w ,

Szpajza – śląski deser

Szpajza - śląski deser

Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak doczekał się wielu odmian. Mnie zasmakowała taka przekładana z odrobiną wódki i kakao. Tydzień śląski zaczniemy zatem nie od rolady, na którą przyjdzie pora ale od czegoś słodkiego. Bo pewnie z taką kuchnią Wam się Śląsk mało kojarzy.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Szpajza

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 dużej cytryny
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 20 ml wódki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania

  • Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • Oddzielamy jajka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę. A do żółtek dodajemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy.
  • Wlewamy do żółtek żelatynę i dalej chwilę miksujemy.
  • Przekładamy pianę i mieszamy łyżką. Dzielimy masę na pół.
  • Do jednej połowy dodajemy wódkę wymieszaną z kakao. Do drugiej wlewamy sok z cytryny i skórkę. Każdą z części mieszamy.
  • Nakładamy do pucharków na przemian warstwy.
  • Wstawiamy na około godzinę do lodówki
  • Dekorujemy plasterkami cytryny i miętą.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szpajza wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Nie znałam kuchni śląskiej od tej strony, ale bardzo mi się ta strona podoba! 😀

Kosą po patelni

też nie znałem mało tu gotują śląskich dań a tego w knajpie ciężko szukać 🙂 też mój debiut ale są naprawdę fajne rzeczy prócz rolad i modrej i klusek – im bardziej się zagłębiam tym fajniejsze

Okiem Blondynki by McBlondi

No to gotuj i nas inspiruj 😉