Bruschetta – włoska przekąska

5 min. czytania
1
0
Jak to zwykle bywa z kuchnią włoską, bruschetta to nic skomplikowanego. Proste składniki, proste wykonanie, a wszystko świeże i pachnące ziołami i czosnkiem. Grzanka koniecznie musi być posmarowana dobrą oliwą, natarta czosnkiem i na to świeże pomidory. Pyszne i pachnące latem kanapki idealne jako dodatek na grill. Na wierzch możecie dać bazylię,,dymkę i trochę sera np. typu mozzarella. Pomysł na to danie i zdjęcie pochodzi od Joanny, wiolonczelistki z Kwartetu Dell'arte. Asia jak widać nie tylko pięknie gra ale i ma świetne pomysły kulinarne.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Bruschetta – włoska przekąska
Składniki:
  • 1 bułka paryska lub bagietka
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • bazylia, cebula dymka, ser mozzarella jako dodatek (co kto lubi)
  • zioła włoskie (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  • Pieczywo kroję na skos tworząc dość grube kawałki.
  • Każdy z nich skrapiam oliwą i nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  • Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jesli macie ochotę by grzanki były bardziej ziołowe możecie wymieszać pomidory z ziołami typu włoskiego. Koniecznie odsączcie nadmiar płynu.
  • Pomidory układam na kromkach pieczywa i teraz wkładam na wierzch bazylię, dymkę lub ser w zależności od tego na co akurat mam ochotę.
  • Grzanki układam na papierze do pieczenia i zapiekam w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół w 180 stopniach przez 5-7 min. do zarumienienia się grzanek.
  • Bruschetty można podawać na ciepło jak i na zimno.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bruschetta – włoska przekąska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Prosta i smaczna, ostatnio robiłam w zeszłym roku, dzięki za przypomnienie 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).