Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim z warzywami

6 min. czytania
2
0
Odwiedziliśmy z Kasią, podczas urodzin Łodzi, restaurację bułgarską. Zamówiłem zapiekankę z kurczaka z warzywami i postanowiliśmy zrobić coś podobnego, improwizując trochę w kuchni. Tak naprawdę, to improwizowała głównie Kasia. Ja tylko przeszkadzałem i pomysł na odtworzenie tego dania był całkowicie jej. Chyba dlatego, że ja za bardzo tym co mam talerzu dzielić się nie lubię, a że było pyszne, to też chciała i za dużo ode mnie nie dostała. W wyniku tego jadłem to w dwóch zbliżonych wersjach, trzy dni pod rząd, ale było na tyle smaczne, że mogę jeszcze. Zapiekankę najlepiej przygotować w kamionkowych naczyniach (miseczkach). Nie musza mieć pokrywek. Ważne by miały jakieś podstawki, bo po wyjęciu z piekarnika są gorące i warto je na czymś chłodniejszym postawić. Warzywa i mięso doskonale się upiekły i zmiękły. Z oliwy, passaty i soku z warzyw, w połączeniu z przyprawami wytworzył się pyszny sos i całe danie było dość wilgotne. Możecie dodatkowo je urozmaicić i zamiast np. jajka, albo dodatkowo, dać trochę kawałków sera typu feta. Jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie trochę ostrej papryki. Po więcej takich pomysłów zapraszam na blog Kasi – myslipotarganej.pl
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 pieczarki
  • 200 ml passaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka liści świeżej bazylii (lub suszona)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Paprykę, pieczarki, pomidory i kurczaka pokroiłem w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Wszystkie składniki wylądowały w misce i dokładnie wymieszałem je dodając passatę, oliwę, przyprawy i zioła. Dodałem oczywiście również sól i pieprz.
  • Wymieszane warzywa z kurczakiem przełożyłem po równo do miseczek. Zależnie od wielkości mogą wyjść 2 duże porcje ale i 3 lub 4 mniejsze. Ogólnie pewnie się tym wyżywią 3 osoby w normalnym stopniu głodne lub dwie głodne jak wilki.
  • Zapiekanki w miseczkach trafiły do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.
  • Pod koniec pieczenia wbiłem do każdej miseczki na wierzch jajko.
  • Po wyjęciu posypałem dodatkowo świeżą natką pietruszki.
  • Podajemy gorące najlepiej z pieczywem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniMyśli Potarganej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Dziękuję za miłe słowa Karol . Cieszę się, że smakowało. Teraz drżyj, bo zamierzam eksperymentować więcej 😉

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).