Kosą po patelni Przepisy Drób Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim z warzywami

Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim z warzywami

4 min. czytania
2
0
Odwiedziliśmy z Kasią, podczas urodzin Łodzi, restaurację bułgarską. Zamówiłem zapiekankę z kurczaka z warzywami i postanowiliśmy zrobić coś podobnego, improwizując trochę w kuchni. Tak naprawdę, to improwizowała głównie Kasia. Ja tylko przeszkadzałem i pomysł na odtworzenie tego dania był całkowicie jej. Chyba dlatego, że ja za bardzo tym co mam talerzu dzielić się nie lubię, a że było pyszne, to też chciała i za dużo ode mnie nie dostała. W wyniku tego jadłem to w dwóch zbliżonych wersjach, trzy dni pod rząd, ale było na tyle smaczne, że mogę jeszcze. Zapiekankę najlepiej przygotować w kamionkowych naczyniach (miseczkach). Nie musza mieć pokrywek. Ważne by miały jakieś podstawki, bo po wyjęciu z piekarnika są gorące i warto je na czymś chłodniejszym postawić. Warzywa i mięso doskonale się upiekły i zmiękły. Z oliwy, passaty i soku z warzyw, w połączeniu z przyprawami wytworzył się pyszny sos i całe danie było dość wilgotne. Możecie dodatkowo je urozmaicić i zamiast np. jajka, albo dodatkowo, dać trochę kawałków sera typu feta. Jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie trochę ostrej papryki. Po więcej takich pomysłów zapraszam na blog Kasi – myslipotarganej.pl
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Przepis na:

Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 pieczarki
  • 200 ml passaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka liści świeżej bazylii (lub suszona)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Paprykę, pieczarki, pomidory i kurczaka pokroiłem w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Wszystkie składniki wylądowały w misce i dokładnie wymieszałem je dodając passatę, oliwę, przyprawy i zioła. Dodałem oczywiście również sól i pieprz.
  • Wymieszane warzywa z kurczakiem przełożyłem po równo do miseczek. Zależnie od wielkości mogą wyjść 2 duże porcje ale i 3 lub 4 mniejsze. Ogólnie pewnie się tym wyżywią 3 osoby w normalnym stopniu głodne lub dwie głodne jak wilki.
  • Zapiekanki w miseczkach trafiły do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.
  • Pod koniec pieczenia wbiłem do każdej miseczki na wierzch jajko.
  • Po wyjęciu posypałem dodatkowo świeżą natką pietruszki.
  • Podajemy gorące najlepiej z pieczywem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Dziękuję za miłe słowa Karol . Cieszę się, że smakowało. Teraz drżyj, bo zamierzam eksperymentować więcej 😉


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.