Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy własnej roboty. Bez dodatku konserwantów, ulepszaczy i innych sztucznych rzeczy, jak barwniki czy witaminy Exxx. Tak, cukier w nim jest ale być musi i tyle. Słodki i jednocześnie kwaskowy. Idealny do herbaty, czy jako dodatek do deserów, jednak może być też zwyczajnie rozpuszczany w wodzie i mamy lemoniadę, Świetnie się sprawdza w deszczowe dni, dając trochę słońca w kubku. Kolor wychodzi właśnie taki jak na zdjęciu, to nie zabawa photoshop-em, chyba ciut inny niż to co kupujecie w sklepach. Naprawdę polecam zrobić samemu, bo co domowej roboty, to domowej roboty.
Jak wykonać przepis na - Syrop cytrynowyPotrzebne składniki
- 1 i 1/2 kg cytryn
- 1 kg cukru
Sposób wykonania
- Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
- Wsypujemy cukier i gotujemy 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru.
- Odstawiamy i szumujemy (zdejmujemy z wierzchu wszystkie rzeczy, które wypłynęły przy gotowaniu). Przestudzamy.
- Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 min. i znów oczyszczamy.
- Ciepły syrop przelewamy do butelek i zakręcamy szczelnie.
- Wychodzi około 1 litra syropu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Czy syrop trzeba pasteryzowac?
Hej, kolor syropu wychodzi taki gdyż przez podgrzewanie cukru robi się z niego karmel. Należałoby rozpuścić cukier we wrzatku ale bez podgrzewania go na ogniu.
Pozdrawiam