w ,

Chleb orkiszowy na zakwasie pieczony w garnku

Z Kasią ostatnio szalejemy i na zmianę pieczemy chleby. Część z przepisów, które już są na stronie, to nie będę ich powielał, jednak pojawiają się również nowe pomysły jak ten na chleb orkiszowy z garnka. Chleb wychodzi pyszny, miękki, nie kruszy się i ma chrupiącą skórkę. Nie wiem jak ze świeżością, bo zwyczajnie za szybko znika, ale pewnie będzie można go przechowywać dość długo, byle by miał sucho i chyba lepiej w papierze, a nie w folii. Domowy wyrób chleba nie jest czymś mocno kłopotliwym, a walory smakowe takiego wypieczonego samemu, są o wiele lepsze. Nawet jeśli nie chcecie się w to regularnie bawić, to chociaż spróbujcie. Potrzebny Wam będzie zakwas chlebowy, to nic trudnego i przepis jest tutaj. Jeśli chcecie świetny pomysł na inny chleb z garnka – wpadnijcie na blog Kasi po przepis na: Żytni, razowy chleb na zakwasie, pieczony w garnku
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 200
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chleb orkiszowy na zakwasie
Składniki:
  • 500 g mąki chlebowej pszennej typ 750
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 200 ml zakwasu chlebowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 szklanki ciepłej wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka cukru
Sposób wykonania:
  • Drożdże rozpuściłem w 2 szklankach wody i wymieszałem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiłem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
  • W dużej misce umieściłem na spodzie sól, przykryłem to mąką, dodałem olej, wyrośnięty rozczyn drożdży, zakwas i wszystko dokładnie wyrabiałem ręka do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Możecie robić to spokojnie robotem kuchennym, ja jednak lubię tę czynność i ciasto wyrabiane ręcznie, jest wg. mnie lepiej napowietrzone.
  • Przykryłem ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
  • Jak już podwoiło objętość, wyrobiłem je ponownie i odstawiłem znów pod przykryciem na 20 min.
  • Żeliwny garnek wstawiłem do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzał wystawiłem ciepły garnek i posmarowałem ścianki i dno olejem za pomocą pędzelka. Przełożyłem do środka ciasto i posmarowałem jego wierzch wodą.
  • Garnek przykryłem pokrywką i wstawiłem do piekarnika. Po 30 min. zdjąłem pokrywkę, zredukowałem temperaturę do 180 stopni i piekłem chleb jeszcze przez 45 min. Czy jest już upieczony można sprawdzić patyczkiem.
  • Chleb najlepiej wyjąć z piekarnika na kratkę, zaraz po upieczeniu i pozwolić mu odparować wilgoć. Po przestudzeniu nadaje się do jedzenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb orkiszowy na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
1 rok temu

Eh, trochę za dobry ten chleb. Znika w jedno popołudnie…

Efkakonefka
1 rok temu

Uwielbiam domowej rooty chleb. Takiego jeszcze nie robiłam. Muszę jednak zrobić zakwas, bo ostatni który robiłam nie wyszedł.

Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
1 rok temu

Wyglada obłędnie! Patrząc na zdjęcie czuć smak chleba! Pysznie😍