Kosą po patelni Przepisy Makaron Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

0

Przepyszny makaron cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem oraz sosem pomidorowym. Mięso z indyka sprawia że potrawa mimo dwóch sosów i sera jest trochę lżejsza. Doskonałe połączenie smaków ziół, pomidorów i sosu beszamelowego. Makaron najlepiej użyć taki który nie trzeba wcześniej podgotowywać, łatwiej będzie rurki faszerować. Wszystko zapieczone razem daje naprawdę odjechany efekt. Sycące pełne aromatu danie obiadowe.

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (ok. 14 rurek)
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • żółty ser tarty do posypania
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • po łyżeczce oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
    Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy przez 20 min.
  2. Odstawiamy patelnię z ognia, dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
  3. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Farszem nadziewamy makaron i układamy ciasno w naczyniu.
  4. Robimy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę mieszając przez minutę. Wlewamy powoli zimne mleko mieszając najlepiej rózgą. Dodajemy przyprawy i koperek i gotujemy do zgęstnienia mieszając.
  5. Zalewamy sosem nasze rurki. Wlewamy na wierzch pozostały sos pomidorowy. Posypujemy tartym serem.
  6. Zapiekamy 30-35 min. w temperaturze 190 stopni.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/cannelloni-z-miesem-mielonym-i-beszamelem/
  • Musaka – grecka zapiekanka

    Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Gre…
  • Gęsty sos chrzanowy

    Gęsty sos chrzanowy do ryb lub jajek. Prosty, wręcz banalny przepis, a smak całkiem fajny …
  • Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

    Chodziły za mną placki ziemniaczane z sosem grzybowym i chodziły. Tez tak czasem macie, że…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

    Penne all'Arrabbiata czyli makaron w pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie ze świeżych p…
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…