Kosą po patelni Na topie Grzyby Grzyby po cygańsku

Grzyby po cygańsku

1

Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasach to i form przyrządzania powstaje co chwile nowych kilka. Mama już na nie patrzeć nie może, Tata się cieszy, że tyle zebrał - jednym słowem grzybowe szaleństwo. Grzyby po cygańsku to fajna alternatywa dla zwykłych marynowanych. Najlepiej nadają się do tego grzyby twardsze typu: rydze, kanie, opieńki czy kurki. Chociaż jakoś do tych ostatnich nie jestem do końca przekonany czy by były w tej formie fajne. Jako, że pierwszy raz były robione to tylko próbowaliśmy przed zapakowaniem do słoików i były pyszne. Może ktoś robił to może powiedzieć jak to smakuje.

Grzyby po cygańsku

Grzyby po cygańsku

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 8 słoiczków po 600 ml

Składniki

  • 3 kg świeżych grzybów leśnych
  • 10 cebul średniej wielkości
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 9 liści laurowych
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1.5 szklanki wody przegotowanej
  • 1.5 szklanki octu 5%
  • 400 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

  1. Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy
  2. Cebulę kroimy w półksiężyce i obsmażamy do zeszklenia na oleju.
  3. Dodajemy wszystkie składniki prócz octu i przecieru.
  4. Dusimy przez 10 min., a następnie dodajemy ocet i przecier pomidorowy.
  5. Jeszcze chwilkę całość należy podgotować i nakładamy do słoiczków.
  6. Pasteryzujemy około 20 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/grzyby-po-cygansku/

A jeśli wolicie tradycyjne rozwiązania, to zapraszam na: Grzyby marynowane.


Na grzyby...

  • Naleśniki z kurczakiem i warzywami

    Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…
  • Pulpety gotowane w kapuście

    Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kap…
  • Opieńki marynowane

    I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Opieńki marynowane

    I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
Więcej przepisów w kategorii Grzyby

Zobacz też

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…