Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Kosą po patelni 18 sierpnia 2022
Ta tarta brzoskwiniowa to prawie klasyka – prawie bo do ciasta dodane jest trochę oleju zamiast jajek. Ciasto wyszło mega kruche i pyszne, a do tego brzoskwinie podsmażane w karmelu z dodatkiem cynamonu. No niesamowity efekt. Dziureczki na tarcie powstały przez normalne wycięcie foremką do ciastek jednak możecie klasycznie zrobić kilka otworów nożem i tez będzie ok.
Tarta jest w sam raz słodka, delikatna, krucha i niesamowicie pachnąca. Trochę podobna do tarty tatine, którą niedawno robiłem dla Was na jednym z filmików, jednak ta jest nie odwracana, a przykrywana, no i nie z jabłek a brzoskwiń. Ale poza tym się wszystko zgadza 🙂
Tym razem przepis tradycyjny bez filmu. Przy takich upałach przepraszam ale ja wysiadam jak mam coś piec na wizji. Przyjdzie jesień lub kilka chłodniejszych dni to będę piekł. Teraz to morderstwo wręcz.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Potrzebne składniki

Kruche ciasto z olejem

  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie do tarty

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • trochę startej skórki cytrynowej

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania brzoskwiń bo musi to później przestygnąć. Brzoskwinie kroję na 12 części, tworząc dzwonka.
  • Na patelni rozgrzewam cukier na małym ogniu, mieszając by się nie przypalił tworzę karmel. Gdy cukier zrobi się płynny i złocisty dodaje na patelnię brzoskwinie i mieszam. Wszystko prużę co jakiś czas mieszając przez ok. 7 min.
  • Dodaję sok z cytryny, masło i cynamon, mieszam i zostawiam na patelni jeszcze przez 2 minuty. Odstawiam do ostudzenia i zabieram się za ciasto.
  • Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję pokrojone w kawałki zimne masło, cukier, sól, sok z cytryny i olej. Siekam nożem do połączenia się wstępnego składników, a następnie szybko zagniatam. Owijam folią i wsadzam na 30 min. do lodówki.
  • Po 30 min., mam już wszystko gotowe by poskładać w całość moją tartę. Odkrawam 1/3 ciasta i odkładam na bok. Z pozostałych 2/3 robię placek i wykładam nim formę do tarty wcześniej natłuszczoną masłem.
  • Wykładam na wierzch brzoskwinie w karmelu i wyrównuję powierzchnię owoców.
  • Pozostawione wcześniej ciasto również rozwałkowuję na placek i wycinam w nim foremką kilka otworów i nakładam ciasto na wierzch tarty. Tak jak pisałem możecie zrobić otwory po nałożeniu ciasta na formę nożem i też będzie dobrze.
  • Piekę tartę przez 30-35 min. w temperaturze 180°C z grzaniem góra-dół. Po wyjęciu ciasta zostawiam je do przestudzenia lub wcinam na ciepło np. z gałką lodów.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi brzoskwinie, ciasto, kruche, tarta
Kosą po patelni 18 sierpnia 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Top 5 rad, dzięki którym utrzymasz prawidłową wagę, a przy tym nie będziesz się głodzić
Następny wpis Bogactwo witamin w sokach owocowych
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Sernik puszysty jak chmurka

Kurczak po chińsku

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?