Potrzebne składniki
- 1 niewielki kalafior lub 500 g mrożonego
- 500 g ziemniaków
- 1,5 l bulionu najlepiej mięsnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki i koperek
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki przennej
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, Na patelni, na oliwie i maśle podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dokładamy pozostałem warzywa i mieszając co jakiś czas smażymy wszystko kilka minut.
- Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i wrzucamy pociętego na różyczki kalafiora. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy do miękkości warzyw na małym ogniu.
- Wsypujemy drobno posiekaną natkę i koperek, zaprawiamy zupę posoloną śmietaną wymieszaną z mąką i 3 łyżkami gorącego wywaru. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok. trzech minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa kalafiorowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wspomniałem o pomidorowej to zobacz też przepis na Pomidorową trochę inaczej
Ja zabielam tylko śmietaną 🙂
ja też ale ciiii… nie wiem po co ta mąka w przepisie