w , , ,

Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim z warzywami



Odwiedziliśmy z Kasią, podczas urodzin Łodzi, restaurację bułgarską. Zamówiłem zapiekankę z kurczaka z warzywami i postanowiliśmy zrobić coś podobnego, improwizując trochę w kuchni. Tak naprawdę, to improwizowała głównie Kasia. Ja tylko przeszkadzałem i pomysł na odtworzenie tego dania był całkowicie jej. Chyba dlatego, że ja za bardzo tym co mam talerzu dzielić się nie lubię, a że było pyszne, to też chciała i za dużo ode mnie nie dostała. W wyniku tego jadłem to w dwóch zbliżonych wersjach, trzy dni pod rząd, ale było na tyle smaczne, że mogę jeszcze. Zapiekankę najlepiej przygotować w kamionkowych naczyniach (miseczkach). Nie musza mieć pokrywek. Ważne by miały jakieś podstawki, bo po wyjęciu z piekarnika są gorące i warto je na czymś chłodniejszym postawić. Warzywa i mięso doskonale się upiekły i zmiękły. Z oliwy, passaty i soku z warzyw, w połączeniu z przyprawami wytworzył się pyszny sos i całe danie było dość wilgotne. Możecie dodatkowo je urozmaicić i zamiast np. jajka, albo dodatkowo, dać trochę kawałków sera typu feta. Jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie trochę ostrej papryki. Po więcej takich pomysłów zapraszam na blog Kasi – myslipotarganej.pl
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 2 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim

Potrzebne składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 pieczarki
  • 200 ml passaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka liści świeżej bazylii (lub suszona)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Paprykę, pieczarki, pomidory i kurczaka pokroiłem w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Wszystkie składniki wylądowały w misce i dokładnie wymieszałem je dodając passatę, oliwę, przyprawy i zioła. Dodałem oczywiście również sól i pieprz.
  • Wymieszane warzywa z kurczakiem przełożyłem po równo do miseczek. Zależnie od wielkości mogą wyjść 2 duże porcje ale i 3 lub 4 mniejsze. Ogólnie pewnie się tym wyżywią 3 osoby w normalnym stopniu głodne lub dwie głodne jak wilki.
  • Zapiekanki w miseczkach trafiły do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.
  • Pod koniec pieczenia wbiłem do każdej miseczki na wierzch jajko.
  • Po wyjęciu posypałem dodatkowo świeżą natką pietruszki.
  • Podajemy gorące najlepiej z pieczywem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
1 rok temu

Dziękuję za miłe słowa Karol . Cieszę się, że smakowało. Teraz drżyj, bo zamierzam eksperymentować więcej 😉