Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem

Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem

5 min. czytania
0
1
Nie wiem jaka jest nazwa tego ciasta oryginalna, ale cappuccino z orzechami i kokosem świetnie pasuje. Bardzo wykwintne i pracochłonne ciasto w sam raz na świąteczny stół, lub uroczyste okazje. Masa cappuccino, do tego dwa rodzaje ciasta: czekoladowe i kokosowe, a wszystko polane czekoladą i posypane orzechami. Działa na zmysły, prawda? Mnie ślinka ciekła na sama myśl o efekcie końcowym. Ciasto jest naprawdę pyszne, bogate w smaku i ładnie się prezentuje. Trochę się trzeba narobić i piec je etapami, potem składamy wszystko razem i gotowe. Lista składników tez długa i sporo jajek. Nie jest jakieś super przesłodzone, takie w sam raz. Polecam na wielkanocny stół. 
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto nr. 1

  • 8 jajek
  • 280 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto nr. 2

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 30 g kawy cappuccino (o dowolnym smaku)

Poncz

  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki alkoholu (najlepiej czysta wódka)

Polewa czekoladowa

  • 1/2 paczki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Ciasto nr. 1 – czekoladowe

  • Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka stale ubijając.
  • Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao i mieszamy łyżka do połączenia składników.
  • Przelewamy ciasto do formy do pieczenia (25×35 cm) wyłożonej papierem i pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Ciasto nr. 2 – kokosowe

  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier.
  • Dodajemy powoli wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.,
  • Pieczemy w takiej samej formie wyłożonej papierem 30 min. w 180 stopniach na złoty kolor.

Masa cappuccino

  • Odlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy budyń, mąkę, cukier wanilinowy i żółtka. Bardzo dokładnie mieszamy.
  • Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy przygotowaną masę i gotujemy 1 min. Studzimy.
  • Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń i kawę cappuccino. Ucieramy na gładka masę.

Składamy ciasto

  • Blat czekoladowy kładziemy na spód, nasączamy połową ponczu. Nakładamy połowę masy cappuccino.
  • Nakładamy na wierzch placek kokosowy i smarujemy reszta masy.
  • Nakładamy drugi placek czekoladowy i nasączamy reszta ponczu.

Polewa czekoladowa

  • Margarynę rozpuszczamy z cukrem, kakao i śmietaną na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy z ognia i do gorącej masy wkładamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • Polewamy polewą ciasto i posypujemy prażonymi pokrojonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…
  • Ciasto – Słonecznikowiec

    Wczoraj mieliśmy gości i to nie byle jakich, bo jeśli zapowiada wizytę inna Blogerka kulin…
  • Deser czekoladowy z bananami i mascarpone

    Leżał w lodówce serek mascarpone i leżał i prawie się wyleżał na amen. Miałem smaka na bud…

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…