Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, który każdy zna, ale okazuje się, że nie do końca. Mało ludzi z tych, z którymi rozmawiałem po nie sięga i robi. Kupić się tego nie da, więc trzeba zakasać rękawy i zrobić. Uwierzcie chwila roboty a smak nieziemski i miła odmiana od kartofli czy makaronu (chociaż to w zasadzie makaron). Podawać możemy z mięsem i sosem ale mnie coś naszło by zrobić sobie z warzywami, zieleninką i masełkiem. Pychota chociaż nie wszystkim przeszło przez gardło bez mięsa co widać na zdjęciu 🙂 Jeśli jak ja zapomnieliście o ich istnieniu to przypominam.
Wielkość porcji 3-4 osoby
Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml wody lub mleka
Sposób wykonania:
- Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy łyżką w miarę gęste ciasto, aż będzie odstawać od łyżki.
- Na posolony wrzątek. łyżką moczoną we wrzątku wkładamy małe partie ciasta.
- Gotujemy 1-2 min od wypłynięcia i odcedzamy łyżką cedzakową.