Surówka powstała jako dodatek do panierowanego sera feta. Niestety ser nie wypłukałem przed smażeniem i wyszedł bardzo słony. Na szczęście surówka uratowała obiad bo była doskonałą równowagą. Lekko słodka i kwaśna, marchew przyjemnie chrupie w zębach. Pyszna!
Jak wykonać przepis na - Surówka z buraczków, marchwi i jabłkaPotrzebne składniki
- 2 średnie ugotowane buraki
- 1 duże jabłko
- 1 średnia marchew
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Sposób wykonania
- Marchew i jabłko obieramy i razem z burakami trzemy na tarce o grubych oczka.
- Dodajemy olej, miód, sok cytrynowy.
- Mieszamy dokładnie doprawiając solą do smaku.
- Odstawiamy na godzinę by się przegryzło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka z buraczków, marchwi i jabłka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: