w , , ,

Bruschetta – włoska przekąska

Jak to zwykle bywa z kuchnią włoską, bruschetta to nic skomplikowanego. Proste składniki, proste wykonanie, a wszystko świeże i pachnące ziołami i czosnkiem. Grzanka koniecznie musi być posmarowana dobrą oliwą, natarta czosnkiem i na to świeże pomidory. Pyszne i pachnące latem kanapki idealne jako dodatek na grill. Na wierzch możecie dać bazylię,,dymkę i trochę sera np. typu mozzarella. Pomysł na to danie i zdjęcie pochodzi od Joanny, wiolonczelistki z Kwartetu Dell'arte. Asia jak widać nie tylko pięknie gra ale i ma świetne pomysły kulinarne.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Bruschetta – włoska przekąska

Potrzebne składniki

  • 1 bułka paryska lub bagietka
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • bazylia, cebula dymka, ser mozzarella jako dodatek (co kto lubi)
  • zioła włoskie (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  • Pieczywo kroję na skos tworząc dość grube kawałki.
  • Każdy z nich skrapiam oliwą i nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  • Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jesli macie ochotę by grzanki były bardziej ziołowe możecie wymieszać pomidory z ziołami typu włoskiego. Koniecznie odsączcie nadmiar płynu.
  • Pomidory układam na kromkach pieczywa i teraz wkładam na wierzch bazylię, dymkę lub ser w zależności od tego na co akurat mam ochotę.
  • Grzanki układam na papierze do pieczenia i zapiekam w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół w 180 stopniach przez 5-7 min. do zarumienienia się grzanek.
  • Bruschetty można podawać na ciepło jak i na zimno.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bruschetta – włoska przekąska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Prosta i smaczna, ostatnio robiłam w zeszłym roku, dzięki za przypomnienie 🙂