Potrzebne składniki
- 4 plastry po 2 cm wołowiny na steki
- 4 duże pieczarki
- pęczek szparagów najlepiej młodych zielonych
- 4 łyżki masła
- 250 ml śmietany 18%
- 1 okrągły ser cammembert
- 1 ząbek czosnku
- sol pieprz
- kilka listków szałwii
- zielona pietruszka
Sposób wykonania
- Z pieczarek usuwamy nóżki, wrzucamy je wraz z łyżką masła, ząbkiem czosnku i pietruszką.do blendera – solimy pieprzymy i miksujemy.
- Napełniamy kapelusze pieczarek przygotowaną masą i układamy na każdej plaster sera.
- Tak przygotowane pieczarki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 min do piekarnika 180 stopni. Najlepiej zrobić z folii stożki tak by ser nie dotykał do folii.
- Przygotowujemy sos do szparagów – podgrzewamy śmietanę wrzucamy połowę sera pokrojonego w kawałki, sól i pieprz i podgotowujemy do rozpuszczenia się sera. Pod koniec dodajemy pokrojoną drobno szałwię.
- Steki pieprzymy i smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Po usmażeniu dopiero solimy i odkładamy na bok na 5-6 minut by mięso odpoczęło.
- W tym czasie umyte szparagi pozbawiamy dolnych końcówek łodyg odrywając je i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty.
- Podajemy szparagi polane sosem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!