Potrzebne składniki
- 500 g mąki chlebowej pszennej typ 750
- 500 g mąki orkiszowej
- 200 ml zakwasu chlebowego
- 40 g świeżych drożdży
- 2-3 szklanki ciepłej wody
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka cukru
Sposób wykonania
- Drożdże rozpuściłem w 2 szklankach wody i wymieszałem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiłem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
- W dużej misce umieściłem na spodzie sól, przykryłem to mąką, dodałem olej, wyrośnięty rozczyn drożdży, zakwas i wszystko dokładnie wyrabiałem ręka do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Możecie robić to spokojnie robotem kuchennym, ja jednak lubię tę czynność i ciasto wyrabiane ręcznie, jest wg. mnie lepiej napowietrzone.
- Przykryłem ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
- Jak już podwoiło objętość, wyrobiłem je ponownie i odstawiłem znów pod przykryciem na 20 min.
- Żeliwny garnek wstawiłem do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzał wystawiłem ciepły garnek i posmarowałem ścianki i dno olejem za pomocą pędzelka. Przełożyłem do środka ciasto i posmarowałem jego wierzch wodą.
- Garnek przykryłem pokrywką i wstawiłem do piekarnika. Po 30 min. zdjąłem pokrywkę, zredukowałem temperaturę do 180 stopni i piekłem chleb jeszcze przez 45 min. Czy jest już upieczony można sprawdzić patyczkiem.
- Chleb najlepiej wyjąć z piekarnika na kratkę, zaraz po upieczeniu i pozwolić mu odparować wilgoć. Po przestudzeniu nadaje się do jedzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb orkiszowy na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Eh, trochę za dobry ten chleb. Znika w jedno popołudnie…
Uwielbiam domowej rooty chleb. Takiego jeszcze nie robiłam. Muszę jednak zrobić zakwas, bo ostatni który robiłam nie wyszedł.
Wyglada obłędnie! Patrząc na zdjęcie czuć smak chleba! Pysznie😍