Potrzebne składniki
- 1 i 1/2 kg cytryn
- 1 kg cukru
Sposób wykonania
- Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
- Wsypujemy cukier i gotujemy 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru.
- Odstawiamy i szumujemy (zdejmujemy z wierzchu wszystkie rzeczy, które wypłynęły przy gotowaniu). Przestudzamy.
- Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 min. i znów oczyszczamy.
- Ciepły syrop przelewamy do butelek i zakręcamy szczelnie.
- Wychodzi około 1 litra syropu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Czy syrop trzeba pasteryzowac?
Hej, kolor syropu wychodzi taki gdyż przez podgrzewanie cukru robi się z niego karmel. Należałoby rozpuścić cukier we wrzatku ale bez podgrzewania go na ogniu.
Pozdrawiam