Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Sernik na zimno, gotowany

Sernik na zimno, gotowany

1

Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się udaje, stary przepis z przed 40 lat, więc dobry i sprawdzony. Ma kremową, maślaną konsystencję, lekko grudkowaty, ale tym się akurat nie przejmujemy. Smak, bez porównania do serników na zimno z serków i galaretek. Naprawdę musicie tego spróbować bo to coś wyjątkowego.

Sernik na zimno. gotowany

Sernik na zimno. gotowany

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 2,5 litra mleka 3,2%
  • 1 litr śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód
  • 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców
  • Świeże lub mrożone owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku zagotowujemy mleko. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami i cukrem waniliowym następnie wlewamy na gotujące się mleko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy aż powstanie twarożek - trwa to ok. 10 minut.
  2. Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy małymi porcjami twarożek dalej miksując.
  4. Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
  5. Rozpuszczamy galaretki w 1/2 litra gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
  6. Dno dużej okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia rozkruszamy herbatniki ok. 10-12 szt. i wysypujemy równomiernie na dnie tortownicy.
  7. Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i układamy owoce.
  8. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/sernik-na-zimno-gotowany/
  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
  • Galaretka z kaczki

    Delikatna, klarowna i pełna aromatu galaretka z kaczki. Brzmi wykwintnie, no bo przecież t…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
  • Sernik dyniowy

    Niesamowicie puszysty, wilgotny i obłędnie pyszny sernik dyniowy, a raczej sernik z dodatk…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…