Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Kosą po patelni
18 sierpnia 2022
tarta brzoskwiniowa
Ta tarta brzoskwiniowa to prawie klasyka – prawie bo do ciasta dodane jest trochę oleju zamiast jajek. Ciasto wyszło mega kruche i pyszne, a do tego brzoskwinie podsmażane w karmelu z dodatkiem cynamonu. No niesamowity efekt. Dziureczki na tarcie powstały przez normalne wycięcie foremką do ciastek jednak możecie klasycznie zrobić kilka otworów nożem i tez będzie ok.
Tarta jest w sam raz słodka, delikatna, krucha i niesamowicie pachnąca. Trochę podobna do tarty tatine, którą niedawno robiłem dla Was na jednym z filmików, jednak ta jest nie odwracana, a przykrywana, no i nie z jabłek a brzoskwiń. Ale poza tym się wszystko zgadza 🙂
Tym razem przepis tradycyjny bez filmu. Przy takich upałach przepraszam ale ja wysiadam jak mam coś piec na wizji. Przyjdzie jesień lub kilka chłodniejszych dni to będę piekł. Teraz to morderstwo wręcz.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Chłodzenie: 30 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 10 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Potrzebne składniki

Kruche ciasto z olejem

  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie do tarty

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • trochę startej skórki cytrynowej
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania brzoskwiń bo musi to później przestygnąć. Brzoskwinie kroję na 12 części, tworząc dzwonka.
  • Na patelni rozgrzewam cukier na małym ogniu, mieszając by się nie przypalił tworzę karmel. Gdy cukier zrobi się płynny i złocisty dodaje na patelnię brzoskwinie i mieszam. Wszystko prużę co jakiś czas mieszając przez ok. 7 min.
  • Dodaję sok z cytryny, masło i cynamon, mieszam i zostawiam na patelni jeszcze przez 2 minuty. Odstawiam do ostudzenia i zabieram się za ciasto.
  • Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję pokrojone w kawałki zimne masło, cukier, sól, sok z cytryny i olej. Siekam nożem do połączenia się wstępnego składników, a następnie szybko zagniatam. Owijam folią i wsadzam na 30 min. do lodówki.
  • Po 30 min., mam już wszystko gotowe by poskładać w całość moją tartę. Odkrawam 1/3 ciasta i odkładam na bok. Z pozostałych 2/3 robię placek i wykładam nim formę do tarty wcześniej natłuszczoną masłem.
  • Wykładam na wierzch brzoskwinie w karmelu i wyrównuję powierzchnię owoców.
  • Pozostawione wcześniej ciasto również rozwałkowuję na placek i wycinam w nim foremką kilka otworów i nakładam ciasto na wierzch tarty. Tak jak pisałem możecie zrobić otwory po nałożeniu ciasta na formę nożem i też będzie dobrze.
  • Piekę tartę przez 30-35 min. w temperaturze 180°C z grzaniem góra-dół. Po wyjęciu ciasta zostawiam je do przestudzenia lub wcinam na ciepło np. z gałką lodów.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

tarta brzoskwiniowa
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

leczeniekaca

Leczenie kaca – sprawdzone sposoby na dojście do siebie po hucznej nocy

kiszonakapusta

Kapusta kiszona – królowa polskiej kuchni: zalety, przechowywanie i zastosowanie

generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

roslinydoniczkowe

Rośliny doniczkowe dla początkujących – jak wprowadzić zieleń do swojego domu?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?