w , , ,

Tarta z kurczakiem i warzywami



Tarta jest dziełem przypadku, ale wyszła na tyle smaczna, że warto zapisać na nią przepis. Kurczak na niej był planowany, jednak reszta to już radosna twórczość. Okazało się, że mam zamrożonej marchwi w plasterkach pół paczki. Ale sama marchew i kurczak jakoś tak mdło brzmi. No więc z pomocą przyszedł kalafior i brokuł i mamy idealną kompozycję. Marchew oczywiście użyjcie świeżą, a nie bierzcie przykładu ze mnie. W przepisie będzie w całości jak ją zrobić ze świeżych warzyw. Jednak jeśli zima przyjdzie Wam ochota na jej zrobienie z mrożonki, tez będzie dobrze. Tarta wychodzi lekka, aromatyczna i bardzo kolorowa. Polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Tarta z kurczakiem i warzywami

Potrzebne składniki

Ciasto na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 2 jajka
  • sól

Dodatki

  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • dowolne ulubione zioła – u mnie majeranek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Zaczynam od zrobienia ciasta. Składniki na ciasto wyłożyłem na stolnicę (masło powinno być zimne), posiekałem wszystko nożem i wyrobiłem szybko na gładką masę. Zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałem na placek ciut większy niż forma. Wyłożyłem ciastem formę posmarowaną masłem, wraz z brzegami, zrobiłem kilka otworów widelcem w spodzie. Przykryłem krążkiem papieru do pieczenia, na który wysypałem ziarna fasoli by tarta nie urosła podczas podpiekania. I wsadziłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. po podpieczeniu usuwam papier i fasolę 🙂
  • Brokuł, kalafior i marchew, podzielone na małe kawałki wrzuciłem do osolonej wody i podgotowałem przez 10 min.
  • Kurczaka pokroiłem w paski, cebule w piórka i podsmażyłem na oleju najpierw cebulę do zeszklenia a potem dołożyłem kurczaka i tak tylko by złapał lekko złoty kolor. Do smażenia dodałem paprykę razem z kurczakiem oraz sól i pieprz.
  • Śmietanę wymieszałem z roztrzepanymi wcześniej jajkami. Również posoliłem i dodałem tutaj zioła.
  • Teraz wystarczy wszystko połączyć. Na podpieczony spód wyłożyłem podsmażonego z cebulą kurczaka. Ułożyłem na wierzchu odsączone, podgotowane warzywa. I całość zalałem masą z jajek i śmietany.
  • Wstawiłem ponownie do piekarnika znów na 180 stopni tym razem na 30 min. I gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z kurczakiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Pyszna i kolorowa, smacznie Ci wyszła 🙂