Sernik z pianką

3 min. czytania
1
0
Sernik mmmmm… czy istnieje coś stworzonego ludzką ręką co jest bardziej perfekcyjne? To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa zawsze z Tatą wyrywaliśmy go sobie prosto z blaszki popijając mlekiem. Jest dobry na zły humor, na śniadanie, na obiad, na kolację do kawy i bez kawy, jednym słowem: zawsze!
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Sernik z pianką

Składniki:

Spód sernika:

  • 20 dkg palmy
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 80 dkg twarogu
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 całe jajka
  • 2 szkl. mleka
  • budyń śmietankowy
  • sok z cytryny
  • skórka pomarańczowa
  • aromat waniliowy
  • wg. uznania rodzynki (orzechy)

Sposób wykonania:

  • Twaróg porządnie mielimy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, dokładamy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia z brzegiem aby ser nie dotykał do blachy.
  • Układamy ciasto na blaszce robimy widelcem dziurki i wkładamy do piekarnika na 15 min. 180 stopni.
  • W czasie pieczenia spodu robimy masę serową.
  • Jaja, 3/4 cukru i olej razem miksujemy na puszystą pianę
  • Następnie dodajemy po trochu na przemian twaróg, mleko, budyń aż zużyjemy wszystko.
  • Dodajemy skórkę pomarańczową, aromat waniliowy (kilka kropel, nie cały) a na końcu sok z cytryny.
  • Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy. (Rodzynki wcześniej namoczone i oprószone mąką.)
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy masę na podpieczony spód i wstawiamy ponownie na 30 min. 180 stopni.
  • Z białek które zostały ubijamy na sztywno pianę i dodajemy po trochu pozostały cukier nie przerywając ubijania.
  • Po 30 min. wysuwamy blaszkę i nakładamy piankę i ponownie do piekarnika na ok. 15 min. 180 stopni, do lekkiego zarumienienia.

Uwagi dodatkowe

Podane czasy pieczenia trzeba kontrolować samemu, różne są piekarniki.
Zawsze się udaje jeżeli robimy z dobrej jakości twarogu półtłustego lub dobrego serka w wiaderku – musi być sprawdzony.
Podawać można polane musem truskawkowym.
Zdjęcie i przepis podesłane przez Rodziców – dziękuję.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…