w , , ,

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Przepyszny makaron cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem oraz sosem pomidorowym. Mięso z indyka sprawia że potrawa mimo dwóch sosów i sera jest trochę lżejsza. Doskonałe połączenie smaków ziół, pomidorów i sosu beszamelowego. Makaron najlepiej użyć taki który nie trzeba wcześniej podgotowywać, łatwiej będzie rurki faszerować. Wszystko zapieczone razem daje naprawdę odjechany efekt. Sycące pełne aromatu danie obiadowe.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (ok. 14 rurek)
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • żółty ser tarty do posypania
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • po łyżeczce oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy przez 20 min.
  • Odstawiamy patelnię z ognia, dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
  • Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Farszem nadziewamy makaron i układamy ciasno w naczyniu.
  • Robimy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę mieszając przez minutę. Wlewamy powoli zimne mleko mieszając najlepiej rózgą. Dodajemy przyprawy i koperek i gotujemy do zgęstnienia mieszając.
  • Zalewamy sosem nasze rurki. Wlewamy na wierzch pozostały sos pomidorowy. Posypujemy tartym serem.
  • Zapiekamy 30-35 min. w temperaturze 190 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze