Potrzebne składniki
Spód sernika:
- 20 dkg palmy
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 80 dkg twarogu
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 3 całe jajka
- 2 szkl. mleka
- budyń śmietankowy
- sok z cytryny
- skórka pomarańczowa
- aromat waniliowy
- wg. uznania rodzynki (orzechy)
Sposób wykonania
- Twaróg porządnie mielimy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem, dokładamy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto.
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia z brzegiem aby ser nie dotykał do blachy.
- Układamy ciasto na blaszce robimy widelcem dziurki i wkładamy do piekarnika na 15 min. 180 stopni.
- W czasie pieczenia spodu robimy masę serową.
- Jaja, 3/4 cukru i olej razem miksujemy na puszystą pianę
- Następnie dodajemy po trochu na przemian twaróg, mleko, budyń aż zużyjemy wszystko.
- Dodajemy skórkę pomarańczową, aromat waniliowy (kilka kropel, nie cały) a na końcu sok z cytryny.
- Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy. (Rodzynki wcześniej namoczone i oprószone mąką.)
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy masę na podpieczony spód i wstawiamy ponownie na 30 min. 180 stopni.
- Z białek które zostały ubijamy na sztywno pianę i dodajemy po trochu pozostały cukier nie przerywając ubijania.
- Po 30 min. wysuwamy blaszkę i nakładamy piankę i ponownie do piekarnika na ok. 15 min. 180 stopni, do lekkiego zarumienienia.
Podawać można polane musem truskawkowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zdjęcie i przepis podesłane przez Rodziców – dziękuję.