Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Eklerki z kremem budyniowym i ananasem

Eklerki z kremem budyniowym i ananasem

3 min. czytania
0
0
Słodkie i pyszne eklerki z kremem budyniowym i ananasem, można z powodzeniem użyć sam krem lub zastąpić ananas innymi owocami. Kakaowy krem, bardzo lekko słodkie ciasto i ta delikatność która powala. Możecie też użyć bitej śmietany. Przepis uniwersalny na eklerki z czym chcecie, mnie jednak ta wersja bardzo smakuje.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Eklerki z kremem budyniowym i ananasem

Składniki:

Ciasto

  • 150 g wody
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Krem:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 litra mleka
  • ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:

  • kilka plastrów ananasa
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Do garnka wlewamy wodę dodajemy masło, sól i cukier. Zagotowujemy, mieszając wsypujemy mąkę i odstawiamy z ognia na 10 minut.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  • Miksujemy odstawione ciasto dokładając kolejno jajka. Gdy ciasto jest gładkie przekładamy do rękawa do dekoracji i wyciskamy walki lub kule bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem.
  • Pieczemy 25-30 minut. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy drzwiczki na ok. 10 minut by przesuszyć ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń, wlewamy ekstrakt waniliowy, kakao i do gorącego budyniu wkładamy margarynę i miksujemy na puszystą masę następnie studzimy.
  • Zimne eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, napełniamy jedną połówkę kremem i posypujemy ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Następnie przykrywamy drugą połówką i posypujemy cukrem pudrem.

Z podobnego ciasta możecie zrobić również super Ptysie z bitą śmietaną

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…