Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

0

Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża, soczysta i niezwykle smaczna. Mieszkając na śląsku próbowałem się przyzwyczaić do takiej na ciepło z cebulą i boczkiem i powiem szczerze, próbowałem to dobre określenie. Nie smakowało mi to i koniec. Z rezerwą zatem podszedłem do pomysłu robienia na obiad takiej właśnie surówki, jednak pomagając Kasi trzeć składniki, (która jest pomysłodawczynią przepisu) zorientowałem się, że jest to coś innego i może być smaczne. Nie pomyliłem się i włączam na nowo surówkę z czerwonej kapusty do jadłospisu. Dzięki za pomoc w odkrywaniu nowych smaków.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kapustę myjemy i szatkujemy drobno lub ścieramy na tarce do szatkowania.
  2. Wkładamy ją do garnka zalewamy wodą i podgotowujemy aż lekko zmięknie. Odcedzamy i studzimy.
  3. W tym czasie trzemy na tarce jabłko, cebulę i ogórka kiszonego. Wszystko mieszamy, dodając sok z cytryny.
  4. Dorzucamy do reszty kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/surowka-z-czerwonej-kapusty/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…