Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowym

4 min. czytania
0
1
Kolejne danie wegetariańskie z menu Hani. Tym razem spaghetti z soczewicą i oliwkami, a wszystko w sosie pomidorowym. Najlepiej użyć makaron pełnoziarnisty, my trochę pomieszaliśmy i te czarne nitki to akurat czarny. Tak to jest jak zostają po paczkach jakieś resztki, później się dzieją cuda na talerzu. Danie bardzo smaczne, lekkie i w pełni wege. Spaghetti to chyba jedno z łatwiejszych dań do modyfikacji i kombinowania ze składnikami. Taki makaron na winie może z tego powstać jednak tu akurat wszystko jest przemyślane i z rozmysłem dodane. Spróbujcie takiej wersji i podzielcie się opinią.
Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowym
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 570
Jak wykonać przepis na – Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowym
Składniki:
  • 100 g makaron pszenny pełnoziarnisty
  • 250 ml passata pomidorowa z ziołami
  • 150 g soczewica czerwona (nasiona suche)
  • 1 cebula (mała)
  • 2 ząbki czosnek
  • 10 szt. oliwki zielone (konserwowe)
  • 1 łyżeczka nasiona słonecznika
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka olej rzepakowy
Sposób wykonania:
  • Cebulę siekamy drobno wrzucamy na patelnie podlewamy wodą i dusimy aż zmięknie.
  • Dodajemy rozgnieciony czosnek, soczewicę, oliwki i passatę.
  • Doprawiamy przyprawami i dusimy na małym ogniu do miękkości.
  • W tym czasie gotujemy makaron al’dente w oddzielnym garnku.
  • Mieszamy sos z odcedzonym makaronem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 47
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    52
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…