Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Surówka z selera marynowanego

Surówka z selera marynowanego

6 minuty czytania

Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zrobić. Po chwili jednak powstała surówka z selera marynowanego, naprawdę po chwili. I po kolejnej chwili zniknęła z talerzy. Okazała się pyszna. Wiem, że to klasyk jednak do tej pory nigdy jakoś po seler nie sięgałem. Jakoś wydawał mi się zawsze gorzki, zostawiał dziwny posmak w ustach i w ogóle to dodatek do rosołu, który się z niego wyjmuje a nie coś do jedzenia i to jeszcze na surowo. Ten marynowany i to nie reklama jakiejś marki, okazał się o wiele łagodniejszy i przyswajalny. Smaki się na starość zmieniają podobno i u mnie podobnie, odkrywam cały czas coś nowego dla mnie, a pewnie dla wielu z Was to smaki towarzyszące przez całe życie. Lubicie seler to zróbcie koniecznie.

Surówka z selera marynowanego

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas całkowity 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 słoiczek selera marynowanego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 jabłko
  • sól, cukier i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Słoiczek otwieramy i wyjmujemy odsączony z zalewy seler do miseczki – mega skomplikowane.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do selera i mieszamy. Nie trzeba dodawać soku z cytryny bo sam seler jest kwaskowy.
  3. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem i jak zmiękną dodajemy do reszty.
  4. Wlewamy jogurt, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe.

  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku gości na wielu stołach wigilijnych, jednak jest to doskonałe danie na zimno…
  • Jak zrobić dobry, zdrowy koktajl?

    Czy zdrowe odżywianie to naprawdę wyzwanie? Otóż nie, poza tym nie trzeba zmieniać swojej …