Sernik na zimno, gotowany

4 min. czytania
0
1
Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się udaje, stary przepis z przed 40 lat, więc dobry i sprawdzony. Ma kremową, maślaną konsystencję, lekko grudkowaty, ale tym się akurat nie przejmujemy. Smak, bez porównania do serników na zimno z serków i galaretek. Naprawdę musicie tego spróbować bo to coś wyjątkowego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Sernik na zimno. gotowany
Składniki:
  • 2,5 litra mleka 3 (2%)
  • 1 litr śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód
  • 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców
  • Świeże lub mrożone owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
  • W dużym garnku zagotowujemy mleko. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami i cukrem waniliowym następnie wlewamy na gotujące się mleko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy aż powstanie twarożek - trwa to ok. 10 minut.
  • Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy małymi porcjami twarożek dalej miksując.
  • Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
  • Rozpuszczamy galaretki w 1/2 litra gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Dno dużej okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia rozkruszamy herbatniki ok. 10-12 szt. i wysypujemy równomiernie na dnie tortownicy.
  • Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i układamy owoce.
  • Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno. gotowany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).