Kolagen jest rodzajem białka, które można znaleźć w wielu rodzajach żywności. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pomaga utrzymać w zdrowiu skórę, włosy, kości, stawy i inne tkanki łączne. Z wiekiem produkcja kolagenu w naszym organizmie naturalnie spada, więc ważne jest, aby zwiększyć spożycie kolagenu poprzez mądrą dietę. Kolagen w żywności to podstawowe źródło, z jakiego możemy czerpać ten istotny składnik. Jeśli szukasz sposobów na uzupełnienie swojej diety w pokarmy bogate w kolagen, zapoznaj się z tekstem poniżej 🙂
Gdzie można znaleźć kolagen w żywności? Oto kilka popularnych źródeł:
– Bulion z kości – bulion z kości jest pełen kolagenu i innych korzystnych białek. Może być używany jako podstawa do zup lub gulaszu, możesz też pić go samodzielnie.
– Produkty na bazie żelatyny wieprzowej – żelatyna to nic innego jak białko powstałe w wyniku zagotowania kolagenu pochodzenia zwierzęcego.
– Golonka oraz podroby
– Ryby – Ryby takie jak dorsz i tuńczyk są doskonałym źródłem kwasów omega-3, pomagają one utrzymać zdrową skórę i zmniejszać stany zapalne. Dodatkowo, ryby te zawierają duże ilości kolagenu, co czyni je świetnym dodatkiem każdej diety. Co ciekawe, kolagen rybi wykazuje podobną budowę strukturalną do kolagenu wytwarzanego przez ludzki organizm.
– Jaja – Jaja są kolejnym doskonałym źródłem białka, zawierają także witaminę A, witaminę D i cynk, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu skóry. Zawierają również aminokwas lizynę, który wspomaga produkcję kolagenu w organizmie.
Błona jaja zawiera między innymi kolagen typu I, którego zaletą jest mniej reakcji niepożądanych gdyż ma podobną budowę do kolagenu ludzkiego.
Które produkty dodatkowo wspomagają syntezę kolagenu?
– Jagody, owoce cytrusowe, natka pietruszki, pomidor, papryka – są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, które mogą powodować przedwczesne starzenie się. Dodatkowo zawierają również witaminę C, która pomaga utrzymać zdrowe komórki skóry i wspiera produkcję kolagenu w organizmie.
– Zielone liście, marchew, dynia – pełne są witamin, minerałów i składników odżywczych, które mogą pomóc w poprawie ogólnego stanu zdrowia. Warto zwrócić uwagę na witaminę A – wpływa ona na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek. Produkty te zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
– Kiełki pszenicy, ziarna sezamu, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe, żółtka jaj, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, awokado – produkty te zawierają witaminę E, która wspomaga nawilżenie skóry oraz chroni ją przed promieniowaniem UV.
– Buraki, brokuły, porzeczka, winogrono, zielona herbata – zawierają duże ilości flawonoidów, które zapobiegają rozpadowi kolagenu.
Jeśli zadbamy o dodanie do diety wszystkich wymienionych składników, to na pewno odczujemy na długie lata, korzystny efekt kolagenu wobec organizmu. Utrzymamy dobrą ruchomość stawów, zredukujemy ryzyko złamań kości oraz zwichnięć. Widocznie odczuje to także skóra, która będzie mniej podatna na zmarszczki, odwodnienie czy bliznowacenie i stany zapalne. Dodatkowo należy pamiętać o nawodnieniu organizmu – zbyt mała ilość płynów powoduje, że skóra jest nieodpowiednio nawilżona i mniej elastyczna.
Podsumowując, istnieje wiele rodzajów żywności, które zawierają kolagen, najważniejsze to: buliony, galarety, te rybne czy wieprzowe, podroby, ryby.
Dodając regularnie te składniki do swojej diety, możesz zapewnić sobie wystarczającą ilość kolagenu dla optymalnego zdrowia.
Super artykuł! Dzięki temu wpisowi dowiedziałam się wiele ciekawych informacji o przyjmowaniu kolagenu. Z chęcią zobaczyłabym także na Twoim blogu post o zażywaniu ashwagandhy. Już od dłuższego czasu jestem ciekawa czy suplementacja tym preparatem jest opłacalna.
Można by jeszcze dodać do listy łapki kurze. Ja uwielbiam dodawać podczas gotowaniu bulionu, jak zestygnie w lodówce to się, aż robi galareta.