Kosą po patelni Przepisy Drób Warkocze z piersi indyka

Warkocze z piersi indyka

0

Do wczorajszych kluseczek coś by się przydało, a świetnie pasują warkocze z piersi indyka. Niby normalne mięso duszone w sosie z pomidorami i warzywami, a jak efektownie się prezentuje na talerzu. Prosty pomysł, a może odmienić potrawę i wywołać zaskoczenie u domowników lub gości. Pamiętajcie by wyjąć wykałaczki przed podaniem na talerze. Doskonale, zamiast klusek łyżką kładzionych pasują też ziemniaczki, szczególnie młode, posypane koperkiem. Świeży, aromatyczny indyk w sam raz na letni obiad.

Warkocze z piersi indyka

Warkocze z piersi indyka

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki, płaska
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Umyte filety kroimy w grubsze podłużne części mniej więcej wyjdzie 8 porcji.
  2. Każdy pasek mięsa nacinamy wzdłuż, na trzy, zostawiając końcówkę niedociętą. Zaplatamy z pasków warkocze i koniec spinamy wykałaczką.
  3. Obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni z olejem, na rumiano z obu stron.
  4. Marchew kroimy na plasterki, paprykę w paski, a cebulę w średnią kostkę. Podsmażamy wszystkie warzywa na tłuszczu z mięsa i pod koniec dodajemy mąkę.
  5. Do garnka przekładamy mięso i warzywa, zalewamy wszystko bulionem i dodajemy pomidory.
  6. Dusimy 30 min pod przykryciem, pod koniec dodajemy zioła. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/warkocze-z-piersi-indyka/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…