Z Kasią ostatnio szalejemy i na zmianę pieczemy chleby. Część z przepisów, które już są na stronie, to nie będę ich powielał, jednak pojawiają się również nowe pomysły jak ten na chleb orkiszowy z garnka. Chleb wychodzi pyszny, miękki, nie kruszy się i ma chrupiącą skórkę. Nie wiem jak ze świeżością, bo zwyczajnie za szybko znika, ale pewnie będzie można go przechowywać dość długo, byle by miał sucho i chyba lepiej w papierze, a nie w folii. Domowy wyrób chleba nie jest czymś mocno kłopotliwym, a walory smakowe takiego wypieczonego samemu, są o wiele lepsze. Nawet jeśli nie chcecie się w to regularnie bawić, to chociaż spróbujcie. Potrzebny Wam będzie zakwas chlebowy, to nic trudnego i przepis jest tutaj. Jeśli chcecie świetny pomysł na inny chleb z garnka – wpadnijcie na blog Kasi po przepis na: Żytni, razowy chleb na zakwasie, pieczony w garnku
Jak wykonać przepis na – Chleb orkiszowy na zakwasie
Potrzebne składniki
- 500 g mąki chlebowej pszennej typ 750
- 500 g mąki orkiszowej
- 200 ml zakwasu chlebowego
- 40 g świeżych drożdży
- 2-3 szklanki ciepłej wody
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka cukru
Sposób wykonania
- Drożdże rozpuściłem w 2 szklankach wody i wymieszałem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiłem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
- W dużej misce umieściłem na spodzie sól, przykryłem to mąką, dodałem olej, wyrośnięty rozczyn drożdży, zakwas i wszystko dokładnie wyrabiałem ręka do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Możecie robić to spokojnie robotem kuchennym, ja jednak lubię tę czynność i ciasto wyrabiane ręcznie, jest wg. mnie lepiej napowietrzone.
- Przykryłem ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
- Jak już podwoiło objętość, wyrobiłem je ponownie i odstawiłem znów pod przykryciem na 20 min.
- Żeliwny garnek wstawiłem do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzał wystawiłem ciepły garnek i posmarowałem ścianki i dno olejem za pomocą pędzelka. Przełożyłem do środka ciasto i posmarowałem jego wierzch wodą.
- Garnek przykryłem pokrywką i wstawiłem do piekarnika. Po 30 min. zdjąłem pokrywkę, zredukowałem temperaturę do 180 stopni i piekłem chleb jeszcze przez 45 min. Czy jest już upieczony można sprawdzić patyczkiem.
- Chleb najlepiej wyjąć z piekarnika na kratkę, zaraz po upieczeniu i pozwolić mu odparować wilgoć. Po przestudzeniu nadaje się do jedzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb orkiszowy na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Eh, trochę za dobry ten chleb. Znika w jedno popołudnie…
Uwielbiam domowej rooty chleb. Takiego jeszcze nie robiłam. Muszę jednak zrobić zakwas, bo ostatni który robiłam nie wyszedł.
Wyglada obłędnie! Patrząc na zdjęcie czuć smak chleba! Pysznie😍