Jak to zwykle bywa z kuchnią włoską, bruschetta to nic skomplikowanego. Proste składniki, proste wykonanie, a wszystko świeże i pachnące ziołami i czosnkiem. Grzanka koniecznie musi być posmarowana dobrą oliwą, natarta czosnkiem i na to świeże pomidory. Pyszne i pachnące latem kanapki idealne jako dodatek na grill. Na wierzch możecie dać bazylię,,dymkę i trochę sera np. typu mozzarella. Pomysł na to danie i zdjęcie pochodzi od Joanny, wiolonczelistki z Kwartetu Dell'arte. Asia jak widać nie tylko pięknie gra ale i ma świetne pomysły kulinarne.
Jak wykonać przepis na – Bruschetta – włoska przekąska
Potrzebne składniki
- 1 bułka paryska lub bagietka
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- bazylia, cebula dymka, ser mozzarella jako dodatek (co kto lubi)
- zioła włoskie (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Pieczywo kroję na skos tworząc dość grube kawałki.
- Każdy z nich skrapiam oliwą i nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jesli macie ochotę by grzanki były bardziej ziołowe możecie wymieszać pomidory z ziołami typu włoskiego. Koniecznie odsączcie nadmiar płynu.
- Pomidory układam na kromkach pieczywa i teraz wkładam na wierzch bazylię, dymkę lub ser w zależności od tego na co akurat mam ochotę.
- Grzanki układam na papierze do pieczenia i zapiekam w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół w 180 stopniach przez 5-7 min. do zarumienienia się grzanek.
- Bruschetty można podawać na ciepło jak i na zimno.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bruschetta – włoska przekąska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Tylko na ciepło. Pomidorki zapiekane razem z grzanką.
Prosta i smaczna, ostatnio robiłam w zeszłym roku, dzięki za przypomnienie 🙂