Kosą po patelni Przepisy Grzyby Grzyby po cygańsku

Grzyby po cygańsku

2 min. czytania
1
1
Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasach to i form przyrządzania powstaje co chwile nowych kilka. Mama już na nie patrzeć nie może, Tata się cieszy, że tyle zebrał - jednym słowem grzybowe szaleństwo. Grzyby po cygańsku to fajna alternatywa dla zwykłych marynowanych. Najlepiej nadają się do tego grzyby twardsze typu: rydze, kanie, opieńki czy kurki. Chociaż jakoś do tych ostatnich nie jestem do końca przekonany czy by były w tej formie fajne. Jako, że pierwszy raz były robione to tylko próbowaliśmy przed zapakowaniem do słoików i były pyszne. Może ktoś robił to może powiedzieć jak to smakuje.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 3 kg świeżych grzybów leśnych
  • 10 cebul średniej wielkości
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 9 liści laurowych
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1.5 szklanki wody przegotowanej
  • 1.5 szklanki octu 5%
  • 400 ml przecieru pomidorowego

Sposób wykonania:

  • Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy
  • Cebulę kroimy w półksiężyce i obsmażamy do zeszklenia na oleju.
  • Dodajemy wszystkie składniki prócz octu i przecieru.
  • Dusimy przez 10 min., a następnie dodajemy ocet i przecier pomidorowy.
  • Jeszcze chwilkę całość należy podgotować i nakładamy do słoiczków.
  • Pasteryzujemy około 20 min.

A jeśli wolicie tradycyjne rozwiązania, to zapraszam na: Grzyby marynowane.


Na grzyby...

  • Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

    No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…