Potrzebne składniki
- 500 g mąki
- 14 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g zamrożonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder lub lukier na wierzch
Sposób wykonania
- W dużej misce łączymy sypkie składniki czyli: sól, mąkę, cukier i drożdże.
- Zamrożone masło skrawamy w cienkie plasterki i wrzucamy do miski i mieszamy delikatnie tak by masło oprószyło się mąką.
- Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wlewamy do ciasta, mieszamy całość łyżką tworząc kulę (nie zagniatamy). Ciasto nie ma być jednolite. Zostawiamy przykryte na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i składamy brzegi do środka i znów całość na pół, rozwałkowujemy ponownie i znów składamy. Przynajmniej trzy razy. Podsypujcie ciasto mąka podczas składania by się nie lepiło.
- Ciasto jak już będzie jednolite owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm. i wykrawamy paski mniej więcej szerokości 3 cm.
- Paski składamy na pół i zwijamy (zaplatamy na przemian zaczynając od miejsca zgięcia. Końca dokładnie ze sobą sklejamy.
- Splecione pączki układamy na blacie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
- Olej rozgrzewamy do 170 stopni. Pączki smażymy po obu stronach na złoty kolor. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki angielskie Yum Yums wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!