Kosą po patelni Przepisy Drób Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka

0

Miła odmiana od kiełbas i karkówki z grilla. Mocno nadziane warzywami, marynowane mięso, dużo przypraw – aż ślinka cieknie na samą myśl o nich. Proste i nie wymaga dużo pracy a efekt zabójczy.

Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • pierś z indyka ok. 500 g
  • 200 g pieczarek
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1/2 małej cukinni
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • majeranek, sól, pieprz, papryka, bazylia
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w dośc grubą kostkę.
  2. Przygotowujemy marynatę: oliwa, musztarda, sos sojowy, rozgnieciony czosnek i przyprawy wg uznania – mieszamy i wrzucamy mięso dokładnie obtaczając.
  3. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
  4. Bakłażan kroimy w plastry solimy i zostawiamy na ręczniku papierowym na 10 min. Osuszamy ręcznikiem i powtarzamy czynność drugi raz. Możemy potem posypać mieszanką przypraw do grilla.
  5. Cukinię, pomidory i papryki kroimy tak by łatwo można było nadziewać na patyczki.
  6. Na patyczki najlepiej wcześniej namoczone nakładamy na przemian nasze produkty.
  7. Smażymy na grillu lub patelni grillowej z każdej strony do upieczenia mięsa (nie trwa to długo).

Notatki

Efekt cudowny przez zastosowanie różnego rodzaju warzyw. Lekkie sycące danie.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/szaszlyki-z-indyka/
   Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…