Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Uszka wigilijne smażone w głębokim tłuszczu

Uszka wigilijne smażone w głębokim tłuszczu

4 min. czytania
5
0
Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mieszkała. Uszka wigilijne smażone w głębokim tłuszczu robiła też jej Babcia i Prababcia więc potrawa ma już z dwieście lat jak nie lepiej. U mnie podawane są z barszczem czerwonym i wszyscy się nimi zajadają, czekając na nie szczególnie co roku. A tu przepis Jeśli macie ochotę jednak na klasyczny barszcz czerwony z uszkami
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Uszka wigilijne

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 0,2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka spirytusu

Farsz:

  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • grzyby suszone duża garść
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  • Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, łącząc wszystkie składniki. Ciasto musi mieć strukturę luźną, jak na makaron. Po wyrobieniu wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Grzyby należy ugotować do miękkości. Bułkę moczymy wcześniej w mleku i nieodsączoną dodajemy do grzybów, odcedzonych po ugotowaniu.
  • Przeszkloną wcześniej porządnie cebulę, pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystkie składniki mielimy blenderem lub maszynką na jednolitą masę.
  • Dodajemy jajko oraz sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy.
  • Z ciasta rozwałkowanego dość cienko, wykrawamy kwadraty 3×3 cm nakładamy na środek niewielką ilość farszu (0,5 łyżeczki, nie radzę za dużo bo będzie ciężko sklejać) i składamy na pół po przekątnej tak by uzyskać trójkąt. Brzeg sklejamy palcami dość dokładnie i zawijamy 2 skrajne rogi do siebie sklejając je ze sobą.
  • Uszka smażymy na głębokim tłuszczu (olej) do uzyskania złocistej barwy najlepiej obracając patyczkiem w trakcie,. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Uwagi dodatkowe

Danie wigilijne do podawania np. z barszczem czerwonym wigilijnym z dodatkiem wody z gotowania grzybów. Jeśli został wam farsz, to się nie martwcie można z niego zrobić pyszne paszteciki chlebowe. Uszka je się osobno, jak paszteciki, a nie wrzuca do barszczu. Namoczone w barszczu nie smakują już tak dobrze.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 146
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    148
    Udostępnienia

5 komentarzy

  1. Avatar

    Anita Makowska

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    Chyba mnie namówiłeś. Miałam co prawda dziergnąć klasyczne ucha, ale w końcu i tak tylko ja będę je jadła, więc co mi szkodzi poeksperymentować 😀 Możesz mi tylko powiedzieć, czy soda i sodka to są dwa różne produkty? Bom ciemna 😀

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Angelíka Pawlik

    19 grudnia 2017 w 21:54

    Muszę kiedyś spróbować

    Odpowiedz

  3. Avatar

    Ania Kucharzyna

    14 grudnia 2017 w 13:55

    Ja robię bardzo proste ciasto na uszka, a tutaj zaintrygował mnie szczególnie ten spirytus na liście składników… on faktycznie daje jakiś ciekawy efekt czy bardziej ma zadziałać jako aperitif? 😀

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      14 grudnia 2017 w 13:58

      głownie po to by nie spijały tłuszczu podczas smażenia. walorów smakowych raczej nie daje 🙂

      Odpowiedz

  4. Avatar

    Karol Kosiński

    13 maja 2017 w 19:20

    Najlepsze są z prawdziwków je się zaraz po zrobieniu ciepłe popijając barszczykiem niebo w gębie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…