Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Ciasto jabłkowo orzechowe

Ciasto jabłkowo orzechowe

0

Idealne na majówkę ciasto jabłkowo orzechowe. Podobno jak twierdzi mój ojciec, każdy facet je nawet zrobi. Faktycznie szalenie proste, a jednocześnie niezwykle smaczne ciasto i każdy sobie z nim spokojnie poradzi. Soczyste jabłka, cynamon, orzechy... czego można chcieć więcej na tarasie z lemoniadą w ręku gdy grzeje słoneczko, a my właśnie skończyliśmy się objadać mięskiem z grilla.

Ciasto jabłkowo orzechowe

Ciasto jabłkowo orzechowe

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 7 łyżek cukru
  • 100 g masła roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok cytrynowy do skropienia jabłek

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem cytrynowym, posypujemy cynamonem i mieszamy.
  2. Do drugiego naczynia wkładamy orzechy, cukier, sodę i mieszamy.
  3. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy sypkiej, na wierzchu układamy 1/3 masła roślinnego w małych kawałkach. Na to kładziemy połowę jabłek.
  4. Następnie 1/3 masy sypkiej i 1/3 kawałków masła. Znowu jabłka i na wierzch 1/3 masy sypkiej
  5. i 1/3 kawałków masła.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
  7. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzone.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciasto-jablkowo-orzechowe/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…