Syrop cytrynowy

Kosą po patelni
Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy własnej roboty. Bez dodatku konserwantów, ulepszaczy i innych sztucznych rzeczy, jak barwniki czy witaminy Exxx. Tak, cukier w nim jest ale być musi i tyle. Słodki i jednocześnie kwaskowy. Idealny do herbaty, czy jako dodatek do deserów, jednak może być też zwyczajnie rozpuszczany w wodzie i mamy lemoniadę, Świetnie się sprawdza w deszczowe dni, dając trochę słońca w kubku. Kolor wychodzi właśnie taki jak na zdjęciu, to nie zabawa photoshop-em, chyba ciut inny niż to co kupujecie w sklepach. Naprawdę polecam zrobić samemu, bo co domowej roboty, to domowej roboty.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Syrop cytrynowy

Potrzebne składniki

  • 1 i 1/2 kg cytryn
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania

  • Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
  • Wsypujemy cukier i gotujemy 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru.
  • Odstawiamy i szumujemy (zdejmujemy z wierzchu wszystkie rzeczy, które wypłynęły przy gotowaniu). Przestudzamy.
  • Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 min. i znów oczyszczamy.
  • Ciepły syrop przelewamy do butelek i zakręcamy szczelnie.
  • Wychodzi około 1 litra syropu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka

Czy syrop trzeba pasteryzowac?

Krzysztod

Hej, kolor syropu wychodzi taki gdyż przez podgrzewanie cukru robi się z niego karmel. Należałoby rozpuścić cukier we wrzatku ale bez podgrzewania go na ogniu.
Pozdrawiam