Potrzebne składniki
- 1 kg jabłek
- 300 g mielonych orzechów laskowych
- 7 łyżek cukru
- 100 g masła roślinnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok cytrynowy do skropienia jabłek
Sposób wykonania
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem cytrynowym, posypujemy cynamonem i mieszamy.
- Do drugiego naczynia wkładamy orzechy, cukier, sodę i mieszamy.
- Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy sypkiej, na wierzchu układamy 1/3 masła roślinnego w małych kawałkach. Na to kładziemy połowę jabłek.
- Następnie 1/3 masy sypkiej i 1/3 kawałków masła. Znowu jabłka i na wierzch 1/3 masy sypkiej
- i 1/3 kawałków masła.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
- Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzone.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jabłkowo orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!