Potrzebne składniki
- 10 jajek
- 3 podsuszone bułki kajzerki (albo 150 g pieczywa tostowego)
- 300 g łososia wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki kolendry
- sól, pieprz ziołowy
- olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania
- 8 jajek gotuję na miękko. Studzę zimną wodą i obieram (róbcie to delikatnie by się nie rozpadły).
- Bułki lub chleb warto by były przynajmniej lekko podsuszone. Muszę je zmielić więc takie zwyczajniej łatwiej. Używam normalnie maszynki do mięsa lub siekam bardzo drobno, tak by powstała panierka.
- 1/3 panierki odkładam na koniec do miski, a resztę mieszam z dwoma surowymi jajkami, porwanym na kawałki łososiem, i natką pietruszki. Dodaję kolendrę, sól i pieprz. Wszystko, za pomocą blendera lub miksera, rozcieram na gładką masę.
- Masę dzielę na 16 części i zwilżonymi dłońmi robiąc w rękach z masy placki, układam jajko na jednym placku i przykrywam drugim. Delikatnie oblepiam masą każde jajko z wszystkich stron.
- Oblepione masą jajka obtaczam w reszcie bułki.
- Smażę jajka na głębokim tłuszczu przez 2-3 min, do uzyskania złotej barwy, obracając co jakiś czas. Wyjmuję z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.