Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Zakręcone pączki angielskie Yum Yums

Zakręcone pączki angielskie Yum Yums

4 min. czytania
0
0
Delikatne chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku zakręcone pączki angielskie Yum Yums. Trochę inne niż zwykłe wyrabiane, bo tych nie musicie wyrabiać ani chwili. Obficie polukrowane są najpyszniejsze. Oryginalnie robi się je cieńsze ja jednak wolę trochę grubsze, tak więc jak chcecie to rozwałkujcie ciasto na pół centymetra przy końcu. Jeśli wyjdą wam za długie możecie je przyciąć tylko pamiętajcie o zlepieniu brzegów by się nie rozwaliły przy smażeniu. Zdjęcie przysłała Ewa a pączki wykonała jej córka Agatka - dziękuję.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 14 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g zamrożonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder lub lukier na wierzch

Sposób wykonania:

  • W dużej misce łączymy sypkie składniki czyli: sól, mąkę, cukier i drożdże.
  • Zamrożone masło skrawamy w cienkie plasterki i wrzucamy do miski i mieszamy delikatnie tak by masło oprószyło się mąką.
  • Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wlewamy do ciasta, mieszamy całość łyżką tworząc kulę (nie zagniatamy). Ciasto nie ma być jednolite. Zostawiamy przykryte na godzinę do wyrośnięcia.
  • Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i składamy brzegi do środka i znów całość na pół, rozwałkowujemy ponownie i znów składamy. Przynajmniej trzy razy. Podsypujcie ciasto mąka podczas składania by się nie lepiło.
  • Ciasto jak już będzie jednolite owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm. i wykrawamy paski mniej więcej szerokości 3 cm.
  • Paski składamy na pół i zwijamy (zaplatamy na przemian zaczynając od miejsca zgięcia. Końca dokładnie ze sobą sklejamy.
  • Splecione pączki układamy na blacie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
  • Olej rozgrzewamy do 170 stopni. Pączki smażymy po obu stronach na złoty kolor. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…