Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Zapiekanki jak z budki – czar PRL

Kosą po patelni 3 grudnia 2020
Takie zapiekanki z pieczarkami i serem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Można je było kupić w różnego rodzaju budkach umiejscowionych często przy atrakcyjnych miejscach, w których ludzie w weekendy spędzali czas wolny. Wypad na łąkę do parku (tak kiedyś w dużych parkach miejskich organizowano sobie pikniki), czy do ZOO lub Wesołego miasteczka, wiązał się z tym, że człowiek zwyczajnie z czasem robił się głodny. Można było kupić sobie zapieksa i świat stawał się lepszy. Zwykła buła z pieczarkami, cebulką, i serem obowiązkowo polana ketchupem, to wręcz symbol pewnej epoki. Później zastąpiły je wszechobecne hot-dogi i burgery, jednak to nie było już to samo. Teraz zapiekanki można znów kupić w wielu miejscach i wielu odmianach, jednak ten pieczarkowy klasyk z czasów PRL-u, nie da się porównać z niczym. Prosta ale genialna przekąska. Zapiekanki są bomba, a kto nie jadł ten trąba.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zapiekanki z pieczarkami i serem

Potrzebne składniki

  • 1 długa bagietka
  • 500 g pieczarek
  • 250 g startego sera żółtego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • To tak oczywiste do wykonania, że aż mam problem z opisaniem. Bagietki kroimy na kawałki jakie stwierdzamy, że lubimy. Dla mnie im dłuższa zapiekanka tym fajniejsza, więc przekrawam je na pół i rozkrawam w poprzek tworząc dwie płaskie podstawy jak na zdjęciu.
  • Pieczarki umyte i osuszone kroje drobno. Obraną cebulę również kroję w drobna kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem smażę najpierw cebulę do zeszklenia, następnie dorzucam pieczarki i smażę aż odparuje z nich woda. Wszystko posypuje sola i pieprzem do smaku i mieszam.
  • Teraz wystarczy zawartość patelni ułożyć na wierzchu pokrojonych bagietek, posypać obficie serem żółtym i wstawiamy bagietki do opiekacza lub piekarnika na 180 stopni. Czas potrzebny do upieczenia trzeba sobie samemu dobrać. Ogólnie ser ma się rozpuścić a brzegi bagietki lekko zrumienić. Wtedy środek jest miękki a bagietka staje się chrupiącą grzanką.
Możecie też zrobić wersje bardziej współczesna – na bogato. Wtedy użyjcie np. mozzarelli, a bagietki dodatkowo posmarujcie rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na wierzch polecam normalny ketchup – wtedy smakują najlepiej.
Przypomniała mi te zapieksy Joanna Kalaga i podesłała zdjęcie – dzięki 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanki z pieczarkami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cebula, pieczarki, prl, ser żółty, zapiekanki
Kosą po patelni 3 grudnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zimowa dieta dziecka – najważniejsze zasady żywienia
Następny wpis Jak pozyskać zlecenia online dla restauracji w czasie epidemii?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Alicja
Alicja
15 czerwca 2022 22:06

Mega pyszne i łatwe w przygotowaniu!

0
Odpowiedz

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?