w , ,

Warkocze z piersi indyka



Do wczorajszych kluseczek coś by się przydało, a świetnie pasują warkocze z piersi indyka. Niby normalne mięso duszone w sosie z pomidorami i warzywami, a jak efektownie się prezentuje na talerzu. Prosty pomysł, a może odmienić potrawę i wywołać zaskoczenie u domowników lub gości. Pamiętajcie by wyjąć wykałaczki przed podaniem na talerze. Doskonale, zamiast klusek łyżką kładzionych pasują też ziemniaczki, szczególnie młode, posypane koperkiem. Świeży, aromatyczny indyk w sam raz na letni obiad.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Warkocze z piersi indyka

Potrzebne składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki (płaska)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta cukru
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Umyte filety kroimy w grubsze podłużne części mniej więcej wyjdzie 8 porcji.
  • Każdy pasek mięsa nacinamy wzdłuż, na trzy, zostawiając końcówkę niedociętą. Zaplatamy z pasków warkocze i koniec spinamy wykałaczką.
  • Obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni z olejem, na rumiano z obu stron.
  • Marchew kroimy na plasterki, paprykę w paski, a cebulę w średnią kostkę. Podsmażamy wszystkie warzywa na tłuszczu z mięsa i pod koniec dodajemy mąkę.
  • Do garnka przekładamy mięso i warzywa, zalewamy wszystko bulionem i dodajemy pomidory.
  • Dusimy 30 min pod przykryciem, pod koniec dodajemy zioła. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Warkocze z piersi indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze