Niesamowicie puszysty, wilgotny i obłędnie pyszny sernik dyniowy, a raczej sernik z dodatkiem dyni bo nadal główny składnik to ser. Aromatyczny, wysoki i naprawdę mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. W zasadzie to pół mojego życia szukałem sernika doskonałego, próbując ile się da i Ci co mnie znają wiedzą, że za sernik jestem w stanie zrobić wiele. Powiem Wam, że ten jest w top 3 tych, które w życiu jadłem. Numer jeden jest nieosiągalny, bo to sernik mojej cioci Bronki, no nie da się go pokonać a przepis zabrała ze sobą. Drugi mojej Mamy i mimo, że przepis znam to nie da się wykonać tak samo, a trzeci ten no i może jeszcze ten pieczony w kąpieli wodnej Sernik puszysty jak chmurka. Pierwsze dwa to smaki dzieciństwa, nie da się ich powtórzyć, maja swój urok i czas, który minął, ale smak mimo, że zatarty i dążenie do ideału w głowie zostało. Te smaki dzieciństwa nas prześladują całe życie. Mimo, że robimy coraz to nowe rzeczy, które pewnie zostaną również w głowach naszych pociech jako te idealne to zawsze coś brakuje. Ja to nazywam szczyptą miłości ofiarowaną. Sami sobie nie zdajemy sprawy z tego, że ją do potrawy wrzucamy. Gotując najbliższym podchodzimy do tego technicznie, czy nie za słone, czy nie za kwaśne. A tak naprawdę, to właśnie to serce, które wkładamy w gotowanie przyprawia to danie idealnie. Biorąc to pod uwagę to nie ma dań wegetariańskich – dygresja. No chyba, że ktoś nie lubi gotować i to dla niego katorga, wystarczy jednak by się starał, a już ta przyprawa jest w środku. Gotujcie z sercem,
Przygotowanie: 20min.
Gotowanie: 2godz.
Łącznie: 2godz.20min.
Ilość porcji 8osób i więcej
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Sernik dyniowy
Potrzebne składniki
300gdyni
1kgtwarogu na sernik
1szklanka cukru
1cukier wanilinowy
120gmasła
4jajka
100mlśmietany kremówki 36%
4łyżki mąki ziemniaczanej
1łyżka mąki pszennej
otarta skórka z 1 pomarańczy
aromat migdałowy
Sposób wykonania
Dynię kroję na części, nie musicie jej obierać ze skóry. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 30 min. Skórka po upieczeniu sama odejdzie od miąższu.
Po upieczeniu wybieram miąższ łyżką do wysokiego naczynia i dokładnie blenduję. Jeśli będzie zbyt wodniste to puree z dyni możemy odcisnąć.
Ucieram masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję żółtka i miksuję do uzyskania puszystej białej masy.
Dodaję łyżką na przemian porcję twarogu i puree z dyni i dalej miksuje do połączenia się dokładnego składników.
Dalej miksując dodaję stopniowo mąkę ziemniaczana, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę pszenną, aromat, a na końcu śmietanę.
Ubijam pianę z białek ze szczypta soli i dodaję do masy serowej tym razem już nie miksując, a delikatnie mieszając łyżką.
Wylewam masę na okrągłą blaszkę, 26 cm i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 80 min.
Studzę przez godzinę w uchylonym piekarniku i gotowe. O ile odczekacie godzinę – życzę powodzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik dyniowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki Akceptuję
Polityka prywatności i cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.
Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.
Zaloguj się
Polityka Prywatności
Używamy cookies w celu personalizacji treści oraz reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Przejdź dalej aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii i na przetwarzanie przez nasz serwis oraz naszych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w celach marketingowych. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz lista Partnerów znajdują się w Polityka prywatności
Zrobiłam dzisiaj ale nie wyszedł tak ładnie jak Pański ze zdjęcia 🙂 Ale był przepyszny a ja się nie poddam! Będę próbować jeszcze raz.
Bardzo polecam ten przepis! Sernik wychodzi obłędny!