Syrop cytrynowy

5 minuty czytania

Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy własnej roboty. Bez dodatku konserwantów, ulepszaczy i innych sztucznych rzeczy, jak barwniki czy witaminy Exxx. Tak, cukier w nim jest ale być musi i tyle. Słodki i jednocześnie kwaskowy. Idealny do herbaty, czy jako dodatek do deserów, jednak może być też zwyczajnie rozpuszczany w wodzie i mamy lemoniadę, Świetnie się sprawdza w deszczowe dni, dając trochę słońca w kubku. Kolor wychodzi właśnie taki jak na zdjęciu, to nie zabawa photoshop-em, chyba ciut inny niż to co kupujecie w sklepach. Naprawdę polecam zrobić samemu, bo co domowej roboty, to domowej roboty.

Syrop cytrynowy

Wielkość porcji ok. 1 litra

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg cytryn
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  1. Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
  2. Wsypujemy cukier i gotujemy 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru.
  3. Odstawiamy i szumujemy (zdejmujemy z wierzchu wszystkie rzeczy, które wypłynęły przy gotowaniu). Przestudzamy.
  4. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 min. i znów oczyszczamy.
  5. Ciepły syrop przelewamy do butelek i zakręcamy szczelnie.
  6. Wychodzi około 1 litra syropu.
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …