Syrop cytrynowy

2 min. czytania
0
0
Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy własnej roboty. Bez dodatku konserwantów, ulepszaczy i innych sztucznych rzeczy, jak barwniki czy witaminy Exxx. Tak, cukier w nim jest ale być musi i tyle. Słodki i jednocześnie kwaskowy. Idealny do herbaty, czy jako dodatek do deserów, jednak może być też zwyczajnie rozpuszczany w wodzie i mamy lemoniadę, Świetnie się sprawdza w deszczowe dni, dając trochę słońca w kubku. Kolor wychodzi właśnie taki jak na zdjęciu, to nie zabawa photoshop-em, chyba ciut inny niż to co kupujecie w sklepach. Naprawdę polecam zrobić samemu, bo co domowej roboty, to domowej roboty.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg cytryn
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  • Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
  • Wsypujemy cukier i gotujemy 5 minut mieszając do rozpuszczenia cukru.
  • Odstawiamy i szumujemy (zdejmujemy z wierzchu wszystkie rzeczy, które wypłynęły przy gotowaniu). Przestudzamy.
  • Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 min. i znów oczyszczamy.
  • Ciepły syrop przelewamy do butelek i zakręcamy szczelnie.
  • Wychodzi około 1 litra syropu.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…