Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

0

Strasznie fajny przepis, nie wymaga smażenia czy zapiekania pulpetów. Sos jest wyjątkowo delikatny, pomidorowy i aksamitny. Pachnie bazylią czosnkiem i pomidorami. Idealnie pasuje w połączeniu z mizerią, ryżem lub ziemniakami.

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek kaszki manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli
    Sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. W większej misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Formujemy zwilżonymi dłońmi okrągłe kuleczki wielkości 3-4 cm.
  3. W głębokiej patelni umieszczamy wszystkie składniki na sos i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  4. Zmniejszamy płomień i wkładamy pulpety.
  5. Gotujemy na małym ogniu jakieś 24 min co jakiś czas delikatnie obracając pulpety w sosie.
  6. Pod koniec gotowania na 5 minut przed zakończeniem przykrywamy patelnie pokrywką.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pulpety-sosie-pomidorowym-mascarpone/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • a nie wiem bo ja wszystko na oko robię 🙂 i przyprawy i czasy to później jak już piszę przepis to główkuję ile to było i nie zawsze pewnie dobrze zapiszę. Tak to jest jak się w kuchni improwizuje zamiast trzymać się sztywno wytycznych. Ważne, że się udały i wyglądają faktycznie prawie identycznie 🙂 dzięki za podzielenie się zdjęciem 🙂

  • bo tak jest ciekawiej niż 25 :)))))) a tak serio to cyferka mi przeskoczyła z 5 na 4 i niech zostanie 🙂

  • A czemu gotujemy akurat 24 minuty 😉 Bedę dziś testować 🙂

  • to podaj jak i zrobimy też Twoją wersje i porównamy 🙂

  • Moje robi się troszkę inaczej, więc dla odmiany wypadałoby wypróbować Twój przepis. Jestem głodna.

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …