Kosą po patelni Przepisy Makaron Kluski łyżką kładzione

Kluski łyżką kładzione

4 min. czytania
2
1
Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, który każdy zna, ale okazuje się, że nie do końca. Mało ludzi z tych, z którymi rozmawiałem po nie sięga i robi. Kupić się tego nie da, więc trzeba zakasać rękawy i zrobić. Uwierzcie chwila roboty a smak nieziemski i miła odmiana od kartofli czy makaronu (chociaż to w zasadzie makaron). Podawać możemy z mięsem i sosem ale mnie coś naszło by zrobić sobie z warzywami, zieleninką i masełkiem. Pychota chociaż nie wszystkim przeszło przez gardło bez mięsa co widać na zdjęciu 🙂 Jeśli jak ja zapomnieliście o ich istnieniu to przypominam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji - 3 osoby
Kalorii na 100g / 170
Jak wykonać przepis na - Kluski łyżką kładzione
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody lub mleka
Sposób wykonania:
  • Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy łyżką w miarę gęste ciasto, aż będzie odstawać od łyżki.
  • Na posolony wrzątek. łyżką moczoną we wrzątku wkładamy małe partie ciasta.
  • Gotujemy 1-2 min od wypłynięcia i odcedzamy łyżką cedzakową.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski łyżką kładzione wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 29
  •  
  • 25
  •  
  •  
  •  
    54
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BasiaMagdalena Włodarczyk Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Smak dzieciństwa, mniam!

Magdalena Włodarczyk
Gość
Magdalena Włodarczyk

Ja robię na mleku, są miekkie wtedy 🙂

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite