Potrzebne składniki
Kruche ciasto z olejem
- 360 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie do tarty
- 6 dużych brzoskwiń
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- trochę startej skórki cytrynowej
Sposób wykonania
- Zaczynam od przygotowania brzoskwiń bo musi to później przestygnąć. Brzoskwinie kroję na 12 części, tworząc dzwonka.
- Na patelni rozgrzewam cukier na małym ogniu, mieszając by się nie przypalił tworzę karmel. Gdy cukier zrobi się płynny i złocisty dodaje na patelnię brzoskwinie i mieszam. Wszystko prużę co jakiś czas mieszając przez ok. 7 min.
- Dodaję sok z cytryny, masło i cynamon, mieszam i zostawiam na patelni jeszcze przez 2 minuty. Odstawiam do ostudzenia i zabieram się za ciasto.
- Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję pokrojone w kawałki zimne masło, cukier, sól, sok z cytryny i olej. Siekam nożem do połączenia się wstępnego składników, a następnie szybko zagniatam. Owijam folią i wsadzam na 30 min. do lodówki.
- Po 30 min., mam już wszystko gotowe by poskładać w całość moją tartę. Odkrawam 1/3 ciasta i odkładam na bok. Z pozostałych 2/3 robię placek i wykładam nim formę do tarty wcześniej natłuszczoną masłem.
- Wykładam na wierzch brzoskwinie w karmelu i wyrównuję powierzchnię owoców.
- Pozostawione wcześniej ciasto również rozwałkowuję na placek i wycinam w nim foremką kilka otworów i nakładam ciasto na wierzch tarty. Tak jak pisałem możecie zrobić otwory po nałożeniu ciasta na formę nożem i też będzie dobrze.
- Piekę tartę przez 30-35 min. w temperaturze 180°C z grzaniem góra-dół. Po wyjęciu ciasta zostawiam je do przestudzenia lub wcinam na ciepło np. z gałką lodów.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!