Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się udaje, stary przepis z przed 40 lat, więc dobry i sprawdzony. Ma kremową, maślaną konsystencję, lekko grudkowaty, ale tym się akurat nie przejmujemy. Smak, bez porównania do serników na zimno z serków i galaretek. Naprawdę musicie tego spróbować bo to coś wyjątkowego.
Jak wykonać przepis na - Sernik na zimno. gotowany
Potrzebne składniki
- 2,5 litra mleka 3 (2%)
- 1 litr śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód
- 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców
- Świeże lub mrożone owoce do dekoracji
Sposób wykonania
- W dużym garnku zagotowujemy mleko. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami i cukrem waniliowym następnie wlewamy na gotujące się mleko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy aż powstanie twarożek - trwa to ok. 10 minut.
- Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy małymi porcjami twarożek dalej miksując.
- Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
- Rozpuszczamy galaretki w 1/2 litra gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
- Dno dużej okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia rozkruszamy herbatniki ok. 10-12 szt. i wysypujemy równomiernie na dnie tortownicy.
- Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i układamy owoce.
- Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno. gotowany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ciasto wygląda pięknie, mam zamiar go zrobić. Mam pytanie czy zamiast śmietany 18% można dodać 30%?
Robię sernik z takiego samego przepisu sprzed lat. Mam go od mamy, mama od babci. Zawsze wychodzi idealny I zawsze go mało. Pozdrawiam i dzięki za wrzutkę 👌
Najlepszy serniczek na świecie, zwłaszcza ze świeżymi owocami jagodowymi
Dobry przepis na letnie ciasto z sezonowymi owocami. Lekkie i pyszne! Polecam!