Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Ciasto jabłkowo orzechowe

Ciasto jabłkowo orzechowe

2 min. czytania
0
0
Idealne na majówkę ciasto jabłkowo orzechowe. Podobno jak twierdzi mój ojciec, każdy facet je nawet zrobi. Faktycznie szalenie proste, a jednocześnie niezwykle smaczne ciasto i każdy sobie z nim spokojnie poradzi. Soczyste jabłka, cynamon, orzechy... czego można chcieć więcej na tarasie z lemoniadą w ręku gdy grzeje słoneczko, a my właśnie skończyliśmy się objadać mięskiem z grilla.
Ciasto jabłkowo orzechowe
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Ciasto jabłkowo orzechowe

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 7 łyżek cukru
  • 100 g masła roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok cytrynowy do skropienia jabłek

Sposób wykonania:

  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem cytrynowym, posypujemy cynamonem i mieszamy.
  • Do drugiego naczynia wkładamy orzechy, cukier, sodę i mieszamy.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy sypkiej, na wierzchu układamy 1/3 masła roślinnego w małych kawałkach. Na to kładziemy połowę jabłek.
  • Następnie 1/3 masy sypkiej i 1/3 kawałków masła. Znowu jabłka i na wierzch 1/3 masy sypkiej
  • i 1/3 kawałków masła.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
  • Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzone.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…