Potrzebne składniki
- 700 g boczku surowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3/4 butelki piwa jasnego (ja użyłem pszeniczne)
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Boczek dokładnie myję i osuszam. Nacinam w kratkę tłustą stronę. Posypuję solą, pieprzem i papryką i wcieram w mięso. Odstawiam na 30 min. do lodówki.
- Rozgrzewam głęboką patelnię z pokrywą i układam na niej mięso – najpierw tłustą stroną do dna. Następnie obracam mięso na patelni, przysmażając na rumiano z każdej strony. Wszystko robię na średnim ogniu.
- Dorzucam obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka i pokrojony w plasterki czosnek. Lekko przesmażam ok. 3 min mieszając.
- Wlewam sos sojowy, dodaję, gałkę, miód, pół butelki piwa i pół szklanki wody. Mieszam dokładnie i przykrywam pokrywą. Duszę przez godzinę pod przykryciem. Co jakiś czas mieszam wszystko i obracam mięso. Gdy płyn za bardzo odparuje uzupełniam go resztą piwa.
- Jak boczek zmięknie wyjmuje go z patelni i zagęszczam sos łyżeczką maki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Kroje w plastry i podaję ciepłe na talerze polane sosem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boczek pieczony w piwie i miodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Trochę zmodyfikowałem, ale generalnie dobrane przyprawy perfekcyjnie 🙂 pozdrawiam smacznego!
Ja nie jem,ale reszta rodziny przepada więc robię takie przysmaki
Rozwaliłeś system tym boczusiem 😍 Wygląda MEGA smacznie 🙂