Potrzebne składniki
- 300 g dyni
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 120 g masła
- 4 jajka
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- aromat migdałowy
Sposób wykonania
- Dynię kroję na części, nie musicie jej obierać ze skóry. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 30 min. Skórka po upieczeniu sama odejdzie od miąższu.
- Po upieczeniu wybieram miąższ łyżką do wysokiego naczynia i dokładnie blenduję. Jeśli będzie zbyt wodniste to puree z dyni możemy odcisnąć.
- Ucieram masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję żółtka i miksuję do uzyskania puszystej białej masy.
- Dodaję łyżką na przemian porcję twarogu i puree z dyni i dalej miksuje do połączenia się dokładnego składników.
- Dalej miksując dodaję stopniowo mąkę ziemniaczana, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę pszenną, aromat, a na końcu śmietanę.
- Ubijam pianę z białek ze szczypta soli i dodaję do masy serowej tym razem już nie miksując, a delikatnie mieszając łyżką.
- Wylewam masę na okrągłą blaszkę, 26 cm i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 80 min.
- Studzę przez godzinę w uchylonym piekarniku i gotowe. O ile odczekacie godzinę – życzę powodzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik dyniowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Od kilku lat tym sernikiem zaczynamy jesień. Mam nadzieje, że dzisiejszy będzie tak samo pyszny jak poprzednie!
Dziękuje za pomysł i przepis 😊
Zawsze się udaje. Świetnie opisana receptura. Dziękuje!
Bardzo dobry przepis, zdrowe, mało kaloryczne – fajna sprawa na diecie. Tak od czasu do czasu:)
Zrobiłam dzisiaj ale nie wyszedł tak ładnie jak Pański ze zdjęcia 🙂 Ale był przepyszny a ja się nie poddam! Będę próbować jeszcze raz.
Bardzo polecam ten przepis! Sernik wychodzi obłędny!