Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Zapiekanki jak z budki – czar PRL

Kosą po patelni 3 grudnia 2020
Poleć
Takie zapiekanki z pieczarkami i serem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Można je było kupić w różnego rodzaju budkach umiejscowionych często przy atrakcyjnych miejscach, w których ludzie w weekendy spędzali czas wolny. Wypad na łąkę do parku (tak kiedyś w dużych parkach miejskich organizowano sobie pikniki), czy do ZOO lub Wesołego miasteczka, wiązał się z tym, że człowiek zwyczajnie z czasem robił się głodny. Można było kupić sobie zapieksa i świat stawał się lepszy. Zwykła buła z pieczarkami, cebulką, i serem obowiązkowo polana ketchupem, to wręcz symbol pewnej epoki. Później zastąpiły je wszechobecne hot-dogi i burgery, jednak to nie było już to samo. Teraz zapiekanki można znów kupić w wielu miejscach i wielu odmianach, jednak ten pieczarkowy klasyk z czasów PRL-u, nie da się porównać z niczym. Prosta ale genialna przekąska. Zapiekanki są bomba, a kto nie jadł ten trąba.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zapiekanki z pieczarkami i serem

Potrzebne składniki

  • 1 długa bagietka
  • 500 g pieczarek
  • 250 g startego sera żółtego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • To tak oczywiste do wykonania, że aż mam problem z opisaniem. Bagietki kroimy na kawałki jakie stwierdzamy, że lubimy. Dla mnie im dłuższa zapiekanka tym fajniejsza, więc przekrawam je na pół i rozkrawam w poprzek tworząc dwie płaskie podstawy jak na zdjęciu.
  • Pieczarki umyte i osuszone kroje drobno. Obraną cebulę również kroję w drobna kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem smażę najpierw cebulę do zeszklenia, następnie dorzucam pieczarki i smażę aż odparuje z nich woda. Wszystko posypuje sola i pieprzem do smaku i mieszam.
  • Teraz wystarczy zawartość patelni ułożyć na wierzchu pokrojonych bagietek, posypać obficie serem żółtym i wstawiamy bagietki do opiekacza lub piekarnika na 180 stopni. Czas potrzebny do upieczenia trzeba sobie samemu dobrać. Ogólnie ser ma się rozpuścić a brzegi bagietki lekko zrumienić. Wtedy środek jest miękki a bagietka staje się chrupiącą grzanką.
Możecie też zrobić wersje bardziej współczesna – na bogato. Wtedy użyjcie np. mozzarelli, a bagietki dodatkowo posmarujcie rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na wierzch polecam normalny ketchup – wtedy smakują najlepiej.
Przypomniała mi te zapieksy Joanna Kalaga i podesłała zdjęcie – dzięki 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanki z pieczarkami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Tagi cebula, pieczarki, prl, ser żółty, zapiekanki
Kosą po patelni 3 grudnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Zimowa dieta dziecka – najważniejsze zasady żywienia
Następny wpis Jak pozyskać zlecenia online dla restauracji w czasie epidemii?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Alicja
Alicja
15 czerwca 2022 22:06

Mega pyszne i łatwe w przygotowaniu!

0
Odpowiedz

Zobacz także:

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Kosą po patelni Kosą po patelni 5 sierpnia 2022

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Kosą po patelni Kosą po patelni 28 lipca 2022

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Kosą po patelni Kosą po patelni 22 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?