Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak doczekał się wielu odmian. Mnie zasmakowała taka przekładana z odrobiną wódki i kakao. Tydzień śląski zaczniemy zatem nie od rolady, na którą przyjdzie pora ale od czegoś słodkiego. Bo pewnie z taką kuchnią Wam się Śląsk mało kojarzy.
Jak wykonać przepis na - Szpajza
Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 dużej cytryny
- 0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 20 ml wódki
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania
- Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Oddzielamy jajka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę. A do żółtek dodajemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy.
- Wlewamy do żółtek żelatynę i dalej chwilę miksujemy.
- Przekładamy pianę i mieszamy łyżką. Dzielimy masę na pół.
- Do jednej połowy dodajemy wódkę wymieszaną z kakao. Do drugiej wlewamy sok z cytryny i skórkę. Każdą z części mieszamy.
- Nakładamy do pucharków na przemian warstwy.
- Wstawiamy na około godzinę do lodówki
- Dekorujemy plasterkami cytryny i miętą.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szpajza wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Szczerze mówiąc nie znałam tego śląskiego deseru *-* W najbliższym czasie będę chciała wypróbować ten przepis, pozdrawiam 🙂
Nie znałam kuchni śląskiej od tej strony, ale bardzo mi się ta strona podoba! 😀
też nie znałem mało tu gotują śląskich dań a tego w knajpie ciężko szukać 🙂 też mój debiut ale są naprawdę fajne rzeczy prócz rolad i modrej i klusek – im bardziej się zagłębiam tym fajniejsze
No to gotuj i nas inspiruj 😉