Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża, soczysta i niezwykle smaczna. Mieszkając na śląsku próbowałem się przyzwyczaić do takiej na ciepło z cebulą i boczkiem i powiem szczerze, próbowałem to dobre określenie. Nie smakowało mi to i koniec. Z rezerwą zatem podszedłem do pomysłu robienia na obiad takiej właśnie surówki, jednak pomagając Kasi trzeć składniki, (która jest pomysłodawczynią przepisu) zorientowałem się, że jest to coś innego i może być smaczne. Nie pomyliłem się i włączam na nowo surówkę z czerwonej kapusty do jadłospisu. Dzięki za pomoc w odkrywaniu nowych smaków.
Surówka z czerwonej kapusty
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
  • ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier (sól, pieprz do smaku)
Sposób wykonania:
  • Kapustę myjemy i szatkujemy drobno lub ścieramy na tarce do szatkowania.
  • Wkładamy ją do garnka zalewamy wodą i podgotowujemy aż lekko zmięknie. Odcedzamy i studzimy.
  • W tym czasie trzemy na tarce jabłko, cebulę i ogórka kiszonego. Wszystko mieszamy, dodając sok z cytryny.
  • Dorzucamy do reszty kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka z czerwonej kapusty wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze