Kosą po patelni Przepisy Makaron Kluski łyżką kładzione

Kluski łyżką kładzione

0

Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, który każdy zna, ale okazuje się, że nie do końca. Mało ludzi z tych, z którymi rozmawiałem po nie sięga i robi. Kupić się tego nie da, więc trzeba zakasać rękawy i zrobić. Uwierzcie chwila roboty a smak nieziemski i miła odmiana od kartofli czy makaronu (chociaż to w zasadzie makaron). Podawać możemy z mięsem i sosem ale mnie coś naszło by zrobić sobie z warzywami, zieleninką i masełkiem. Pychota chociaż nie wszystkim przeszło przez gardło bez mięsa co widać na zdjęciu 🙂 Jeśli jak ja zapomnieliście o ich istnieniu to przypominam.

Kluski łyżką kładzione

Kluski łyżką kładzione

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody lub mleka

Sposób przygotowania

  1. Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy łyżką w miarę gęste ciasto, aż będzie odstawać od łyżki.
  2. Na posolony wrzątek. łyżką moczoną we wrzątku wkładamy małe partie ciasta.
  3. Gotujemy 1-2 min od wypłynięcia i odcedzamy łyżką cedzakową.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kluski-lyzka-kladzione/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

    Penne all'Arrabbiata czyli makaron w pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie ze świeżych p…
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Opieńki marynowane

I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…