Grzyby po cygańsku

Kosą po patelni
Grzyby po cygańsku
Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasach to i form przyrządzania powstaje co chwile nowych kilka. Mama już na nie patrzeć nie może, Tata się cieszy, że tyle zebrał – jednym słowem grzybowe szaleństwo. Grzyby po cygańsku to fajna alternatywa dla zwykłych marynowanych. Najlepiej nadają się do tego grzyby twardsze typu: rydze, kanie, opieńki czy kurki. Chociaż jakoś do tych ostatnich nie jestem do końca przekonany czy by były w tej formie fajne. Jako, że pierwszy raz były robione to tylko próbowaliśmy przed zapakowaniem do słoików i były pyszne. Może ktoś robił to może powiedzieć jak to smakuje.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na – Grzyby po cygańsku

Potrzebne składniki

  • 3 kg świeżych grzybów leśnych
  • 10 cebul średniej wielkości
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 9 liści laurowych
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1.5 szklanki wody przegotowanej
  • 1.5 szklanki octu 5%
  • 400 ml przecieru pomidorowego

Sposób wykonania

  • Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy
  • Cebulę kroimy w półksiężyce i obsmażamy do zeszklenia na oleju.
  • Dodajemy wszystkie składniki prócz octu i przecieru.
  • Dusimy przez 10 min., a następnie dodajemy ocet i przecier pomidorowy.
  • Jeszcze chwilkę całość należy podgotować i nakładamy do słoiczków.
  • Pasteryzujemy około 20 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby po cygańsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

A jeśli wolicie tradycyjne rozwiązania, to zapraszam na: Grzyby marynowane.

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marzynia

Na pewno rydze będą znakomite w tej wersji. Ja mam podobny przepis od cioci, ale dodaje się jeszcze grubo tartą marchew i czosnek. Po otwarciu jest po prostu gotowa sałatka grzybowa na stół.