w , , ,

Ciasto jabłkowo orzechowe

Idealne na majówkę ciasto jabłkowo orzechowe. Podobno jak twierdzi mój ojciec, każdy facet je nawet zrobi. Faktycznie szalenie proste, a jednocześnie niezwykle smaczne ciasto i każdy sobie z nim spokojnie poradzi. Soczyste jabłka, cynamon, orzechy... czego można chcieć więcej na tarasie z lemoniadą w ręku gdy grzeje słoneczko, a my właśnie skończyliśmy się objadać mięskiem z grilla.
Ciasto jabłkowo orzechowe
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Ciasto jabłkowo orzechowe
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 7 łyżek cukru
  • 100 g masła roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok cytrynowy do skropienia jabłek
Sposób wykonania:
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem cytrynowym, posypujemy cynamonem i mieszamy.
  • Do drugiego naczynia wkładamy orzechy, cukier, sodę i mieszamy.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy sypkiej, na wierzchu układamy 1/3 masła roślinnego w małych kawałkach. Na to kładziemy połowę jabłek.
  • Następnie 1/3 masy sypkiej i 1/3 kawałków masła. Znowu jabłka i na wierzch 1/3 masy sypkiej
  • i 1/3 kawałków masła.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
  • Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzone.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jabłkowo orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze