Potrzebne składniki
Ciasto na spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 2 jajka
- sól
Dodatki
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 pierś kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 250 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- dowolne ulubione zioła – u mnie majeranek
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Zaczynam od zrobienia ciasta. Składniki na ciasto wyłożyłem na stolnicę (masło powinno być zimne), posiekałem wszystko nożem i wyrobiłem szybko na gładką masę. Zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałem na placek ciut większy niż forma. Wyłożyłem ciastem formę posmarowaną masłem, wraz z brzegami, zrobiłem kilka otworów widelcem w spodzie. Przykryłem krążkiem papieru do pieczenia, na który wysypałem ziarna fasoli by tarta nie urosła podczas podpiekania. I wsadziłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. po podpieczeniu usuwam papier i fasolę 🙂
- Brokuł, kalafior i marchew, podzielone na małe kawałki wrzuciłem do osolonej wody i podgotowałem przez 10 min.
- Kurczaka pokroiłem w paski, cebule w piórka i podsmażyłem na oleju najpierw cebulę do zeszklenia a potem dołożyłem kurczaka i tak tylko by złapał lekko złoty kolor. Do smażenia dodałem paprykę razem z kurczakiem oraz sól i pieprz.
- Śmietanę wymieszałem z roztrzepanymi wcześniej jajkami. Również posoliłem i dodałem tutaj zioła.
- Teraz wystarczy wszystko połączyć. Na podpieczony spód wyłożyłem podsmażonego z cebulą kurczaka. Ułożyłem na wierzchu odsączone, podgotowane warzywa. I całość zalałem masą z jajek i śmietany.
- Wstawiłem ponownie do piekarnika znów na 180 stopni tym razem na 30 min. I gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z kurczakiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Dziś robiłam! Po wyrobieniu ciasta miałam mieszkanie uczucia, ale po upieczeniu jest pyszne! Farsz zrobiłam z tego co miałam, warzywa na patelnie podsmażyłam, oddzielnie kurczaka w kawałkach, policzyłam, zalałam sosem i posypałam pokruszoną fetą! Wyszło super!
Pyszna i kolorowa, smacznie Ci wyszła 🙂