Potrzebne składniki
- 1 bułka paryska lub bagietka
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- bazylia, cebula dymka, ser mozzarella jako dodatek (co kto lubi)
- zioła włoskie (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Pieczywo kroję na skos tworząc dość grube kawałki.
- Każdy z nich skrapiam oliwą i nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jesli macie ochotę by grzanki były bardziej ziołowe możecie wymieszać pomidory z ziołami typu włoskiego. Koniecznie odsączcie nadmiar płynu.
- Pomidory układam na kromkach pieczywa i teraz wkładam na wierzch bazylię, dymkę lub ser w zależności od tego na co akurat mam ochotę.
- Grzanki układam na papierze do pieczenia i zapiekam w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół w 180 stopniach przez 5-7 min. do zarumienienia się grzanek.
- Bruschetty można podawać na ciepło jak i na zimno.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bruschetta – włoska przekąska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Tylko na ciepło. Pomidorki zapiekane razem z grzanką.
Prosta i smaczna, ostatnio robiłam w zeszłym roku, dzięki za przypomnienie 🙂