Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Sernik na zimno, gotowany

Sernik na zimno, gotowany

2 min. czytania
0
1
Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się udaje, stary przepis z przed 40 lat, więc dobry i sprawdzony. Ma kremową, maślaną konsystencję, lekko grudkowaty, ale tym się akurat nie przejmujemy. Smak, bez porównania do serników na zimno z serków i galaretek. Naprawdę musicie tego spróbować bo to coś wyjątkowego.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.

Składniki:

  • 2,5 litra mleka 3 (2%)
  • 1 litr śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód
  • 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców
  • Świeże lub mrożone owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

  • W dużym garnku zagotowujemy mleko. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami i cukrem waniliowym następnie wlewamy na gotujące się mleko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy aż powstanie twarożek - trwa to ok. 10 minut.
  • Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy małymi porcjami twarożek dalej miksując.
  • Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
  • Rozpuszczamy galaretki w 1/2 litra gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Dno dużej okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia rozkruszamy herbatniki ok. 10-12 szt. i wysypujemy równomiernie na dnie tortownicy.
  • Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i układamy owoce.
  • Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …