w , , , ,

Udziec indyka z marchewką i winem



Święta to nie tylko wigilia ale i obiadki w pierwszy i drugi dzień. Moja propozycja na pyszny obiad świąteczny to udziec indyka z marchewką i winem. Odrobina miodu, marchew, przyprawy - w sumie to proste danie ale bardzo bogate w smaku i całkiem ładnie się prezentuje więc się doskonale na takie okazje nadaje. Szczególnie jak nie bardzo lubicie gotować a chcecie czymś fajnym zaskoczyć gości.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Udziec indyka z marchewką i winem

Potrzebne składniki

  • 500 g udźca indyka
  • 2 łyżki miodu
  • sól (pieprz)
  • przyprawa do kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
  • 3/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • olej do smażenia

    logo sklepu z winem hiszpańskim AporVino

Sposób wykonania

  • Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem i dzielimy na duże kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
  • W tym czasie obieramy marchewkę i trzemy na tarce na grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z obu stron przygotowane mięso z indyka.
  • Smarujemy z każdej strony miodem wkładamy marchewkę i posypujemy przyprawą typu jarzynka. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości mięsa.
  • W trakcie duszenia podlewamy winem gdy odparowuje uzupełniamy wodą.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udziec indyka z marchewką i winem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze