Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szpajza – śląski deser

Szpajza – śląski deser

0

Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak doczekał się wielu odmian. Mnie zasmakowała taka przekładana z odrobiną wódki i kakao. Tydzień śląski zaczniemy zatem nie od rolady, na którą przyjdzie pora ale od czegoś słodkiego. Bo pewnie z taką kuchnią Wam się Śląsk mało kojarzy.

Szpajza – śląski deser

Szpajza – śląski deser

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 dużej cytryny
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 20 ml wódki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  2. Oddzielamy jajka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę. A do żółtek dodajemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy.
  3. Wlewamy do żółtek żelatynę i dalej chwilę miksujemy.
  4. Przekładamy pianę i mieszamy łyżką. Dzielimy masę na pół.
  5. Do jednej połowy dodajemy wódkę wymieszaną z kakao. Do drugiej wlewamy sok z cytryny i skórkę. Każdą z części mieszamy.
  6. Nakładamy do pucharków na przemian warstwy.
  7. Wstawiamy na około godzinę do lodówki
  8. Dekorujemy plasterkami cytryny i miętą.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/szpajza-slaski-deser/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…