Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

0

Uwielbiam smak ciasta ptysiowego w połączeniu ze śmietaną czy budyniem. Pamiętam tez jak nie raz wracając z kościoła w niedzielę odwiedzało się cukiernię i kupowało ptysie. Tylko, że tamte były wypełnione jakąś dziwną masą pełną cukru ale też miały swój urok i miłą lekko chrupiącą skórkę. Nie jednak wolę bitą śmietanę. Świetna delikatna przekąska w sam raz na raz.

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka
    Nadzienie:
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • czubata łyżka cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Mleko z wodą, masłem,cukrem i szczyptą soli wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę intensywnie mieszając, naprawdę róbcie to szybko i energicznie.
  3. Po uzyskaniu jednolitej masy wstawiamy znów na gaz i gotujemy cały czas mieszając ok 3-4 minuty.
  4. Całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach około 1 minutę.
  5. Lekko przestudzamy i miksując wbijamy kolejno po jednym jajku. Masa musi być jednolita i błyszcząca.
  6. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniej więcej 2-3 cm porcje na blaszkę wyłożoną papierem, zachowując odstępy.
  7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 min. Sami oceniajcie czas muszą być złociste.
  8. Śmietanę schłodzoną ubijamy mikserem dodając powoli cukier puder.
  9. Ptysie studzimy robimy w nich otworki i wstrzykujemy do środka bitą śmietanę. Lub przekrawamy na pół i nakładamy ją pomiędzy warstwy.
  10. Całość posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ptysie-bita-smietana-wersja-mini/
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
  • Placek ze śliwkami

    Drożdżowy placek ze śliwkami - smak mojego życia, a nie tylko dzieciństwa. Uwielbiam ten w…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…