Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem

Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem

7 min. czytania
1
1
Nie wiem jaka jest nazwa tego ciasta oryginalna, ale cappuccino z orzechami i kokosem świetnie pasuje. Bardzo wykwintne i pracochłonne ciasto w sam raz na świąteczny stół, lub uroczyste okazje. Masa cappuccino, do tego dwa rodzaje ciasta: czekoladowe i kokosowe, a wszystko polane czekoladą i posypane orzechami. Działa na zmysły, prawda? Mnie ślinka ciekła na sama myśl o efekcie końcowym. Ciasto jest naprawdę pyszne, bogate w smaku i ładnie się prezentuje. Trochę się trzeba narobić i piec je etapami, potem składamy wszystko razem i gotowe. Lista składników tez długa i sporo jajek. Nie jest jakieś super przesłodzone, takie w sam raz. Polecam na wielkanocny stół. 
Ciasto cappucino kokos
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem
Składniki:

Ciasto nr. 1

  • 8 jajek
  • 280 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto nr. 2

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 30 g kawy cappuccino (o dowolnym smaku)

Poncz

  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki alkoholu (najlepiej czysta wódka)

Polewa czekoladowa

  • 1/2 paczki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób wykonania:

Ciasto nr. 1 – czekoladowe

  • Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka stale ubijając.
  • Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao i mieszamy łyżka do połączenia składników.
  • Przelewamy ciasto do formy do pieczenia (25×35 cm) wyłożonej papierem i pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Ciasto nr. 2 – kokosowe

  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier.
  • Dodajemy powoli wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.,
  • Pieczemy w takiej samej formie wyłożonej papierem 30 min. w 180 stopniach na złoty kolor.

Masa cappuccino

  • Odlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy budyń, mąkę, cukier wanilinowy i żółtka. Bardzo dokładnie mieszamy.
  • Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy przygotowaną masę i gotujemy 1 min. Studzimy.
  • Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń i kawę cappuccino. Ucieramy na gładka masę.

Składamy ciasto

  • Blat czekoladowy kładziemy na spód, nasączamy połową ponczu. Nakładamy połowę masy cappuccino.
  • Nakładamy na wierzch placek kokosowy i smarujemy reszta masy.
  • Nakładamy drugi placek czekoladowy i nasączamy reszta ponczu.

Polewa czekoladowa

  • Margarynę rozpuszczamy z cukrem, kakao i śmietaną na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy z ognia i do gorącej masy wkładamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • Polewamy polewą ciasto i posypujemy prażonymi pokrojonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 7
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Myśli potarganej.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli potarganej.pl
Gość

No jest przy tym trochę roboty, ale mega warto!

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite