Takie zapiekanki z pieczarkami i serem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Można je było kupić w różnego rodzaju budkach umiejscowionych często przy atrakcyjnych miejscach, w których ludzie w weekendy spędzali czas wolny. Wypad na łąkę do parku (tak kiedyś w dużych parkach miejskich organizowano sobie pikniki), czy do ZOO lub Wesołego miasteczka, wiązał się z tym, że człowiek zwyczajnie z czasem robił się głodny. Można było kupić sobie zapieksa i świat stawał się lepszy. Zwykła buła z pieczarkami, cebulką, i serem obowiązkowo polana ketchupem, to wręcz symbol pewnej epoki. Później zastąpiły je wszechobecne hot-dogi i burgery, jednak to nie było już to samo. Teraz zapiekanki można znów kupić w wielu miejscach i wielu odmianach, jednak ten pieczarkowy klasyk z czasów PRL-u, nie da się porównać z niczym. Prosta ale genialna przekąska. Zapiekanki są bomba, a kto nie jadł ten trąba.
Jak wykonać przepis na – Zapiekanki z pieczarkami i serem
Potrzebne składniki
- 1 długa bagietka
- 500 g pieczarek
- 250 g startego sera żółtego
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- To tak oczywiste do wykonania, że aż mam problem z opisaniem. Bagietki kroimy na kawałki jakie stwierdzamy, że lubimy. Dla mnie im dłuższa zapiekanka tym fajniejsza, więc przekrawam je na pół i rozkrawam w poprzek tworząc dwie płaskie podstawy jak na zdjęciu.
- Pieczarki umyte i osuszone kroje drobno. Obraną cebulę również kroję w drobna kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażę najpierw cebulę do zeszklenia, następnie dorzucam pieczarki i smażę aż odparuje z nich woda. Wszystko posypuje sola i pieprzem do smaku i mieszam.
- Teraz wystarczy zawartość patelni ułożyć na wierzchu pokrojonych bagietek, posypać obficie serem żółtym i wstawiamy bagietki do opiekacza lub piekarnika na 180 stopni. Czas potrzebny do upieczenia trzeba sobie samemu dobrać. Ogólnie ser ma się rozpuścić a brzegi bagietki lekko zrumienić. Wtedy środek jest miękki a bagietka staje się chrupiącą grzanką.
Możecie też zrobić wersje bardziej współczesna – na bogato. Wtedy użyjcie np. mozzarelli, a bagietki dodatkowo posmarujcie rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na wierzch polecam normalny ketchup – wtedy smakują najlepiej.
Przypomniała mi te zapieksy Joanna Kalaga i podesłała zdjęcie – dzięki 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanki z pieczarkami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Mega pyszne i łatwe w przygotowaniu!