Potrzebne składniki
- 3 kg świeżych grzybów leśnych
- 10 cebul średniej wielkości
- 1,5 szklanki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 4-5 łyżek cukru
- 9 liści laurowych
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1.5 szklanki wody przegotowanej
- 1.5 szklanki octu 5%
- 400 ml przecieru pomidorowego
Sposób wykonania
- Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy
- Cebulę kroimy w półksiężyce i obsmażamy do zeszklenia na oleju.
- Dodajemy wszystkie składniki prócz octu i przecieru.
- Dusimy przez 10 min., a następnie dodajemy ocet i przecier pomidorowy.
- Jeszcze chwilkę całość należy podgotować i nakładamy do słoiczków.
- Pasteryzujemy około 20 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby po cygańsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
A jeśli wolicie tradycyjne rozwiązania, to zapraszam na: Grzyby marynowane.
Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.
Na pewno rydze będą znakomite w tej wersji. Ja mam podobny przepis od cioci, ale dodaje się jeszcze grubo tartą marchew i czosnek. Po otwarciu jest po prostu gotowa sałatka grzybowa na stół.