Kosą po patelni Przepisy Makaron Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

3 min. czytania
0
0
Przepyszny makaron cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem oraz sosem pomidorowym. Mięso z indyka sprawia że potrawa mimo dwóch sosów i sera jest trochę lżejsza. Doskonałe połączenie smaków ziół, pomidorów i sosu beszamelowego. Makaron najlepiej użyć taki który nie trzeba wcześniej podgotowywać, łatwiej będzie rurki faszerować. Wszystko zapieczone razem daje naprawdę odjechany efekt. Sycące pełne aromatu danie obiadowe.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (ok. 14 rurek)
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • żółty ser tarty do posypania
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • po łyżeczce oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy przez 20 min.
  • Odstawiamy patelnię z ognia, dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
  • Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Farszem nadziewamy makaron i układamy ciasno w naczyniu.
  • Robimy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę mieszając przez minutę. Wlewamy powoli zimne mleko mieszając najlepiej rózgą. Dodajemy przyprawy i koperek i gotujemy do zgęstnienia mieszając.
  • Zalewamy sosem nasze rurki. Wlewamy na wierzch pozostały sos pomidorowy. Posypujemy tartym serem.
  • Zapiekamy 30-35 min. w temperaturze 190 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…