Sernik dyniowy

13 minuty czytania

Niesamowicie puszysty, wilgotny i obłędnie pyszny sernik dyniowy, a raczej sernik z dodatkiem dyni bo nadal główny składnik to ser. Aromatyczny, wysoki i naprawdę mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. W zasadzie to pół mojego życia szukałem sernika doskonałego, próbując ile się da i Ci co mnie znają wiedzą, że za sernik jestem w stanie zrobić wiele. Powiem Wam, że ten jest w top 3 tych, które w życiu jadłem. Numer jeden jest nieosiągalny, bo to sernik mojej cioci Bronki, no nie da się go pokonać a przepis zabrała ze sobą. Drugi mojej Mamy i mimo, że przepis znam to nie da się wykonać tak samo, a trzeci ten. Pierwsze dwa to smaki dzieciństwa, nie da się ich powtórzyć, maja swój urok i czas, który minął, ale smak mimo, że zatarty i dążenie do ideału w głowie zostało. Te smaki dzieciństwa nas prześladują całe życie. Mimo, że robimy coraz to nowe rzeczy, które pewnie zostaną również w głowach naszych pociech jako te idealne to zawsze coś brakuje. Ja to nazywam szczyptą miłości ofiarowaną. Sami sobie nie zdajemy sprawy z tego, że ją do potrawy wrzucamy. Gotując najbliższym podchodzimy do tego technicznie, czy nie za słone czy nie za kwaśne. A tak naprawdę to właśnie to serce, które wkładamy w gotowanie przyprawia to danie idealnie. Biorąc to pod uwagę to nie ma dań wegetariańskich - dygresja. No chyba, że ktoś nie lubi gotować i to dla niego katorga, wystarczy jednak by się starał, a już ta przyprawa jest w środku. Gotujcie z sercem, a sernik dla pewnej Młodej Damy na jej 18-stkową imprezę urodzinową. Wszystkiego najlepszego jeszcze raz.

Sernik dyniowy

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 120 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • aromat migdałowy

Sposób wykonania:

  1. Dynię kroimy na części, nie musimy obierać ze skóry. Wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min.
  2. Po upieczeniu wybieramy miąższ od skóry łyżką do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Jeśli będzie zbyt wodniste to puree z dyni możemy odcisnąć.
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania puszystej białej masy.
  4. Dodajemy na przemian porcje twarogu i puree z dyni i miksujemy.
  5. Dodajemy mąkę ziemniaczana, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę pszenną, aromat, a na końcu śmietanę. Wszystkie składniki miksujemy do połączenia.
  6. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
  7. Wylewamy masę na okrągłą blaszkę, 26 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 80 min.
  8. Studzimy przez godzinę w uchylonym piekarniku.

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…