w , , , ,

Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami



Szalenie proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne danie. Połączenia solidnego kawałka mięsa z warzywami i serem zaspokoi głód i dostarczy miłych wrażeń dla podniebienia. Inspirował mnie i podesłał zdjęcie Alan Dąbrowski – dzięki i pozdrawiam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

Potrzebne składniki

  • 4 plastry po 2 cm wołowiny na steki
  • 4 duże pieczarki
  • pęczek szparagów najlepiej młodych zielonych
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 okrągły ser cammembert
  • 1 ząbek czosnku
  • sol pieprz
  • kilka listków szałwii
  • zielona pietruszka

Sposób wykonania

  • Z pieczarek usuwamy nóżki, wrzucamy je wraz z łyżką masła, ząbkiem czosnku i pietruszką.do blendera – solimy pieprzymy i miksujemy.
  • Napełniamy kapelusze pieczarek przygotowaną masą i układamy na każdej plaster sera.
  • Tak przygotowane pieczarki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 min do piekarnika 180 stopni. Najlepiej zrobić z folii stożki tak by ser nie dotykał do folii.
  • Przygotowujemy sos do szparagów – podgrzewamy śmietanę wrzucamy połowę sera pokrojonego w kawałki, sól i pieprz i podgotowujemy do rozpuszczenia się sera. Pod koniec dodajemy pokrojoną drobno szałwię.
  • Steki pieprzymy i smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Po usmażeniu dopiero solimy i odkładamy na bok na 5-6 minut by mięso odpoczęło.
  • W tym czasie umyte szparagi pozbawiamy dolnych końcówek łodyg odrywając je i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty.
  • Podajemy szparagi polane sosem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze