w ,

Chleb orkiszowy na zakwasie pieczony w garnku

Z Kasią ostatnio szalejemy i na zmianę pieczemy chleby. Część z przepisów, które już są na stronie, to nie będę ich powielał, jednak pojawiają się również nowe pomysły jak ten na chleb orkiszowy z garnka. Chleb wychodzi pyszny, miękki, nie kruszy się i ma chrupiącą skórkę. Nie wiem jak ze świeżością, bo zwyczajnie za szybko znika, ale pewnie będzie można go przechowywać dość długo, byle by miał sucho i chyba lepiej w papierze, a nie w folii. Domowy wyrób chleba nie jest czymś mocno kłopotliwym, a walory smakowe takiego wypieczonego samemu, są o wiele lepsze. Nawet jeśli nie chcecie się w to regularnie bawić, to chociaż spróbujcie. Potrzebny Wam będzie zakwas chlebowy, to nic trudnego i przepis jest tutaj. Jeśli chcecie świetny pomysł na inny chleb z garnka – wpadnijcie na blog Kasi po przepis na: Żytni, razowy chleb na zakwasie, pieczony w garnku
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 200
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chleb orkiszowy na zakwasie
Składniki:
  • 500 g mąki chlebowej pszennej typ 750
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 200 ml zakwasu chlebowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 szklanki ciepłej wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka cukru
Sposób wykonania:
  • Drożdże rozpuściłem w 2 szklankach wody i wymieszałem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiłem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
  • W dużej misce umieściłem na spodzie sól, przykryłem to mąką, dodałem olej, wyrośnięty rozczyn drożdży, zakwas i wszystko dokładnie wyrabiałem ręka do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Możecie robić to spokojnie robotem kuchennym, ja jednak lubię tę czynność i ciasto wyrabiane ręcznie, jest wg. mnie lepiej napowietrzone.
  • Przykryłem ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
  • Jak już podwoiło objętość, wyrobiłem je ponownie i odstawiłem znów pod przykryciem na 20 min.
  • Żeliwny garnek wstawiłem do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzał wystawiłem ciepły garnek i posmarowałem ścianki i dno olejem za pomocą pędzelka. Przełożyłem do środka ciasto i posmarowałem jego wierzch wodą.
  • Garnek przykryłem pokrywką i wstawiłem do piekarnika. Po 30 min. zdjąłem pokrywkę, zredukowałem temperaturę do 180 stopni i piekłem chleb jeszcze przez 45 min. Czy jest już upieczony można sprawdzić patyczkiem.
  • Chleb najlepiej wyjąć z piekarnika na kratkę, zaraz po upieczeniu i pozwolić mu odparować wilgoć. Po przestudzeniu nadaje się do jedzenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb orkiszowy na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
11 miesięcy temu

Eh, trochę za dobry ten chleb. Znika w jedno popołudnie…

Efkakonefka
11 miesięcy temu

Uwielbiam domowej rooty chleb. Takiego jeszcze nie robiłam. Muszę jednak zrobić zakwas, bo ostatni który robiłam nie wyszedł.

Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
11 miesięcy temu

Wyglada obłędnie! Patrząc na zdjęcie czuć smak chleba! Pysznie😍