Potrzebne składniki
- 1 opakowanie makaronu cannelloni (ok. 14 rurek)
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- żółty ser tarty do posypania
- 400 ml sosu pomidorowego
- po łyżeczce oregano i bazylii
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól (pieprz)
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy przez 20 min.
- Odstawiamy patelnię z ognia, dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
- Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Farszem nadziewamy makaron i układamy ciasno w naczyniu.
- Robimy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę mieszając przez minutę. Wlewamy powoli zimne mleko mieszając najlepiej rózgą. Dodajemy przyprawy i koperek i gotujemy do zgęstnienia mieszając.
- Zalewamy sosem nasze rurki. Wlewamy na wierzch pozostały sos pomidorowy. Posypujemy tartym serem.
- Zapiekamy 30-35 min. w temperaturze 190 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!