Kosą po patelni Przepisy Drób Warkocze z piersi indyka

Warkocze z piersi indyka

2 min. czytania
0
0
Do wczorajszych kluseczek coś by się przydało, a świetnie pasują warkocze z piersi indyka. Niby normalne mięso duszone w sosie z pomidorami i warzywami, a jak efektownie się prezentuje na talerzu. Prosty pomysł, a może odmienić potrawę i wywołać zaskoczenie u domowników lub gości. Pamiętajcie by wyjąć wykałaczki przed podaniem na talerze. Doskonale, zamiast klusek łyżką kładzionych pasują też ziemniaczki, szczególnie młode, posypane koperkiem. Świeży, aromatyczny indyk w sam raz na letni obiad.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki (płaska)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta cukru
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Umyte filety kroimy w grubsze podłużne części mniej więcej wyjdzie 8 porcji.
  • Każdy pasek mięsa nacinamy wzdłuż, na trzy, zostawiając końcówkę niedociętą. Zaplatamy z pasków warkocze i koniec spinamy wykałaczką.
  • Obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni z olejem, na rumiano z obu stron.
  • Marchew kroimy na plasterki, paprykę w paski, a cebulę w średnią kostkę. Podsmażamy wszystkie warzywa na tłuszczu z mięsa i pod koniec dodajemy mąkę.
  • Do garnka przekładamy mięso i warzywa, zalewamy wszystko bulionem i dodajemy pomidory.
  • Dusimy 30 min pod przykryciem, pod koniec dodajemy zioła. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…