Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb orkiszowy na zakwasie pieczony w garnku

Chleb orkiszowy na zakwasie pieczony w garnku

5 min. czytania
3
0
Z Kasią ostatnio szalejemy i na zmianę pieczemy chleby. Część z przepisów, które już są na stronie, to nie będę ich powielał, jednak pojawiają się również nowe pomysły jak ten na chleb orkiszowy z garnka. Chleb wychodzi pyszny, miękki, nie kruszy się i ma chrupiącą skórkę. Nie wiem jak ze świeżością, bo zwyczajnie za szybko znika, ale pewnie będzie można go przechowywać dość długo, byle by miał sucho i chyba lepiej w papierze, a nie w folii. Domowy wyrób chleba nie jest czymś mocno kłopotliwym, a walory smakowe takiego wypieczonego samemu, są o wiele lepsze. Nawet jeśli nie chcecie się w to regularnie bawić, to chociaż spróbujcie. Potrzebny Wam będzie zakwas chlebowy, to nic trudnego i przepis jest tutaj. Jeśli chcecie świetny pomysł na inny chleb z garnka – wpadnijcie na blog Kasi po przepis na: Żytni, razowy chleb na zakwasie, pieczony w garnku
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 200
Przepis na:

Chleb orkiszowy na zakwasie

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej typ 750
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 200 ml zakwasu chlebowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 szklanki ciepłej wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka cukru

Sposób wykonania:

  • Drożdże rozpuściłem w 2 szklankach wody i wymieszałem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiłem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
  • W dużej misce umieściłem na spodzie sól, przykryłem to mąką, dodałem olej, wyrośnięty rozczyn drożdży, zakwas i wszystko dokładnie wyrabiałem ręka do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Możecie robić to spokojnie robotem kuchennym, ja jednak lubię tę czynność i ciasto wyrabiane ręcznie, jest wg. mnie lepiej napowietrzone.
  • Przykryłem ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
  • Jak już podwoiło objętość, wyrobiłem je ponownie i odstawiłem znów pod przykryciem na 20 min.
  • Żeliwny garnek wstawiłem do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzał wystawiłem ciepły garnek i posmarowałem ścianki i dno olejem za pomocą pędzelka. Przełożyłem do środka ciasto i posmarowałem jego wierzch wodą.
  • Garnek przykryłem pokrywką i wstawiłem do piekarnika. Po 30 min. zdjąłem pokrywkę, zredukowałem temperaturę do 180 stopni i piekłem chleb jeszcze przez 45 min. Czy jest już upieczony można sprawdzić patyczkiem.
  • Chleb najlepiej wyjąć z piekarnika na kratkę, zaraz po upieczeniu i pozwolić mu odparować wilgoć. Po przestudzeniu nadaje się do jedzenia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

3 komentarze

  1. Avatar

    Myśli Potarganej

    21 sierpnia 2019 w 20:49

    Eh, trochę za dobry ten chleb. Znika w jedno popołudnie…

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Efkakonefka

    20 sierpnia 2019 w 09:25

    Uwielbiam domowej rooty chleb. Takiego jeszcze nie robiłam. Muszę jednak zrobić zakwas, bo ostatni który robiłam nie wyszedł.

    Odpowiedz

  3. Avatar

    Lidia Sylwia

    20 sierpnia 2019 w 09:24

    Wyglada obłędnie! Patrząc na zdjęcie czuć smak chleba! Pysznie😍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…