Kosą po patelni Przepisy Drób Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

0

Złociste i pachnące udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką w towarzystwie jakiegoś sosu ziemniaków lub frytek i surówki stanowią wyśmienite danie nawet na niedzielny obiad. Jeśli macie problem z tym jak wyciąć kości z udek bez uszkadzania skóry i mięsa polecam zajrzeć na youtube. Znajdziecie tam wiele filmów pokazujących jak to sprawnie i szybko zrobić. Udka prezentują się świetnie i równie dobrze smakują. Danie wykonała Agnieszka Daniluk na wspólne świętowanie imienin Daniela. Dziękuję kochana za podzielenie się tym przepisem. Swoją drogą facet ma naprawdę skarb w kuchni i nie tylko 🙂

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 1 minuta
Czas całkowity 16 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 1 papryka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • 3 łyżki masła
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka myjemy, trymujemy kości, smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, papryką i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki czyścimy i kroimy również drobno i tak samo paprykę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Smażymy na maśle z dodatkiem oliwy cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki a na końcu paprykę. Wszystko dusimy by lekko zmiękło i większość płynu odparowała. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz lekko studzimy.
  4. W powstałe w udkach kieszonki pakujemy farsz (ile wlezie). Spinamy wykałaczkami, tylko pamiętajcie o usunięciu ich przed podaniem lub uprzedzeniu jedzących.
  5. Układamy w naczyniu żaroodpornym udka, skrawamy masło w kilku miejscach i pieczemy 40 min. w 180 stopniach. Jeśli nie są jeszcze upieczone po tym czasie lub czekamy na gości, możemy dociągnąć je kilka minut w mniejszej temperaturze.