Potrzebne składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki (płaska)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki tymianku
- szczypta cukru
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Umyte filety kroimy w grubsze podłużne części mniej więcej wyjdzie 8 porcji.
- Każdy pasek mięsa nacinamy wzdłuż, na trzy, zostawiając końcówkę niedociętą. Zaplatamy z pasków warkocze i koniec spinamy wykałaczką.
- Obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni z olejem, na rumiano z obu stron.
- Marchew kroimy na plasterki, paprykę w paski, a cebulę w średnią kostkę. Podsmażamy wszystkie warzywa na tłuszczu z mięsa i pod koniec dodajemy mąkę.
- Do garnka przekładamy mięso i warzywa, zalewamy wszystko bulionem i dodajemy pomidory.
- Dusimy 30 min pod przykryciem, pod koniec dodajemy zioła. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Warkocze z piersi indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!