Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Święta i okazje

Barszcz czerwony wigilijny

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
barszcz czerwony wigilia
U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony na święta, taki trochę inny niż zwykły bo bez mięsa – wigilijny. Mama zawsze dodawała do niego wodę z gotowania grzybów, był bardzo aromatyczny i pyszny, szczególnie z uszkami. Uszka nie takie zwykłe tradycyjne tylko w wersji przekazywanej w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Uszka smażone na głębokim tłuszczu z cieniutkim ciastem, nie przypominające w ogóle pierogów. Takie małe wigilijne czary na stole – wszyscy zawsze wspólnie je lepili, przed sama kolacją i nie mogli się ich doczekać.
Wiem jednak, że co region to inna tradycja i widziałem już na stołach w wigilię różne zupy. Chyba najczęstszą alternatywą była grzybowa. A co u Was kochani pojawi się na stole w święta?
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 1 godz. godz. 15 min. min.
Ilość porcji 8 osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Barszcz czerwony wigilijny

Potrzebne składniki

  • 1 kg buraków
  • pół szklanki wody od gotowanych grzybów
  • kilka grzybów suszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 szczypty kwasku cytrynowego
  • sól (pieprz do smaku)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Buraki i włoszczyznę obrałem i ugotowałem na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (ok. 3 l) z dodatkiem połowy łyżeczki cukru, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, do miękkości buraków.
  • Po ugotowaniu wywar przecedziłem i dodałem wodę z gotowania grzybów i kwasek cytrynowy i tu niestety trzeba uważać. Ja dodaję powoli. po trochu, sprawdzając smak. Nie można z nim przesadzić. Jeśli nie macie wody z gotowania grzybów, zwyczajnie wrzućcie wcześniej do gotowania z warzywami kilka grzybów suszonych.
  • Dodałem majeranek i doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
  • Chwilę wszystko podgrzałem i gotowe – proste i pyszne.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Barszcz czerwony wigilijny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

barszcz czerwony wigilia 1

Wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt. I nie wcinajcie za dużo, a jak już musicie, to się trochę poruszajcie.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Monika
Monika
23 grudnia 2021 13:43

Właśnie gotuję barszcz wigilijny Twojego przepisu 😊

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
19 grudnia 2019 12:39

Zupełnie inny, niż u nas, ale równie pyszny! szczególnie ze smażonymi uszkami twojej roboty 🙂

1
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
19 grudnia 2019 11:58

U nas od zarania dziejów – grzybowa. Tato zbiera grzybki, więc tej zupy nigdy nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole. Pamiętam, że był czas, kiedy mam się pytała o barszcz ale kręciliśmy głowami, że nie 😉
ps. Znam też osobę, która robi i uwielbia jeść w ten dzień zupę rybną z głów karpi.

1
Odpowiedz
Bozena
Bozena
19 grudnia 2019 11:43

Dokladnie tak samo robiła moja mama, teraz ja…dodaję jeszcze czosnek, który do naszej kuchni wprowadził mój mąż. Już nie wyobrażam sobie barszczu bez czosnku.

1
Odpowiedz
Aga
Aga
19 grudnia 2019 10:57

A, co robisz z wyjętymi z zupy burakami?

0
Odpowiedz
mariola
mariola
Odpowiedz  Aga
19 grudnia 2019 18:08

kroję w kostkę i robię sałatkę w sosie czosnkowym

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Aga
27 grudnia 2019 12:34

U mnie jest zawsze sałatka z burakami fasolą i śledziem a co zostanie to ścieram i robie zapas ćwikły z chrzanem 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
19 grudnia 2019 10:18

A co z tą wodą z grzybów?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Gosia
19 grudnia 2019 10:47

przepraszam zapomniałem i już poprawiłem 🙂

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
16 grudnia 2019 16:22

Robie podobnie. Jest bardzo smaczny. Twój wyglada pięknie, ma taki głęboki kolor.

0
Odpowiedz
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
11 grudnia 2017 18:55

Moja ulubiona zupa wigilijna! 🙂 Najlepszy gotowała moja Babcia. Do dziś pamiętam jego smak 😉

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

tatrygoryzima

Góry w Polsce na zimowy wypoczynek – najlepsze propozycje

mountaineering 455338 1280

Jesień na weekend: 7 pomysłów na krótki wypad w Polsce

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?