Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Kosą po patelni
Ta tarta brzoskwiniowa to prawie klasyka – prawie bo do ciasta dodane jest trochę oleju zamiast jajek. Ciasto wyszło mega kruche i pyszne, a do tego brzoskwinie podsmażane w karmelu z dodatkiem cynamonu. No niesamowity efekt. Dziureczki na tarcie powstały przez normalne wycięcie foremką do ciastek jednak możecie klasycznie zrobić kilka otworów nożem i tez będzie ok.
Tarta jest w sam raz słodka, delikatna, krucha i niesamowicie pachnąca. Trochę podobna do tarty tatine, którą niedawno robiłem dla Was na jednym z filmików, jednak ta jest nie odwracana, a przykrywana, no i nie z jabłek a brzoskwiń. Ale poza tym się wszystko zgadza 🙂
Tym razem przepis tradycyjny bez filmu. Przy takich upałach przepraszam ale ja wysiadam jak mam coś piec na wizji. Przyjdzie jesień lub kilka chłodniejszych dni to będę piekł. Teraz to morderstwo wręcz.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Potrzebne składniki

Kruche ciasto z olejem

  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie do tarty

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • trochę startej skórki cytrynowej

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania brzoskwiń bo musi to później przestygnąć. Brzoskwinie kroję na 12 części, tworząc dzwonka.
  • Na patelni rozgrzewam cukier na małym ogniu, mieszając by się nie przypalił tworzę karmel. Gdy cukier zrobi się płynny i złocisty dodaje na patelnię brzoskwinie i mieszam. Wszystko prużę co jakiś czas mieszając przez ok. 7 min.
  • Dodaję sok z cytryny, masło i cynamon, mieszam i zostawiam na patelni jeszcze przez 2 minuty. Odstawiam do ostudzenia i zabieram się za ciasto.
  • Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję pokrojone w kawałki zimne masło, cukier, sól, sok z cytryny i olej. Siekam nożem do połączenia się wstępnego składników, a następnie szybko zagniatam. Owijam folią i wsadzam na 30 min. do lodówki.
  • Po 30 min., mam już wszystko gotowe by poskładać w całość moją tartę. Odkrawam 1/3 ciasta i odkładam na bok. Z pozostałych 2/3 robię placek i wykładam nim formę do tarty wcześniej natłuszczoną masłem.
  • Wykładam na wierzch brzoskwinie w karmelu i wyrównuję powierzchnię owoców.
  • Pozostawione wcześniej ciasto również rozwałkowuję na placek i wycinam w nim foremką kilka otworów i nakładam ciasto na wierzch tarty. Tak jak pisałem możecie zrobić otwory po nałożeniu ciasta na formę nożem i też będzie dobrze.
  • Piekę tartę przez 30-35 min. w temperaturze 180°C z grzaniem góra-dół. Po wyjęciu ciasta zostawiam je do przestudzenia lub wcinam na ciepło np. z gałką lodów.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze