Kosą po patelni Przepisy Surówka z awokado

Surówka z awokado

1

Idealna surówka z awokado i selerem naciowym jako dodatek do drugiego dania. Może nie wygląda po polaniu sosem sojowym jakoś rewelacyjnie ale naprawdę jest z nim smaczna i o to chodzi. Do tego zdrowa - polecam.

Surówka z awokado

Surówka z awokado

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 awokado
  • 4 pędy selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 4 rzodkiewki
  • sos sojowy,olej lniany (jak ktoś nie lubi może być sól)
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Dojrzałe miękkie awokado myjemy przekrawamy wzdłuż na pół przekręcamy rozdzielając połówki i wyjmujemy pestkę. Obieramy ze skórki (najłatwiej łyżką i kroimy w kostkę.
  2. Jabłko tak samo obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Przekładamy awokado i jabłka do szklanej miski i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i mieszamy.
  4. Seler i rzodkiewki kroimy na drobniejszą kostkę dodajemy do pozostałych składników.
  5. Przyprawiamy pieprzem, olejem i sosem sojowym lub solą.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/surowka-z-awokado/
  • Awokado w szynce parmeńskiej

    Ni to przystawka, ni sałatka, a może posiekać i zrobić z tego carpaccio? W każdym razie św…
  • Guacamole z czerwonym pieprzem

    Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do sma…
  • Surówka z czerwonej kapusty

    Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża,…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…