Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Boczek pieczony w piwie i miodzie – tłusto, ale pysznie

Kosą po patelni 16 marca 2021
Dzisiaj będzie tłusto i smacznie ponieważ mam dla Was boczek pieczony w piwie i miodzie. Tak wiem – jak można cos takiego jeść, zgroza i zgrzytanie zębów. Otóż można i zapewne wielu amatorów takiego dania się znajdzie. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wystudzony może służyć jako wędlina na kanapki. Jest bardzo miękki i aromatyczny. Do tego kaloryczny, więc po ciężkim wysiłku fizycznym z ziemniaczkami i zasmażaną kapustą, to wręcz uczta dla podniebienia.
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz. 15 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Boczek pieczony w piwie i miodzie

Potrzebne składniki

  • 700 g boczku surowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3/4 butelki piwa jasnego (ja użyłem pszeniczne)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Boczek dokładnie myję i osuszam. Nacinam w kratkę tłustą stronę. Posypuję solą, pieprzem i papryką i wcieram w mięso. Odstawiam na 30 min. do lodówki.
  • Rozgrzewam głęboką patelnię z pokrywą i układam na niej mięso – najpierw tłustą stroną do dna. Następnie obracam mięso na patelni, przysmażając na rumiano z każdej strony. Wszystko robię na średnim ogniu.
  • Dorzucam obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka i pokrojony w plasterki czosnek. Lekko przesmażam ok. 3 min mieszając.
  • Wlewam sos sojowy, dodaję, gałkę, miód, pół butelki piwa i pół szklanki wody. Mieszam dokładnie i przykrywam pokrywą. Duszę przez godzinę pod przykryciem. Co jakiś czas mieszam wszystko i obracam mięso. Gdy płyn za bardzo odparuje uzupełniam go resztą piwa.
  • Jak boczek zmięknie wyjmuje go z patelni i zagęszczam sos łyżeczką maki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Kroje w plastry i podaję ciepłe na talerze polane sosem.
Przy okazji poruszę pewną rzecz, która mnie wkurza strasznie, a obecną szczególnie na grupach kulinarnych. Zaglądanie komuś w talerz. Czemu jeśli czegoś nie jesz i świadomie z tego rezygnujesz, ze względów smakowych, poglądowych, wsio ryba jakich – zaczynasz automatycznie krytykować to u innych? Widzę całe zastępy osób, które przeszły na wege lub się odchudzają i stale coś krytykują. „Jak możesz to jeść, to okropne.,.”. Czy ja zaglądam komuś w talerz i mówię, że brukselka czy brokuł, których nie cierpię od urodzenia, są niejadalne? Nie, wręcz robię często przepisy z ich użyciem, bo wiem, że smakują one moim domownikom.
To jakaś plaga wręcz. Nie jesz i Ci żal, że inni mogą? Chcesz się tak dowartościować tym, że po nich pojeździsz? Bez sensu to całkiem – ale widać ograniczenia wzmagają frustracje. Ten przepis jest dobrym przykładem wpisu, który pewnie wywoła taką falę krytyki. Walcie śmiało – pozdrawiam środkowym palcem. Nie pasuje Ci, nie Twoje gusta i smaki – trudno, znajdź coś innego, co pasuje Tobie. Opcja szukania na górze strony działa.
A tym z Was, którzy lubią takie dania, życzę zwyczajnie smacznego, bo porządny kawał szpyry, to porządny kawał szpyry 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boczek pieczony w piwie i miodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Kosą po patelni 18 lipca 2022 16 marca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Następny wpis Roślinny burger – zdrowsza alternatywa popularnych fast foodów
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Maciej
Maciej
20 lutego 2022 23:38

Trochę zmodyfikowałem, ale generalnie dobrane przyprawy perfekcyjnie 🙂 pozdrawiam smacznego!

0
Odpowiedz
Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet
Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet
17 marca 2021 12:44

Ja nie jem,ale reszta rodziny przepada więc robię takie przysmaki

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
17 marca 2021 09:00

Rozwaliłeś system tym boczusiem 😍 Wygląda MEGA smacznie 🙂

1
Odpowiedz
Babka piaskowa dwukolorowa

Babka piaskowa dwukolorowa

Ciastka walijskie z patelni – słodki prezent na Dzień Matki

Rosół drobiowy

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?