Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zrobić. Po chwili jednak powstała surówka z selera marynowanego, naprawdę po chwili. I po kolejnej chwili zniknęła z talerzy. Okazała się pyszna. Wiem, że to klasyk jednak do tej pory nigdy jakoś po seler nie sięgałem. Jakoś wydawał mi się zawsze gorzki, zostawiał dziwny posmak w ustach i w ogóle to dodatek do rosołu, który się z niego wyjmuje a nie coś do jedzenia i to jeszcze na surowo. Ten marynowany i to nie reklama jakiejś marki, okazał się o wiele łagodniejszy i przyswajalny. Smaki się na starość zmieniają podobno i u mnie podobnie, odkrywam cały czas coś nowego dla mnie, a pewnie dla wielu z Was to smaki towarzyszące przez całe życie. Lubicie seler to zróbcie koniecznie.
Jak wykonać przepis na – Surówka z selera marynowanegoPotrzebne składniki
- 1 słoiczek selera marynowanego
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 garść rodzynek
- 1 jabłko
- sól (cukier i pieprz)
Sposób wykonania
- Słoiczek otwieramy i wyjmujemy odsączony z zalewy seler do miseczki – mega skomplikowane.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do selera i mieszamy. Nie trzeba dodawać soku z cytryny bo sam seler jest kwaskowy.
- Rodzynki zaparzamy wrzątkiem i jak zmiękną dodajemy do reszty.
- Wlewamy jogurt, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka z selera marynowanego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: