w , , , ,

Sernik dyniowy

Niesamowicie puszysty, wilgotny i obłędnie pyszny sernik dyniowy, a raczej sernik z dodatkiem dyni bo nadal główny składnik to ser. Aromatyczny, wysoki i naprawdę mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. W zasadzie to pół mojego życia szukałem sernika doskonałego, próbując ile się da i Ci co mnie znają wiedzą, że za sernik jestem w stanie zrobić wiele. Powiem Wam, że ten jest w top 3 tych, które w życiu jadłem. Numer jeden jest nieosiągalny, bo to sernik mojej cioci Bronki, no nie da się go pokonać a przepis zabrała ze sobą. Drugi mojej Mamy i mimo, że przepis znam to nie da się wykonać tak samo, a trzeci ten no i może jeszcze ten pieczony w kąpieli wodnej Sernik puszysty jak chmurka. Pierwsze dwa to smaki dzieciństwa, nie da się ich powtórzyć, maja swój urok i czas, który minął, ale smak mimo, że zatarty i dążenie do ideału w głowie zostało. Te smaki dzieciństwa nas prześladują całe życie. Mimo, że robimy coraz to nowe rzeczy, które pewnie zostaną również w głowach naszych pociech jako te idealne to zawsze coś brakuje. Ja to nazywam szczyptą miłości ofiarowaną. Sami sobie nie zdajemy sprawy z tego, że ją do potrawy wrzucamy. Gotując najbliższym podchodzimy do tego technicznie, czy nie za słone, czy nie za kwaśne. A tak naprawdę, to właśnie to serce, które wkładamy w gotowanie przyprawia to danie idealnie. Biorąc to pod uwagę to nie ma dań wegetariańskich – dygresja. No chyba, że ktoś nie lubi gotować i to dla niego katorga, wystarczy jednak by się starał, a już ta przyprawa jest w środku. Gotujcie z sercem,
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 osób i więcej
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Sernik dyniowy
Składniki:
  • 300 g dyni
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • aromat migdałowy
Sposób wykonania:
  • Dynię kroję na części, nie musicie jej obierać ze skóry. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 30 min. Skórka po upieczeniu sama odejdzie od miąższu.
  • Po upieczeniu wybieram miąższ łyżką do wysokiego naczynia i dokładnie blenduję. Jeśli będzie zbyt wodniste to puree z dyni możemy odcisnąć.
  • Ucieram masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję żółtka i miksuję do uzyskania puszystej białej masy.
  • Dodaję łyżką na przemian porcję twarogu i puree z dyni i dalej miksuje do połączenia się dokładnego składników.
  • Dalej miksując dodaję stopniowo mąkę ziemniaczana, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę pszenną, aromat, a na końcu śmietanę.
  • Ubijam pianę z białek ze szczypta soli i dodaję do masy serowej tym razem już nie miksując, a delikatnie mieszając łyżką.
  • Wylewam masę na okrągłą blaszkę, 26 cm i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 80 min.
  • Studzę przez godzinę w uchylonym piekarniku i gotowe. O ile odczekacie godzinę – życzę powodzenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik dyniowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
6 dni temu

Zrobiłam dzisiaj ale nie wyszedł tak ładnie jak Pański ze zdjęcia 🙂 Ale był przepyszny a ja się nie poddam! Będę próbować jeszcze raz.

Katarzyna
13 dni temu

Bardzo polecam ten przepis! Sernik wychodzi obłędny!