w ,

Ciastka walijskie z patelni – słodki prezent na Dzień Matki

Kruche, błyskawiczne ciastka walijskie z patelni to idealny pomysł na Dzień Matki. Można pomóc dziecku je przygotować i poradzi sobie z tym nawet Tata. Nafaszerowane ulubionymi dodatkami z pewnością wywołają uśmiech na twarzy Mamy. Proste składniki, szybkie przygotowanie, a smak mmmm… pychota. Świetnie się przechowują do 3-4 dni. Smacznego. Przepis na te ciastka podesłała mi właśnie moja Mama, której chcę serdecznie podziękować, za jej pomoc i wkład w tworzenie tej strony. Wiele pomysłów i przepisów jest jej dziełem. Podziękować również za to, że to dzięki jej naukom dziś w ogóle potrafię gotować i mogę się tym dzielić z Wami. Jesteś najwspanialszą i najkochańszą Mama na świecie – dziękuję.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 32 ciastka (około)
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ciastka walijskie z patelni
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii (lub kilka kropel aromatu)
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki jak orzechy, rodzynki, czekolada
Sposób wykonania:
  • Jajka roztrzepałem z odrobina soli, dodałem do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ziarnami z laski wanilii, masłem i cukrem. Jeśli chcecie jakieś dodatki to posiekajcie je drobno i dodajcie je również w tej chwili. Całość wyrobiłem na gładkie ciasto.
  • Gotowe ciastko podzieliłem na 3 części i rozwałkowałem każdą na placek o grubości 5-7 mm.
  • Okrągłą foremką lub szklanką wykrawałem krążki.
  • Patelnię wstawiłem na mały ogień i posmarowałem ja pędzelkiem olejem, tak by nie pływały w nim ciastka, ale i nie przywierały do dna patelni.
  • Ciastka na małym ogniu smażyłem po 4 min. z każdej strony na złoty kolor. Odsączyłem je z tłuszczu na ręcznikach papierowych. O ile Wam się uda to możecie poczekać aż wystygną, lub je wcinać zaraz po zdjęciu z patelni. Zostawcie kilka dla Mamy 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka walijskie z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Hania
1 miesiąc temu

Niesamowity przepis na smażone ciastka 😀

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Ale fajne te ciacha i do tego nie trzeba odpalać piekarnika, super 🙂