Kluski łyżką kładzione

Kosą po patelni
Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, który każdy zna, ale okazuje się, że nie do końca. Mało ludzi z tych, z którymi rozmawiałem po nie sięga i robi. Kupić się tego nie da, więc trzeba zakasać rękawy i zrobić. Uwierzcie chwila roboty a smak nieziemski i miła odmiana od kartofli czy makaronu (chociaż to w zasadzie makaron). Podawać możemy z mięsem i sosem ale mnie coś naszło by zrobić sobie z warzywami, zieleninką i masełkiem. Pychota chociaż nie wszystkim przeszło przez gardło bez mięsa co widać na zdjęciu 🙂 Jeśli jak ja zapomnieliście o ich istnieniu to przypominam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 3 osoby
Kalorii na 100g 170
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Kluski łyżką kładzione

Potrzebne składniki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody lub mleka

Sposób wykonania

  • Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy łyżką w miarę gęste ciasto, aż będzie odstawać od łyżki.
  • Na posolony wrzątek. łyżką moczoną we wrzątku wkładamy małe partie ciasta.
  • Gotujemy 1-2 min od wypłynięcia i odcedzamy łyżką cedzakową.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski łyżką kładzione wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Basia

Smak dzieciństwa, mniam!

Magdalena Włodarczyk

Ja robię na mleku, są miekkie wtedy 🙂