Eklerki z kremem budyniowym i ananasem

Kosą po patelni
Eklerki z kremem
Słodkie i pyszne eklerki z kremem budyniowym i ananasem, można z powodzeniem użyć sam krem lub zastąpić ananas innymi owocami. Kakaowy krem, bardzo lekko słodkie ciasto i ta delikatność która powala. Możecie też użyć bitej śmietany. Przepis uniwersalny na eklerki z czym chcecie, mnie jednak ta wersja bardzo smakuje.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Eklerki z kremem budyniowym i ananasem

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 150 g wody
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Krem:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 litra mleka
  • ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:

  • kilka plastrów ananasa
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Do garnka wlewamy wodę dodajemy masło, sól i cukier. Zagotowujemy, mieszając wsypujemy mąkę i odstawiamy z ognia na 10 minut.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  • Miksujemy odstawione ciasto dokładając kolejno jajka. Gdy ciasto jest gładkie przekładamy do rękawa do dekoracji i wyciskamy walki lub kule bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem.
  • Pieczemy 25-30 minut. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy drzwiczki na ok. 10 minut by przesuszyć ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń, wlewamy ekstrakt waniliowy, kakao i do gorącego budyniu wkładamy margarynę i miksujemy na puszystą masę następnie studzimy.
  • Zimne eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, napełniamy jedną połówkę kremem i posypujemy ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Następnie przykrywamy drugą połówką i posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Eklerki z kremem budyniowym i ananasem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Z podobnego ciasta możecie zrobić również super Ptysie z bitą śmietaną

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze