Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Sernik na zimno, gotowany

Sernik na zimno, gotowany

2 min. czytania
0
1
Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się udaje, stary przepis z przed 40 lat, więc dobry i sprawdzony. Ma kremową, maślaną konsystencję, lekko grudkowaty, ale tym się akurat nie przejmujemy. Smak, bez porównania do serników na zimno z serków i galaretek. Naprawdę musicie tego spróbować bo to coś wyjątkowego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Przepis na:

Sernik na zimno. gotowany

Składniki:

  • 2,5 litra mleka 3 (2%)
  • 1 litr śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód
  • 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców
  • Świeże lub mrożone owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

  • W dużym garnku zagotowujemy mleko. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami i cukrem waniliowym następnie wlewamy na gotujące się mleko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy aż powstanie twarożek - trwa to ok. 10 minut.
  • Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy małymi porcjami twarożek dalej miksując.
  • Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
  • Rozpuszczamy galaretki w 1/2 litra gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Dno dużej okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia rozkruszamy herbatniki ok. 10-12 szt. i wysypujemy równomiernie na dnie tortownicy.
  • Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i układamy owoce.
  • Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    27
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.