Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Tarta z kurczakiem i warzywami

Kosą po patelni 31 sierpnia 2020
Tarta jest dziełem przypadku, ale wyszła na tyle smaczna, że warto zapisać na nią przepis. Kurczak na niej był planowany, jednak reszta to już radosna twórczość. Okazało się, że mam zamrożonej marchwi w plasterkach pół paczki. Ale sama marchew i kurczak jakoś tak mdło brzmi. No więc z pomocą przyszedł kalafior i brokuł i mamy idealną kompozycję. Marchew oczywiście użyjcie świeżą, a nie bierzcie przykładu ze mnie. W przepisie będzie w całości jak ją zrobić ze świeżych warzyw. Jednak jeśli zima przyjdzie Wam ochota na jej zrobienie z mrożonki, tez będzie dobrze. Tarta wychodzi lekka, aromatyczna i bardzo kolorowa. Polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tarta z kurczakiem i warzywami

Potrzebne składniki

Ciasto na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 2 jajka
  • sól

Dodatki

  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • dowolne ulubione zioła – u mnie majeranek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Zaczynam od zrobienia ciasta. Składniki na ciasto wyłożyłem na stolnicę (masło powinno być zimne), posiekałem wszystko nożem i wyrobiłem szybko na gładką masę. Zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałem na placek ciut większy niż forma. Wyłożyłem ciastem formę posmarowaną masłem, wraz z brzegami, zrobiłem kilka otworów widelcem w spodzie. Przykryłem krążkiem papieru do pieczenia, na który wysypałem ziarna fasoli by tarta nie urosła podczas podpiekania. I wsadziłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. po podpieczeniu usuwam papier i fasolę 🙂
  • Brokuł, kalafior i marchew, podzielone na małe kawałki wrzuciłem do osolonej wody i podgotowałem przez 10 min.
  • Kurczaka pokroiłem w paski, cebule w piórka i podsmażyłem na oleju najpierw cebulę do zeszklenia a potem dołożyłem kurczaka i tak tylko by złapał lekko złoty kolor. Do smażenia dodałem paprykę razem z kurczakiem oraz sól i pieprz.
  • Śmietanę wymieszałem z roztrzepanymi wcześniej jajkami. Również posoliłem i dodałem tutaj zioła.
  • Teraz wystarczy wszystko połączyć. Na podpieczony spód wyłożyłem podsmażonego z cebulą kurczaka. Ułożyłem na wierzchu odsączone, podgotowane warzywa. I całość zalałem masą z jajek i śmietany.
  • Wstawiłem ponownie do piekarnika znów na 180 stopni tym razem na 30 min. I gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z kurczakiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi brokuł, drób, jajka, kalafior, krucha, kurczak, marchew, obiad, śmietana, tarta, warzywa, zioła
Kosą po patelni 31 sierpnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci
Następny wpis Wekowane ogórki na mizerię
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
Ewa
6 stycznia 2021 17:54

Dziś robiłam! Po wyrobieniu ciasta miałam mieszkanie uczucia, ale po upieczeniu jest pyszne! Farsz zrobiłam z tego co miałam, warzywa na patelnie podsmażyłam, oddzielnie kurczaka w kawałkach, policzyłam, zalałam sosem i posypałam pokruszoną fetą! Wyszło super!

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 września 2020 10:37

Pyszna i kolorowa, smacznie Ci wyszła 🙂

0
Odpowiedz

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Seromak na kruchym spodzie

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?