Potrzebne składniki
- 100 g makaron pszenny pełnoziarnisty
- 250 ml passata pomidorowa z ziołami
- 150 g soczewica czerwona (nasiona suche)
- 1 cebula (mała)
- 2 ząbki czosnek
- 10 szt. oliwki zielone (konserwowe)
- 1 łyżeczka nasiona słonecznika
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka olej rzepakowy
Sposób wykonania
- Cebulę siekamy drobno wrzucamy na patelnie podlewamy wodą i dusimy aż zmięknie.
- Dodajemy rozgnieciony czosnek, soczewicę, oliwki i passatę.
- Doprawiamy przyprawami i dusimy na małym ogniu do miękkości.
- W tym czasie gotujemy makaron al’dente w oddzielnym garnku.
- Mieszamy sos z odcedzonym makaronem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!