Syrop cytrynowy

4 min. czytania
1
0
Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy własnej roboty. Bez dodatku konserwantów, ulepszaczy i innych sztucznych rzeczy, jak barwniki czy witaminy Exxx. Tak, cukier w nim jest ale być musi i tyle. Słodki i jednocześnie kwaskowy. Idealny do herbaty, czy jako dodatek do deserów, jednak może być też zwyczajnie rozpuszczany w wodzie i mamy lemoniadę, Świetnie się sprawdza w deszczowe dni, dając trochę słońca w kubku. Kolor wychodzi właśnie taki jak na zdjęciu, to nie zabawa photoshop-em, chyba ciut inny niż to co kupujecie w sklepach. Naprawdę polecam zrobić samemu, bo co domowej roboty, to domowej roboty.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Syrop cytrynowy
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg cytryn
  • 1 kg cukru
Sposób wykonania:
  • Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
  • Wsypujemy cukier i gotujemy 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru.
  • Odstawiamy i szumujemy (zdejmujemy z wierzchu wszystkie rzeczy, które wypłynęły przy gotowaniu). Przestudzamy.
  • Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 min. i znów oczyszczamy.
  • Ciepły syrop przelewamy do butelek i zakręcamy szczelnie.
  • Wychodzi około 1 litra syropu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 27
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
    36
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krzysztod
Krzysztod
1 miesiąc temu

Hej, kolor syropu wychodzi taki gdyż przez podgrzewanie cukru robi się z niego karmel. Należałoby rozpuścić cukier we wrzatku ale bez podgrzewania go na ogniu.
Pozdrawiam

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).