Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Ciasto jabłkowo orzechowe

Ciasto jabłkowo orzechowe

2 min. czytania
0
0
Idealne na majówkę ciasto jabłkowo orzechowe. Podobno jak twierdzi mój ojciec, każdy facet je nawet zrobi. Faktycznie szalenie proste, a jednocześnie niezwykle smaczne ciasto i każdy sobie z nim spokojnie poradzi. Soczyste jabłka, cynamon, orzechy... czego można chcieć więcej na tarasie z lemoniadą w ręku gdy grzeje słoneczko, a my właśnie skończyliśmy się objadać mięskiem z grilla.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 7 łyżek cukru
  • 100 g masła roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok cytrynowy do skropienia jabłek

Sposób wykonania:

  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem cytrynowym, posypujemy cynamonem i mieszamy.
  • Do drugiego naczynia wkładamy orzechy, cukier, sodę i mieszamy.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy sypkiej, na wierzchu układamy 1/3 masła roślinnego w małych kawałkach. Na to kładziemy połowę jabłek.
  • Następnie 1/3 masy sypkiej i 1/3 kawałków masła. Znowu jabłka i na wierzch 1/3 masy sypkiej
  • i 1/3 kawałków masła.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
  • Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzone.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…