Kosą po patelni Przepisy Grill Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

2 min. czytania
0
0
Szalenie proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne danie. Połączenia solidnego kawałka mięsa z warzywami i serem zaspokoi głód i dostarczy miłych wrażeń dla podniebienia. Inspirował mnie i podesłał zdjęcie Alan Dąbrowski - dzięki i pozdrawiam.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 4 plastry po 2 cm wołowiny na steki
  • 4 duże pieczarki
  • pęczek szparagów najlepiej młodych zielonych
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 okrągły ser cammembert
  • 1 ząbek czosnku
  • sol pieprz
  • kilka listków szałwii
  • zielona pietruszka

Sposób wykonania:

  • Z pieczarek usuwamy nóżki, wrzucamy je wraz z łyżką masła, ząbkiem czosnku i pietruszką.do blendera - solimy pieprzymy i miksujemy.
  • Napełniamy kapelusze pieczarek przygotowaną masą i układamy na każdej plaster sera.
  • Tak przygotowane pieczarki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 min do piekarnika 180 stopni. Najlepiej zrobić z folii stożki tak by ser nie dotykał do folii.
  • Przygotowujemy sos do szparagów - podgrzewamy śmietanę wrzucamy połowę sera pokrojonego w kawałki, sól i pieprz i podgotowujemy do rozpuszczenia się sera. Pod koniec dodajemy pokrojoną drobno szałwię.
  • Steki pieprzymy i smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Po usmażeniu dopiero solimy i odkładamy na bok na 5-6 minut by mięso odpoczęło.
  • W tym czasie umyte szparagi pozbawiamy dolnych końcówek łodyg odrywając je i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty.
  • Podajemy szparagi polane sosem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…