Złociste i pachnące udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką w towarzystwie jakiegoś sosu ziemniaków lub frytek i surówki stanowią wyśmienite danie nawet na niedzielny obiad. Jeśli macie problem z tym jak wyciąć kości z udek bez uszkadzania skóry i mięsa polecam zajrzeć na youtube. Znajdziecie tam wiele filmów pokazujących jak to sprawnie i szybko zrobić. Udka prezentują się świetnie i równie dobrze smakują. Danie wykonała Agnieszka Daniluk na wspólne świętowanie imienin Daniela. Dziękuję kochana za podzielenie się tym przepisem. Swoją drogą facet ma naprawdę skarb w kuchni i nie tylko 🙂
Jak wykonać przepis na – Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką
Potrzebne składniki
- 700 g udek z kurczaka
- 1 papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- 3 łyżki masła
- oliwa do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Kurczaka myjemy, trymujemy kości, smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, papryką i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki czyścimy i kroimy również drobno i tak samo paprykę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Smażymy na maśle z dodatkiem oliwy cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki a na końcu paprykę. Wszystko dusimy by lekko zmiękło i większość płynu odparowała. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz lekko studzimy.
- W powstałe w udkach kieszonki pakujemy farsz (ile wlezie). Spinamy wykałaczkami, tylko pamiętajcie o usunięciu ich przed podaniem lub uprzedzeniu jedzących.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym udka, skrawamy masło w kilku miejscach i pieczemy 40 min. w 180 stopniach. Jeśli nie są jeszcze upieczone po tym czasie lub czekamy na gości, możemy dociągnąć je kilka minut w mniejszej temperaturze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Świetnie wygląda i świetnie smakuje – super przepis! 🙂