w , ,

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z ziemniaczkami, marchewką, najlepiej na rosołku - chyba lepsza niż pomidorowa. Uwielbiam, tą zupę mimo, że jako dziecko za bardzo za nię nie przepadałem. Mąkę i śmietanę można sobie odpuścić, wtedy będziemy mieli klarowny rosół z kalafiorem, Ja jednak wolę zabieloną. Tradycja na polskich stołach - polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Zupa kalafiorowa

Potrzebne składniki

  • 1 niewielki kalafior lub 500 g mrożonego
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 l bulionu najlepiej mięsnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki i koperek
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki przennej
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, Na patelni, na oliwie i maśle podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dokładamy pozostałem warzywa i mieszając co jakiś czas smażymy wszystko kilka minut.
  • Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i wrzucamy pociętego na różyczki kalafiora. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy do miękkości warzyw na małym ogniu.
  • Wsypujemy drobno posiekaną natkę i koperek, zaprawiamy zupę posoloną śmietaną wymieszaną z mąką i 3 łyżkami gorącego wywaru. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok. trzech minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa kalafiorowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Wspomniałem o pomidorowej to zobacz też przepis na Pomidorową trochę inaczej

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Ja zabielam tylko śmietaną 🙂

Kosą po patelni

ja też ale ciiii… nie wiem po co ta mąka w przepisie