Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Święta i okazje

Uszka wigilijne smażone w głębokim tłuszczu

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
uszka wigilijne
Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mieszkała. Uszka wigilijne smażone w głębokim tłuszczu robiła też jej Babcia i Prababcia więc potrawa ma już z dwieście lat jak nie lepiej. U mnie podawane są z barszczem czerwonym i wszyscy się nimi zajadają, czekając na nie szczególnie co roku. A tu przepis Jeśli macie ochotę jednak na klasyczny barszcz czerwony z uszkami. 
Przygotowanie: 45 min. min.
Gotowanie: 15 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Uszka wigilijne

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 0,2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka spirytusu

Farsz:

  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • grzyby suszone duża garść
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1 jajko
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, łącząc wszystkie składniki. Ciasto musi mieć strukturę luźną, jak na makaron. Po wyrobieniu wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Grzyby należy ugotować do miękkości. Bułkę moczymy wcześniej w mleku i nieodsączoną dodajemy do grzybów, odcedzonych po ugotowaniu.
  • Przeszkloną wcześniej porządnie cebulę, pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystkie składniki mielimy blenderem lub maszynką na jednolitą masę.
  • Dodajemy jajko oraz sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy.
  • Z ciasta rozwałkowanego dość cienko, wykrawamy kwadraty 3×3 cm nakładamy na środek niewielką ilość farszu (0,5 łyżeczki, nie radzę za dużo bo będzie ciężko sklejać) i składamy na pół po przekątnej tak by uzyskać trójkąt. Brzeg sklejamy palcami dość dokładnie i zawijamy 2 skrajne rogi do siebie sklejając je ze sobą.
  • Uszka smażymy na głębokim tłuszczu (olej) do uzyskania złocistej barwy najlepiej obracając patyczkiem w trakcie,. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Danie wigilijne do podawania np. z barszczem czerwonym wigilijnym z dodatkiem wody z gotowania grzybów. Jeśli został wam farsz, to się nie martwcie można z niego zrobić pyszne paszteciki chlebowe. Uszka je się osobno, jak paszteciki, a nie wrzuca do barszczu. Namoczone w barszczu nie smakują już tak dobrze.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Uszka wigilijne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

uszka wigilijne
uszka wigilijne 2
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anita Makowska
Anita Makowska
12 kwietnia 2019 16:53

Chyba mnie namówiłeś. Miałam co prawda dziergnąć klasyczne ucha, ale w końcu i tak tylko ja będę je jadła, więc co mi szkodzi poeksperymentować 😀 Możesz mi tylko powiedzieć, czy soda i sodka to są dwa różne produkty? Bom ciemna 😀

0
Odpowiedz
Angelíka Pawlik
Angelíka Pawlik
19 grudnia 2017 21:54

Muszę kiedyś spróbować

0
Odpowiedz
Ania Kucharzyna
Ania Kucharzyna
14 grudnia 2017 13:55

Ja robię bardzo proste ciasto na uszka, a tutaj zaintrygował mnie szczególnie ten spirytus na liście składników… on faktycznie daje jakiś ciekawy efekt czy bardziej ma zadziałać jako aperitif? 😀

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Ania Kucharzyna
14 grudnia 2017 13:58

głownie po to by nie spijały tłuszczu podczas smażenia. walorów smakowych raczej nie daje 🙂

1
Odpowiedz
Karol Kosiński
Karol Kosiński
13 maja 2017 19:20

Najlepsze są z prawdziwków je się zaraz po zrobieniu ciepłe popijając barszczykiem niebo w gębie.

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

przetwory

Domowe przetwory – 10 przepisów, które musisz wypróbować!

planynowyrok

Noworoczne postanowienia bez presji – jak ustalać małe cele i cieszyć się ich realizacją?

nozkuchenny

Jak wybrać idealny nóż kuchenny? Przewodnik dla początkujących

plazadominikana

Egzotyczne kierunki na zimowy urlop – gdzie pojechać, by uciec przed zimą?

shanti miska

Zdrowa dieta dla psa: Co powinieneś wiedzieć o karmie dla Swojego pupila

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?