś w panierce, jest wyraźnie wyczuwalny. Warto dodać trochę ziół jak np. kolendra i sporą ilość natki pietruszki – świetnie się komponują z rybą i jajkiem. Panierka z chleba jest chrupiąca i delikatna.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 8 porcji
Jak wykonać przepis na – Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem

Potrzebne składniki

  • 10 jajek
  • 3 podsuszone bułki kajzerki (albo 150 g pieczywa tostowego)
  • 300 g łososia wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz ziołowy
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania

  • 8 jajek gotuję na miękko. Studzę zimną wodą i obieram (róbcie to delikatnie by się nie rozpadły).
  • Bułki lub chleb warto by były przynajmniej lekko podsuszone. Muszę je zmielić więc takie zwyczajniej łatwiej. Używam normalnie maszynki do mięsa lub siekam bardzo drobno, tak by powstała panierka.
  • 1/3 panierki odkładam na koniec do miski, a resztę mieszam z dwoma surowymi jajkami, porwanym na kawałki łososiem, i natką pietruszki. Dodaję kolendrę, sól i pieprz. Wszystko, za pomocą blendera lub miksera, rozcieram na gładką masę.
  • Masę dzielę na 16 części i zwilżonymi dłońmi robiąc w rękach z masy placki, układam jajko na jednym placku i przykrywam drugim. Delikatnie oblepiam masą każde jajko z wszystkich stron.
  • Oblepione masą jajka obtaczam w reszcie bułki.
  • Smażę jajka na głębokim tłuszczu przez 2-3 min, do uzyskania złotej barwy, obracając co jakiś czas. Wyjmuję z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze