Kolejne danie wegetariańskie z menu Hani. Tym razem spaghetti z soczewicą i oliwkami, a wszystko w sosie pomidorowym. Najlepiej użyć makaron pełnoziarnisty, my trochę pomieszaliśmy i te czarne nitki to akurat czarny. Tak to jest jak zostają po paczkach jakieś resztki, później się dzieją cuda na talerzu. Danie bardzo smaczne, lekkie i w pełni wege. Spaghetti to chyba jedno z łatwiejszych dań do modyfikacji i kombinowania ze składnikami. Taki makaron na winie może z tego powstać jednak tu akurat wszystko jest przemyślane i z rozmysłem dodane. Spróbujcie takiej wersji i podzielcie się opinią.
Jak wykonać przepis na – Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowymPotrzebne składniki
- 100 g makaron pszenny pełnoziarnisty
- 250 ml passata pomidorowa z ziołami
- 150 g soczewica czerwona (nasiona suche)
- 1 cebula (mała)
- 2 ząbki czosnek
- 10 szt. oliwki zielone (konserwowe)
- 1 łyżeczka nasiona słonecznika
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka olej rzepakowy
Sposób wykonania
- Cebulę siekamy drobno wrzucamy na patelnie podlewamy wodą i dusimy aż zmięknie.
- Dodajemy rozgnieciony czosnek, soczewicę, oliwki i passatę.
- Doprawiamy przyprawami i dusimy na małym ogniu do miękkości.
- W tym czasie gotujemy makaron al’dente w oddzielnym garnku.
- Mieszamy sos z odcedzonym makaronem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti z soczewicą i oliwkami w sosie pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: