Potrzebne składniki
Ciasto nr. 1
- 8 jajek
- 280 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto nr. 2
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 30 g kawy cappuccino (o dowolnym smaku)
Poncz
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki alkoholu (najlepiej czysta wódka)
Polewa czekoladowa
- 1/2 paczki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób wykonania
Ciasto nr. 1 – czekoladowe
- Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka stale ubijając.
- Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao i mieszamy łyżka do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do formy do pieczenia (25×35 cm) wyłożonej papierem i pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
Ciasto nr. 2 – kokosowe
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier.
- Dodajemy powoli wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.,
- Pieczemy w takiej samej formie wyłożonej papierem 30 min. w 180 stopniach na złoty kolor.
Masa cappuccino
- Odlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy budyń, mąkę, cukier wanilinowy i żółtka. Bardzo dokładnie mieszamy.
- Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy przygotowaną masę i gotujemy 1 min. Studzimy.
- Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń i kawę cappuccino. Ucieramy na gładka masę.
Składamy ciasto
- Blat czekoladowy kładziemy na spód, nasączamy połową ponczu. Nakładamy połowę masy cappuccino.
- Nakładamy na wierzch placek kokosowy i smarujemy reszta masy.
- Nakładamy drugi placek czekoladowy i nasączamy reszta ponczu.
Polewa czekoladowa
- Margarynę rozpuszczamy z cukrem, kakao i śmietaną na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy z ognia i do gorącej masy wkładamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Polewamy polewą ciasto i posypujemy prażonymi pokrojonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto cappuccino z orzechami i kokosem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wykonałam! Wygląd bosko i jeszcze lepiej smakuje. Dużo roboty, ale jest czym się poszczycić. Polecam
Do masy wsypuje cappuccino w proszku czy zalane wrzątkiem?
w proszku
No jest przy tym trochę roboty, ale mega warto!